Τα οξέα φρούτων μας είναι γνωστά από το ιατρείο του δερματολόγου μας πολύ πριν τρυπώσουν στις συνθέσεις των καλλυντικών προϊόντων. Θεωρούνται από τα πιο δραστικά συστατικά με άμεσα οφέλη λείανσης και λάμψης για την επιδερμίδα και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Χάρη στην κερατολυτική τους δράση απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα επιτρέποντας τη δημιουργία νέων και υγιών, ενώ παράλληλα ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου. Γι’ αυτό ενδείκνυνται σε περιπτώσεις κηλίδων, ρυτίδων και ακμής, θαμπής και κουρασμένης όψης.

Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα AHA (Α-υδροξυοξέα), που έχουν προέλευση φυσική κάνουν απολέπιση στην επιφανειακή στοιβάδα απαλύνοντας λεπτές γραμμές και ρυτίδες έκφρασης και βελτιώνοντας την υφή και τον τόνο της επιδερμίδας, ενώ ενδείκνυνται και για την ευαίσθητη. Τα πιο γνωστά από την ομάδα Α είναιτο γλυκολικό οξύ που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο , το γαλακτικό οξύ από γάλα, το κιτρικό οξύ από τα εσπεριδοειδή.

Τα BHA (β-υδροξυοξέα) είναι οργανικά μόρια, τα οποία διεισδύουν ευκολότερα στις κατώτερες στοιβάδες αποσυμφορώντας τους φραγμένους πόρους. Χάρη στις φαγεσωρολυτικές ιδιότητές του, το διάσημο σαλικυλικό οξύ πετυχαίνει ήπια απολεπιστική και αντιφλεγμονώδη δράση, ιδανική για την επιδερμίδα με τάση ακμής.

Επιμέλεια: Πάτια Ιορδανίδου, Beauty Editor