iStock-1168543975

Οι καλύτερες πηγές ωμέγα -3. Τα οφέλη τους στο διαβήτη

Σε αυτό το ερώτημα απάντησε στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της ΕυρωπαΪκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσακίας -ΕSoDiMeSΟ που διοργανώθηκε στην Αθήνα, η Δήμητρα Πέρρα, Biomedical scientist-medical microbiologist.

Σύμφωνα με την ειδικό, οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA), τα οποία συναντώνται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα  και οι σαρδέλες, αλλά και το λάδι λιναρόσπορου, τα καρύδια και οι σπόροι chia.

Αναλυτικότερα, τα καρύδια αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων εκτός των ψαριών.  Όπως το έλαιο λιναρόσπορου, είναι γεμάτα με ALA, το οποίο το σώμα σας δεν μπορεί να το συνθέσει μόνο του, επομένως πρέπει να το λάβετε εξωγενώς μέσω της διατροφής σας.

Η σόγια είναι και αυτή πολύ καλή πηγή ωμέγα-3.  Μισό φλιτζάνι edamame, που είναι σόγια, έχει 0,28 g ALA.

Ο λιναρόσπορος, ο σολομός και τα καρύδια μάλιστα έχουν ιδιαίτερα οφέλη για τα άτομα με διαβήτη, καθώς τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται πιο εύκολα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος.

Η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 μπορεί επίσης να μειώσει τις παρενέργειες του διαβήτη, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.  Σύμφωνα με μελέτη του JAMA Ophthalmology, η κατανάλωση 500 mg ωμέγα-3 την ημέρα μείωσε  σημαντικά τον κίνδυνο οφθαλμικής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.