Όλοι έχουμε λίγο ως πολύ αυτά τα σημάδια που μοιάζουν με ραβδώσεις ή  γραμμές κατά μήκος των νυχιών, που με τα χρόνια έχουν την τάση να γίνονται εντονότερα. Γίνονται, επίσης, εμφανέστερα σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε συχνά, χωρίς γάντια, ισχυρά προϊόντα του νοικοκυριού  (απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.ά.) ή επαγγελματικά προϊόντα (είδη κομμωτηρίου).  Ως εδώ δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό.

Αντίθετα, αν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους και οι γραμμές στα νύχια γίνονται πιο έντονες ή εμφανίζονται  απότομα σημαίνουν, πολλές φορές, αυξημένη κούραση, που μπορεί να σχετίζεται ή όχι με κάποια ασθένεια. Ή ακόμα οι γραμμές αυτές σημαίνουν έλλειψη ψευδαργύρου.

Μικροί λευκοί λεκέδες που εμφανίζονται κάτω από τα νύχια.  Αντίθετα με την άποψη που έχει επικρατήσει, οι λεκέδες αυτοί δεν είναι συνώνυμοι έλλειψης ασβεστίου ή βιταμινών. Αν υπάρχουν από την παιδική ηλικία, είναι γενετικής προέλευσης και συνεπώς  δεν χρειάζεται να ασχολείστε μαζί  τους, ούτε και ν’ ανησυχείτε. Διαφορετικά, η εμφάνισή τους αντιστοιχεί σε κόπωση ή σε ψυχολογικό σοκ (π.χ., μια χειρουργικήεπέμβαση, ένα ατύχημα).

Προσοχή, όμως, γιατί πίσω από αυτό το φαινομενικά καλοήθες φαινόμενο μερικές φορές τυχαίνει να κρύβεται μια μολυσματική ασθένεια, όπως ψωρίαση, πεπτικά προβλήματα κ.ά.

Έμφάνιση εγκοπής ή αύλακας στο πλάτος του νυχιού. Αν είναι η μοναδική (συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο) μπορεί να οφείλεται σε χτύπημα στη βάση του νυχιού ή μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από μια αρρώστιαπου ταλαιπώρησε πολύ τον οργανισμό (ιώσεις).

Η θέση της αύλακας, σε σχέση με τη ρίζα, μπορεί να υποδηλώσει στον γιατρό περίπου την ημερομηνία της ασθένειας, αφού γνωρίζει ότι το νύχι μεγαλώνει κατά ένα περίπου χιλιοστό την εβδομάδα. Αν υπάρχουν πολλές εγκάρσιες γραμμές, πρέπει να αναζητήσετε μια μικροβιακή προσβολή (στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο) ή ένα  έκζεμα.