Μήπως βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση; Απαντήστε στις ερωτήσεις για να το διαπιστώσετε!

Home ΥΓΕΙΑ Μήπως βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση; Απαντήστε στις ερωτήσεις για να το διαπιστώσετε!
elder-women

 

Dr. Κωνσταντίνος Αργυράκης
Ιατρός – Μαιευτήρας
Χειρουργός Γυναικολόγος
Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής
Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά το βαθμό στον οποίο επηρεάζονται από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Τα παρακάτω ερωτήματα θα σας δώσουν μια ιδέα του είδους των συμπτωμάτων που ενδέχεται ν’αντιμετωπίσετε,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τ’ αντιμετωπίσετε οπωσδήποτε.
Όσα περισσότερα ΝΑΙ απαντήσετε σ’αυτά τα ερωτήματα, τόσο περισσότερο θα’ χετε να ωφεληθείτε από κάποια θεραπευτική αγωγή. .
1. Παρατηρήσατε κάποια αλλαγή στην περίοδο σας;
Στα 2-3 χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης 4 στις 5 γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη συχνότητα, τη διάρκεια ή την κανονικότητα της περιόδου τους. Συνήθως οι αλλαγές αυτές είναι η πρώτη ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

2. Εχετε εξάψεις;
Οι εξάψεις μερικές φορές συνοδεύονται από αναψοκοκκινίσματα και εφιδρώσεις που συνήθως ξεκινούν από το στήθος και απλώνονται στο λαιμό και στο πρόσωπο. Υπάρχουν διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα. Περίπου το 70% των γυναικών που περνούν την κλιμακτήριο έχουν εξάψεις, που μερικές φορές παρατείνονται για καμπόσα χρόνια.

3. Ιδρώνετε την νύχτα;
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σύνηθες σύμπτωμα και μπορεί να είναι τόσο έντονες ώστε χρειάζεται ν’αλλάζετε σεντόνια και νυχτικά.

4. Έχετε ξηρότητα ή ερεθισμό στον κόλπο;
Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων. Ο κόλπος μπορεί να μικρύνει, να στενέψει να γίνει ξηρότερος, να’χει φαγούρα και να’ναι πιο επιρρεπής στις μολύνσεις.

5. Έχετε ίλιγγους και ταχυπαλμίες;
Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι κι οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.

6. Έχετε προβλήματα κατά την ούρηση;
Η οιστρογονοπενία μπορεί να επηρεάσει την κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία και ακράτεια ούρων.

7. Αισθάνεστε κατάθλιψη χωρίς λόγο;
Μερικές γυναίκες αισθάνονται κατάθλιψη ή ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή τους. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει, σε οιστρογονοπενία, μπορεί όμως να είναι συναισθηματική αντίδραση απέναντι στην αλλαγή των συνθηκών.

8. Νιώθετε πιο ανήσυχη και ευερέθιστη;
Ψυχολογικής φύσεως συμπτώματα, όπως ανησυχία, ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης ενδέχεται να οφείλονται σ’ έναν συνδυασμό παραγόντων όπως η διακύμανση των ορμονικών επιπέδων, ή κόπωση και το στρες.

9. Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για το σεξ;
Μπορεί να διστάζετε να έχετε σεξουαλική επαφή αν αυτό είναι επώδυνο λόγω των κολπικών αλλαγών. Η σεξουαλική ορμή μπορεί να μειωθεί για άλλους λόγους στους οποίους περιλαμβάνονται οι ορμονικές μεταβολές, η κόπωση και η πιθανή αλλαγή αισθημάτων για τον σύντροφό σας.

10. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε;
Η δυσκολία μπορεί να οφείλεται στις νυχτερινές εφιδρώσεις, στις εξάψεις και στα δυσάρεστα συναισθήματα.

11. Έχετε άλλα ανεξήγητα συμπτώματα;
Οι γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο ενδέχεται να έχουν διάφορα άλλα συμπτώματα, μεταξυ των οποίων και πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.

epimeleia magazine notext