beautiful-woman-on-boat

Mε το βλέμμα στο θερμόμετρο που ανεβαίνει

Είναι αλήθεια ότι το Καλοκαίρι ανεβαίνουν τα επίπεδα της ψυχολογίας και της ευεξίας μας χάριν του ήλιου και της θάλασσας. Παρόλα αυτά όσο απαραίτητος και πολύτιμος είναι ο ήλιος για τη ζωή στον πλανήτη, τόσο μικρή είναι η ευεργετική του δράση και πολλές οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχει για το ανθρώπινο δέρμα.
Η ηλίαση ή υπερθερμία προκύπτει από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο όπου οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του σώματος κοπώνονται και έτσι ο οργανισμός αποκτά περισσότερη θερμότητα από ότι μπορεί να ελέγξει.
Ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες αποτελούν τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα καθώς και αυτοί που εργάζονται ή αθλούνται υπό υψηλές θερμοκρασίες.
Η σοβαρή ηλίαση ονομάζεται θερμοπληξία κατά την οποία έχουμε απώλεια συνείδησης, σπασμούς, παραισθήσεις, παραλήρημα, υψηλό πυρετό, εφίδρωση, γρήγορη αναπνοή.

Πως επιδρά ο ήλιος στο δέρμα;
1. Με οξείες βλαπτικές επιδράσεις που περιλαμβάνουν το ηλιακό έγκαυμα, τις φωτοδερματοπάθειες και τη φωτοευαισθησία.
2. Με χρόνιες βλαπτικές επιδράσεις, την φωτογήρανση και την φωτοκαρκινογένεση.
✤ Το ηλιακό έγκαυμα εμφανίζεται 3 με 5 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο με ερυθρότητα, οίδημα, φυσαλίδες και πόνο.
✤ Η φωτοευαισθησία μοιάζει με το έγκαυμα αλλά εμφανίζει έντονο κνησμό.
✤ Η φωτογήρανση είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έκθεσης στον ήλιο και το δέρμα εμφανίζεται ξηρό, τραχύ, με βαθιές ρυτίδες, ευρυαγγείες και κηλίδες. Υπεύθυνες ακτίνες είναι η UVA και η UVB.
✤ Η φωτοκαρκινογένεση οφείλεται στη βλαπτική επίδραση του ήλιου πάνω στο DNA των κυττάρων του δέρματος. Υπάρχουν 3 τύποι καρκίνου:
α. Το μελάνωμα
β. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
γ. Το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα.
Έχει αναφερθεί ότι τα αντηλιακά έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης δερματικών διαταραχών (ηλιακά εγκαύματα, γήρανση του δέρματος και ανοσοκαταστολή) μέσω της ικανότητάς τους να απορροφούν, να αντανακλούν και να διασκορπίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πολλά εμπορικά προϊόντα έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα όχι μόνο από συνήθη οργανικά και ανόργανα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά και από υβριδικά και φυτικά συστατικά με τυπικές συνθέσεις (γαλάκτωμα, τζελ, σπρέι και στικ).
Ωστόσο, η χρήση των αντηλιακών έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, όπως η φωτοαλλεργική δερματίτιδα, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η ανεπάρκεια παραγωγής βιταμίνης D.

Τα αντηλιακά διατέθηκαν για πρώτη φορά στο εμπόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1928 και έχουν επεκταθεί παγκοσμίως.
Επιπλέον η φωτοπροστατευτική αποτελεσματικότητα των αντηλιακών καθορίζεται μέσω του συντελεστή προστασίας από τον ήλιο (SPF).
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, τα εμπορικά προϊόντα πρέπει να αναγράφουν τιμές SPF που δείχνουν την αποτελεσματικότητα της προστασίας.

Οι τιμές SPF κυμαίνονται γενικά μεταξύ 6-10, 15-25, 30-50 και 50+, που αντιστοιχούν σε χαμηλή, μεσαία, υψηλή και πολύ υψηλή προστασία, αντίστοιχα.

Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή κινδύνων από την έκθεση στον ήλιο
✤ Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ειδικά τις ώρες 10:30 με 17:00
✤ Ελαφρύ ντύσιμο, ανοιχτόχρωμα ρούχα
✤ Χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου
✤ Χρήση αντηλιακού πολλές φορές και με υψηλό δείκτη προστασίας (δεν μας προφυλάσσει από την ηλίαση αλλά από τα εγκαύματα)
✤ Άφθονη λήψη υγρών και σε έντονη εφίδρωση λήψη ηλεκτρολυτών ή αλατιού
✤ Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών
✤ Ελαφριά γεύματα με πολλά φρούτα και λαχανικά
✤ Όχι βαριά σωματική εργασία σε ζεστούς χώρους και αποφυγή μεγάλων διαδρομών με τα ΜΜΜ
✤ Ιατρική συμβουλή για οποιαδήποτε θέμα υγείας
Καλό, Υγιές και Ασφαλές Καλοκαίρι!!!