niacinamide skin benefits

Νιασιναμίδη- περιζήτητη και πολύτιμη

Ανήκει στη νέα γενιά ενεργών μορίων αφού μόλις στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα οι επιστημονικές μελέτες ανέδειξαν την πολλαπλά ωφέλιμη δράση της. Κι όμως μέσα σε λίγα χρόνια έχει κερδίσει την προσοχή τόσο των ειδικών της βιομηχανίας της ομορφιάς όσο και του κοινού όπως, τουλάχιστον, επιβεβαιώνει το έντονο διαδικτυακό ενδιαφέρον που για δεύτερη χρονιά την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των αναζητήσεων. Κάπως έτσι η νιασιναμίδη είναι πια… talk of the town.

Την προηγούμενη χρονιά ήταν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πιο συχνές αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Και, όπως δείχνουν οι προβλέψεις για τις τάσεις που θα επικρατήσουν τους μήνες που ακολουθούν, θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κοινού, ειδικών και, πάνω απ’ όλα, των οίκων ομορφιάς που σπεύδουν να τη συμπεριλάβουν στα προϊόντα τους. Όχι άδικα αφού η νιασιναμίδη, το συστατικό, για το οποίο μιλάμε, ξεχωρίζει για τον την… πολυδραστικότητά του. Εξού και η δημοφιλία του.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε. Η νιασιναμίδη ή νιασιναμίδιο ή και νικοτιναμίδιο είναι μία υδροδιαλυτή μορφή της βιταμίνης Β3 που όταν εφαρμόζεται τοπικά καταγράφει ενισχυμένη ενυδατική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι συμβατή με μεγάλο αριθμό δραστικών ενεργών στοιχείων όπως είναι η ρετινόλη, τα αντιοξειδωτικά, τα οξέα φρούτων- AHA και BHA- , υαλουρονικό οξύ, ασφαλής και ανεκτή από όλα τα δέρματα ακόμη και τα ευαίσθητα.

3 πολύ καλοί λόγοι για να συμπεριλάβουμε τη νιασιναμίδη στη ρουτίνα περιποίησης

1.Ενυδατώνει σε βάθος και ενδυναμώνει το φραγμό. Σύμφωνα με τις μελέτες η ενυδατική δράση της νιασιναμίδης βασίζεται στην «ικανότητα» του πολύτιμου αυτού μορίου να αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των λιπαρών οξέων και των κεραμιδίων (ceramides), δομικών συστατικών της κεράτινης στιβάδας, επανορθώνει, οχυρώνει το φραγμό και αποτρέπει έτσι τη διαδερμική απώλεια νερού ενώ, ταυτόχρονα, βελτιώνει τα επίπεδα υγρασίας στην επιφάνεια. Στις σύγχρονες καλλυντικές φόρμουλες τη βρίσκουμε συχνά μαζί με γνωστούς μαλακτικούς και υγραντικούς παράγοντες όπως είναι η γλυκερίνη, το Sodium PCA, η χοληστερόλη ( cholesterol) και το υαλουρονικό νάτριο ( sodium hyaluronate) να ενισχύει τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος.

2.Έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις επιστημονικές μελέτες καταπραΰνει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή στις επιδερμίδες με ροδόχρου ακμή και επιπλέον συμβάλλει στην εξισορρόπηση του σμήγματος χωρίς να φράζει τους πόρους. Καθόλου τυχαίο λοιπόν που ολοένα και πιο συχνά τη βρίσκουμε να εμπλουτίζει συνθέσεις που αντιμετωπίζουν περιπτώσεις ελαφριάς προς μέτρια ακμή.

3.Αποτρέπει την εμφάνιση σκούρων κηλίδων. Το πρόβλημα, όπως ξέρουμε, ξεκινά από την υπερπαραγωγή μελανίνης -βασικός υπεύθυνος οι ακτίνες UV– που συσσωρεύεται στην επιφάνεια με τη μορφή καφέ κηλίδων. Έστω και αν δεν καταγράφει τις υψηλές αποδόσεις αναγνωρισμένων δραστικών συστατικών όπως είναι τα ρετινοειδή, τα αντιοξειδωτικά, το εκχύλισμα γλυκόριζας, ακόμη και το… νεοσυστηθέν bakuchiol -γι’ αυτό συνήθως τη βρίσκουμε να εμπλουτίζει τις εξειδικευμένες φόρμουλες – η νιασιναμίδη καταφέρνει, εμποδίζοντας τη μεταφορά μελανίνης στην επιφανειακή στιβάδα, να αποτρέψει την εμφάνιση δυσχρωμιών.

Πηγή: https://skingurus.gr/