models

Ωριμότητα χωρίς σημάδια γήρανσης

Βασιλική Μουσάτου
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
www.beautifulskin.gr
instagram:@beautifulskin.gr

 

Καθώς μεγαλώνουμε, οι μηχανισμοί ανάπλασης των κυττάρων μας γενικά και του δέρματος ειδικότερα, δε λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά. Επιπλέον ορμονικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την όψη του δέρματος.

Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, έχουμε χάσει το 10-20% του κολλαγόνου του δέρματος και από την ηλικία των 50 το 20-40%. Στις ηλικίες μετά τα 50 τα κύρια προβλήματα του ώριμου δέρματος, είναι η χαλάρωση του δέρματος και του λαιμού, οι ρυτίδες αλλά και η ποιότητα της επιδερμίδας (πανάδες, θαμπή τραχιά όψη, ερυθρότητα, ξηρότητα).

Η αντιγήρανση, σαν έννοια δεν περιλαμβάνει απλώς την περιποίηση του προσώπου με καλλυντικά και θεραπείες. Είναι μια στάση ζωής, μια προσπάθεια να έχουμε ταυτόχρονα μια καλή εμφάνιση και υγεία που αντανακλάται στο δέρμα. Η ολιστική αυτή προσέγγιση είναι ο μοναδικός τρόπος που αποδίδει.

Η τακτική άσκηση είναι πολύ σημαντική για την αιμάτωση του δέρματος. Πέρα από τα οφέλη στην υγεία, η διατήρηση του μυϊκού ιστού εμποδίζει το δέρμα του σώματος να μη χαλαρώσει και βοηθά κατά της οστεοπόρωσης. Ο γερός σκελετός υποστηρίζει και το δέρμα άλλωστε.

Ο ήλιος είναι ο μεγάλος εχθρός του δέρματος. Η πρώιμη γήρανση λόγω έκθεσης στον ήλιο (φωτογήρανση) είναι το τίμημα για το μαύρισμα του καλοκαιριού. Η καθημερινή αντιηλιακή προστασία με επανάληψη του αντιηλιακού ανά 3ωρο είναι επιβεβλημένη για υγιές δέρμα.

Άλλος ένας πυλώνας στην αντιγήρανση είναι η σωστή διατροφή. Η ζάχαρη προκαλεί γλυκοζυλίωση στους ιστούς και επίσης γερνάει πρώιμα το δέρμα. Η επιλογή φρέσκων φρούτων και λαχανικών που έχουν αντιοξειδωτικά, η αποφυγή καπνίσματος αλκοόλ και ο σωστός ύπνος ωφελούν ιδιαίτερα το δέρμα.

Για τις γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση, η υποκατάσταση με οιστρογόνα, εάν το επιτρέπει το ιστορικό τους, βοηθάει πολύ και στη διατήρηση της ποιότητας του δέρματος.
Σε σχέση με τα καλλυντικά, η φροντίδα του ώριμου δέρματος ξεκινά με τον καθημερινό καθαρισμό με ήπια καθαριστικά . Η αντιγήρανση επιτυγχάνεται με ισχυρά συστατικά αντιγήρανσης το βράδυ. Από αυτά η ρετινόλη και τα οξέα φρούτων, είναι τα πιο αποτελεσματικά. Το πρωί συνιστώ αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη c, φερουλικό οξύ, νιασιναμιδη αλλά και ενυδατικούς παράγοντες όπως υαλουρονικό οξύ. Στη συνέχεια αντιηλιακό. Μια φορά την εβδομάδα μπορεί να συστήσω πιο ισχυρή μάσκα με ενεργά συστατικά.

Οι θεραπείες είναι πολλές, συνδυάζονται μεταξύ τους και η κάθε μια αντιμετωπίζει συγκεκριμένο πρόβλημα. Η βοτουλινική τοξίνη με έγχυση σε πρόσωπο και λαιμό αντιμετωπίζει ρυτίδες έκφρασης (μέτωπο, μεσόφρυο, γύρω από τα μάτια, λαιμός, πηγούνι). Η χαλάρωση αντιμετωπίζεται με κατάλληλα fillers (ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα). Αυτά είναι είτε το γνωστό μας υαλουρονικό οξύ είτε ουσίες (ενέσιμες πάλι), που ταυτόχρονα είναι ενεργοποιητές του κολλαγόνου. Όλα τα δερματικά εμφυτεύματα όταν χρησιμοποιούνται με σωστή τεχνική και στην ποσότητα που χρειάζεται έχουν άμεσο αποτέλεσμα και βοηθούν πολύ στα προβλήματα χαλάρωσης και ρυτίδων.

Οι μεσοθεραπείες (μικροεγχύσεις υαλουρονικού και βιταμινών) επίσης βοηθούν στην ποιότητα της επιδερμίδας και την ενυδάτωση του ώριμου δέρματος και συνδυάζονται τέλεια με peelings για λάμψη και φωτεινότητα. Στην κατηγορία μεσοθεραπείας ανήκει και η αυτόλογη (με χρήση του αίματος του ασθενούς).

Τέλος τα λέιζερ ανάλογα την περίπτωση βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση ρυτίδων, ευρυαγγειών, κηλίδων του ώριμου δέρματος.
Ο δερματολόγος είναι απαραίτητος σύμμαχος που παρέχει εξειδικευμένη και υπεύθυνη συμβουλή για τις αυξημένες απαιτήσεις και την ομορφιά του δέρματος στην ώριμη ηλικία.