acne

Ορμονική ακμή σε ενήλικες γυναίκες: Δεν είστε μόνη!

Η γυναικεία ακμή ενηλίκων ή ορμονική ακμή είναι πολύ συχνή στις γυναίκες που βρίσκονται στα 30. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, συνήθως συμβαίνει λόγω ανωμαλιών στις ορμόνες.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις συμβαίνουν με τη γήρανση και, για τις γυναίκες, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, της εγκυμοσύνης, της λοχείας και του θηλασμού. Ο δερματολόγος Dr Stuti Khare Shukla λέει: “Οι διακυμάνσεις ή η υπερβολική απελευθέρωση ανδρικών ή γυναικείων ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε ακμή ενηλίκων λόγω των αλλαγών που προκαλούν σε όλο το σώμα και στο περιβάλλον του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία του pH, διαφορές στην κυκλοφορία ή υπερπαραγωγή ελαίου (σμήγματος) και φλεγμονή”.

Υπάρχουν ορισμένες εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό της πιθανότητας ορμονικής ακμής, όπως η διυδροτεστοστερόνη ορού, η προλακτίνη ορού, η FSH και η LH ορού κ.λπ. Εκτός από αυτό, η ορμονική ακμή είναι συχνά βαθιά και κυστική και ευαίσθητη ή επώδυνη. Ο Δρ Shukla λέει: “Η ακμή δεν είναι πάντα ορμονική. Υπάρχουν γυναίκες που δεν είχαν καμία ακμή κατά την εφηβεία τους ή στα μέσα της δεκαετίας των 20, αλλά ξαφνικά αρχίζουν να την εμφανίζουν στη δεκαετία των 30. Μερικές φορές, η ορμονική ακμή μπορεί να αναγνωριστεί μέσω άλλων θεμάτων, όπως ο ιριδισμός, δηλαδή η υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, η παχυσαρκία, αλλά και η ακάνθωση nigricans, δηλαδή το σκούρο χρώμα του λαιμού ή του προσώπου, το οποίο επηρεάζει επίσης τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας”.

Αν και η ακμή που προκαλείται από ορμονικές διακυμάνσεις κατά την εφηβεία αναφέρεται συχνά ως ορμονική ακμή, μπορεί να επηρεάσει ενήλικες όλων των ηλικιών, ιδίως όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε αν η ακμή σας είναι ορμονική;

Δεν είστε πλέον έφηβος

Η ορμονική ακμή είναι ο πιο πιθανός τύπος ακμής σε έναν 30χρονο. Η δεκαετία των 20 είναι συχνά μια εξαιρετική ηλικία για τις γυναίκες, όταν οι έντονες ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού δεν προκαλούν συνήθως προβλήματα.

Η ακμή σας εμφανίζεται γύρω από το πηγούνι και το σαγόνι σας

Η θέση της ακμής σας λέει πολλά. Εάν έχετε φλεγμονή γύρω από το πηγούνι και το σαγόνι σας, πιθανώς έχετε ορμονική ακμή. Στις γυναίκες, η υπερβολική παραγωγή λιπαρών ουσιών οδηγεί σε απόφραξη των πόρων του δέρματος και, ως εκ τούτου, σε ακμή. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή οι υπερβολικές ορμόνες του σώματος διεγείρουν τους αδένες ελαίου και ιδρώτα γύρω από το σαγόνι.

Το ξέσπασμά σας λαμβάνει χώρα μία φορά το μήνα

Η ορμονική ακμή είναι συχνά ένα περιοδικό μοτίβο, μέρος του γυναικείου φυσιολογικού κύκλου. Αυτά τα σπυράκια τείνουν να εμφανίζονται στο ίδιο σημείο κάθε μήνα. Αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου πόρου, το μέγεθος του οποίου μεγεθύνεται από την προηγούμενη ακμή. Ωστόσο, το πραγματικό άνοιγμα του πόρου συνδέεται με την παραγωγή σμήγματος.

Είστε πραγματικά αγχωμένη

Οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν και όλες τις άλλες ορμόνες. Οι γυναίκες που υποφέρουν από απότομες μηνιαίες ορμονικές διακυμάνσεις καταλήγουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ακμής.

Αντιμετωπίζετε επώδυνες κύστες

Μικρές λευκές κηλίδες από βακτήρια που παγιδεύονται στους πόρους και μπορεί να εκδηλωθούν με τη μορφή επώδυνων κύστεων, χωρίς να ανήκουν στην κατηγορία της ορμονικής ακμής. Αυτές οι επώδυνες κύστεις εμφανίζονται ως βαθύτερα εξογκώματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και δεν μπορούν να εξαχθούν με το χέρι. Συνήθως Αυτά τα εξογκώματα συσσωρεύουν έλαιο για μερικές ημέρες ή μερικές εβδομάδες για να προκαλέσουν φλεγμονή. Έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται και να γίνονται χρόνιες. Επειδή υπάρχει ένα φλεγμονώδες στοιχείο, απαιτούν μια πιο κλινική προσέγγιση της θεραπείας που ξεκινά από το εσωτερικό.