Η μείωση της χοληστερίνης ωφελεί και τα άτομα άνω των 70 ετών

Home ΥΓΕΙΑ Η μείωση της χοληστερίνης ωφελεί και τα άτομα άνω των 70 ετών
elder couple nature

Η θεραπεία μείωσης των λιπιδίων μπορεί να ωφελήσει ακόμη και τους ηλικιωμένους ασθενείς, σύμφωνα με μελέτη και μετα-ανάλυση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Κατ’ αρχήν, ερευνητές στη Δανία μελέτησαν περισσότερους από 90.000 ενήλικες οι οποίοι, κατά την έναρξη της μελέτης, δεν είχαν αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη και δεν έπαιρναν στατίνες. Κατά τη διάρκεια περίπου 8 ετών παρακολούθησης, εμφανίστηκαν περίπου 1.500 πρώτα εμφράγματα του μυοκαρδίου και 3.400 καρδιαγγειακά επεισόδια. Οι κίνδυνοι για έμφραγμα και καρδιαγγειακό επεισόδιο αυξήθηκαν ανάλογα με την αύξηση του επιπέδου LDL χοληστερόλης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ατόμων, ηλικίας 70 ετών και άνω. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 80 ενήλικες ηλικίας 80 – 100 ετών – και 145 ενήλικες ηλικίας 70 – 79 ετών – θα χρειαζόταν να λάβουν στατίνη μέτριας έντασης για 5 χρόνια για να αποτρέψουν ένα έμφραγμα μυοκαρδίου. Για να αποφευχθεί ένα καρδιαγγειακό επισόδιο, οι αριθμοί που χρειάστηκαν για τη θεραπεία ήταν 42 και 88, αντίστοιχα. Οι αριθμοί που χρειάζονταν για θεραπεία ήταν πολύ μεγαλύτεροι στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, διότι δεν έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στη συνέχεια, μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων μελετών διαπίστωσε ότι η μείωση της χοληστερόλης LDL με στατίνες, εζετιμίμπη ή αναστολείς PCSK9 μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο για αγγειακά επεισόδια σε ενήλικες όλων των ηλικιών, χωρίς να παρατηρείται διαφορά μεταξύ αυτών ηλικίας 75 ετών και άνω και νεότερων ενηλίκων. Σημειωτέον, η μετα-ανάλυση περιελάμβανε μελέτες τόσο πρωτογενούς όσο και δευτερογενούς πρόληψης.

Πηγή: Medweb Ηρακλής Αβραμόπουλος, Παθολόγος