dyo-logo-200

Μύθοι και αλήθειες για τη μαστογραφία

Γράφει ο Νικόλαος Π. Κοτσιφόπουλος, MD Χειρουργός Μαστού, συνεργάτης Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Η μαστογραφία είναι η κλασική προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του μαστού. Ανιχνεύει συμπαγείς και κυστικές βλάβες καθώς και περιοχές με ύποπτες μικροαποτιτανώσεις.

Μέχρι σήμερα και παρά την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, η μαστογραφία παραμένει ο «χρυσός κανόνας» για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες, οι υγιείς και ασυμπτωματικές γυναίκες  θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο μαστογραφικό έλεγχο στα 35 (τη λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς). Η μαστογραφία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών και κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών εκτός εάν έχουν επιβαρυμμένο κληρονομικό ή ατομικό ιστορικό που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Για τις γυναίκες εκείνες που έχουν επιβεβαιωμένη μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, συστήνεται ετήσια μαστογραφία από τα 30.

Από την τρίτη έως την πέμπτη δεκαετία της ζωής της γυναίκας, περίοδος κατά την οποία η πυκνότητα των μαστών είναι αυξημένη,  εφόσον υπάρξει μαστογραφικό εύρημα, μπορεί να ζητηθεί και μαγνητική μαστογραφία.

Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για να αποφύγετε τον ετήσιο έλεγχο των μαστών. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις δικαιολογίες βασίζονται σε «μύθους» που σχετίζονται με τη μαστογραφία. Είναι καιρός να λάμψει η αλήθεια.

Μύθος πρώτος: Αν δεν έχω οικογενειακό ιστορικό, δεν κινδυνεύω από καρκίνο του μαστού 

Πάνω από 8 στις 10 ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό! Άρα ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για όλες τις γυναίκες.

Η εμφάνιση της νόσου σε κάποιο μέλος της οικογένειας – και κυρίως στη μητέρα ή την αδελφή – πιθανώς σχετίζεται με γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο.

Μύθος δεύτερος: Η μαστογραφία έχει πολλή ακτινοβολία και μπορεί να με βλάψει

Η μαστογραφία έχει λιγότερη ακτινοβολία από όση έχει ένα υπερατλαντικό αεροπορικό ταξίδι. Καμιά δεν θα έλεγε όχι σε ένα ταξίδι, γιατί να πει όχι σε μια σωτήρια εξέταση;

Μύθος τρίτος: Φοβάμαι τι θα μου βρουν.

Οι περισσότερες από τις βλάβες που εντοπίζονται κατά τον προληπτικό έλεγχο είναι καλοήθεις. Ακόμη όμως και αν πρόκειται για καρκίνο, το να εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα είναι σωτήριο.

Μύθος τέταρτος: Η μαστογραφία πονάει.

Η μαστογραφία δεν πονάει, απλώς μπορεί να προκαλέσει μια δυσφορία. Η εξέταση διαρκεί πολύ λίγο και η δυσφορία ακόμη λιγότερο. Για τις γυναίκες που έχουν μεγάλη ευαισθησία και μικρή αντοχή στη δυσφορία, ένα απλό παυσίπονο μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, ο τεχνολόγος που διενεργεί την εξέταση μπορεί να κάνει την εμπειρία της μαστογραφίας πιο άνετη.

epimeleia magazine notext

 

 

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao