Ενισχύστε φυσικά το ανοσοποιητικό σας με mindfulness

Home ΥΓΕΙΑ Ενισχύστε φυσικά το ανοσοποιητικό σας με mindfulness
meditation

Την ώρα που ειδικοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι αναμένεται και δεύτερο κύμα του κορωνοϊού SARS-COV-2 το φθινόπωρο και εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να θωρακιστούν κατά του κορονοϊού, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανασκόπηση (μετα-ανάλυση) του 2016  που δείχνει τις επιπτώσεις του mindfulness στο ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά την ανασκόπηση οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν οι δείκτες της φλεγμονής, υψηλά επίπεδα των οποίων συσχετίζονται συχνά με μειωμένη ανοσολογική λειτουργία και ασθένειες.

Επιπλέον αυξήθηκε ο αριθμός των λεγόμενων κυττάρων CD-4. Πρόκειται για βοηθητικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που στέλνουν σήματα σε άλλα κύτταρα του οργανισμού και τους δίνουν εντολή να επουλώσουν τις λοιμώξεις. Τέλος βρήκαν ότι η δραστηριότητα της τελομεράσης αυξήθηκε – η τελομεράση συμβάλλει στην πρόληψη της φθοράς των χρωμοσωμάτων και η φθορά της οδηγεί σε πρόωρη γήρανση.

Στην Ελλάδα πρόσφαταδημιουργήθηκε η πρώτη καινοτόμα εφαρμογή στα ελληνικά πάνω στη μέθοδο του mindfulness, τοMindfulnessGreece, που καθοδηγεί τους ενδιαφερόμενους βήμα-βήμα και αρχίζοντας μόνο με 10 λεπτά την ημέρα να εξασκούν το μυαλό  τους στη συγκέντρωση, στην ηρεμία και στη θετικότητα, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της σύγχρονης διαβίωσης.

Το καλό με αυτή τη μέθοδο είναι ότι μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε εύκολα, από την άνεση του σπιτιού του ή του γραφείου του και σταδιακά να την εξελίσσει, απολαμβάνοντας άμεσα τα οφέλη της στην καθημερινότητά του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού η ενσυνειδητότητα  διδάσκεται, καθώς θεωρείται βασικό εργαλείο ζωής.

Επιμέλεια : Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας