Μένουμε σπίτι, αλλά ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ όταν είναι ανάγκη

Home ΥΓΕΙΑ Μένουμε σπίτι, αλλά ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ όταν είναι ανάγκη
woman window

Κάθε χρόνο στη χώρα μας συμβαίνουν περίπου 20.000 εμφράγματα, 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ περισσότεροι από 250.000 συμπατριώτες μας πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, που είναι κύρια αιτία καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η μη έγκαιρη θεραπεία των νοσημάτων αυτών προκαλεί όχι μόνο σημαντική αύξηση της θνησιμότητας, αλλά και καταστροφικές για την ποιότητα της ζωής, αναπηρίες.

“Κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το εξής ανησυχητικό παράδοξο: διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της προσέλευσης ασθενών με σημαντικά καρδιαγγειακά προβλήματα όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι σοβαρές αρρυθμίες. Κι επειδή η συχνότητα των προαναφερθέντων είναι σταθερή έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πολλοί ασθενείς έμειναν χωρίς ειδική αντιμετώπιση αποφεύγοντας το νοσοκομείο”, επισημαίνει ο  Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρρυθμιών, Γεώργιος Κ. Ανδρικόπουλος, MD, PhD, FESC, Διευθυντής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα τον κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορωνoϊό αλλά ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ στο νοσοκομείο:

•             Όταν έχουμε πόνο στο θώρακα που διαρκεί πάνω από 15 λεπτά, ιδίως αν έχουμε παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση και το οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος.

•             Όταν έχουμε δυσκολία στην αναπνοή ή επιδείνωση της δυσκολίας στην αναπνοή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

•             Όταν έχουμε δυσκολία στην ομιλία ή αδυναμία στην κίνηση, ακόμα κι αν αυτά αποκατασταθούν χωρίς ιατρική παρέμβαση.

•             Όταν χάσουμε αιφνιδίως τις αισθήσεις μας. Ιδίως αν πάσχουμε ήδη από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

•             Όταν αισθανόμαστε την καρδιά μας να χτυπάει γρήγορα και άρρυθμα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, που είναι η συχνότερη διαταραχή του ρυθμού. Αν αυτή θεραπευτεί έγκαιρα είναι καλοήθης νόσος. Αν μείνει αθεράπευτη οδηγεί συχνά σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή/και καρδιακή ανεπάρκεια.

Το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι σοβαρές αρρυθμίες, όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κολπική μαρμαρυγή, η συγκοπή και πολλά άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ΜΟΝΟ σε ένα καλά οργανωμένο νοσοκομειακό περιβάλλον, τονίζει ο κ. Ανδρικόπουλος.

Επιμέλεια : Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας