Ματ –Γυαλάδα: Σημειώσατε …2

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Ματ –Γυαλάδα: Σημειώσατε …2
mattte make up women

Θεωρείτε τη λιπαρότητα ατέλεια και αγωνίζεστε να απαλλαγείτε από το σμήγμα, που κάνει το πρόσωπό σας να γυαλίζει . Δεν έχετε άδικο, μόνο που στην προσπάθειά σας για ματ αποτέλεσμα πάση θυσία, στερείτε από την επιδερμίδα σας ένα πολύτιμο και αναγκαίο συστατικό.

Όταν οι καλλυντικές κρέμες διαφημίζουν τα «προσόντα» τους, δεν παραλείπουν να προσθέσουν ότι προφέρουν ματ τελείωμα στην επιδερμίδα. Αν μάλιστα πρόκειται για σειρές που απευθύνονται στις λιπαρές ή μεικτές επιδερμίδες, δεν περιορίζονται απλώς στα …εφέ της υφής, αλλά περιέχουν συστατικά με σμηγματορυθμιστική δράση. Συχνά όμως δεν αρκούμαστε στα προϊόντα περιποίησης που ελέγχουν το σμήγμα αλλά μπαίνουμε στον πειρασμό να προχωρήσουμε σε επιθετικές κινήσεις με στόχο να το εξαφανίσουμε. Και τότε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να έχουμε μεν μια επιδερμίδα ματ, αλλά απροστάτευτη. Ας δούμε γιατί.

Σμήγμα το απαραίτητο

Το δέρμα είναι από τη φύση του σχεδιασμένο να έχει στην επιφάνειά του ελαιώδη συστατικά. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των πολλών σμηγματογόνων αδένων -στο πρόσωπο υπολογίζονται σε 400-900 ανά τετραγωνικό εκατοστό- που βρίσκονται στο χόριο του δέρματος, συνήθως προσαρτημένοι σε μια τρίχα (τριχοσμηγματογόνοι θύλακες) . Οι αδένες αυτοί παράγουν σμήγμα, μια ελαιώδη ουσία που απελευθερώνεται στον πόρο και από εκεί διαχέεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Με άλλα λόγια είναι το λιπαντικό της, αυτό που της δίνει απαλότητα και ελαστικότητα. Χωρίς το σμήγμα, το δέρμα θα ήταν άκαμπτο και εύθραυστο . Ο σημαντικότερος όμως ρόλος του σμήγματος είναι η συμβολή του στο σχηματισμό ενός αόρατου προστατευτικού φιλμ που είναι γνωστός ως όξινος μανδύας. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ ελαιωδών συστατικών και ιδρώτα με ελαφρώς όξινο pH που προστατεύει την επιδερμίδα από επικίνδυνους μικροοργανισμούς, ρύπους, αιωρούμενα σωματίδια και τοξικές ουσίες. Ο όξινος μανδύας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του επιδερμιδικού φραγμού και καλύπτει το στρώμα λιπιδίων που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Ποιος έχει τον έλεγχο;

Η ποσότητα του σμήγματος που παράγεται είναι γενετικά προκαθορισμένη. Ελέγχεται όμως από τις ορμόνες και πιο συγκεκριμένα από την τεστοστερόνη η οποία ενεργοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες-αυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες έχουν συνήθως λιπαρή επιδερμίδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να μειώσουμε την ποσότητα σμήγματος που παράγεται. Αντίθετα , όταν το απομακρύνουμε βίαια, το δέρμα μας αμύνεται και αυτορρυθμίζεται, παράγοντας ακόμα περισσότερο σμήγμα –το σώμα επιδιώκει πάντα την ομοιόσταση, τη διατήρηση δηλαδή των συνθηκών του εσωτερικού του περιβάλλοντος, σταθερών .

Όταν το δέρμα είναι «γυμνό».

Πολύ συχνά, όταν υπερβάλλουμε με τον καθαρισμό και χρησιμοποιούμε καθημερινά τονωτικές λοσιόν με οινόπνευμα , αφαιρούμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε τον όξινο μανδύα απογυμνώνοντας την επιδερμίδα από το πρώτο στρώμα της φυσικής της προστασίας- ανατρέποντας συγχρόνως την ισορροπία του φραγμού –και αφήνοντάς την εκτεθειμένη στο εχθρικό περιβάλλον . Κι αν σε μια κανονική επιδερμίδα, η ανατροπή αυτή δεν γίνεται άμεσα αισθητή, σε μια ξηρή επιδερμίδα ανοίγει το δρόμο στην αφυδάτωση, σε μια ευαίσθητη αυξάνει τις πιθανότητες ερεθισμών ενώ σε μια επιδερμίδα που ταλαιπωρείται από ακμή, ενδέχεται να προκαλέσει φλεγμονή ή να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα, με αποτέλεσμα τα σπυράκια να φουντώνουν.

Υπάρχει λύση;

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ποσότητα σμήγματος που παράγει το δέρμα μας, μπορούμε όμως να την ελέγξουμε -κατά συνέπεια, να περιορίσουμε τη γυαλάδα-αφήνοντας πίσω μας τις κακές συνήθειες και εφαρμόζοντας πρακτικές φιλικές προς την επιδερμίδα. Γι αυτό:

Λέμε όχι

  • -Στον καθαρισμό της επιδερμίδας πάνω από 2 φορές την ημέρα –εκτός αν έχετε ιδρώσει μετά από έντονη άσκηση.
  • -Στη χρήση τονωτικών λοσιόν με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ . Η ματ όψη που προσφέρουν προσωρινά θα γίνει μπούμερανγκ για την επιδερμίδα –για τους λόγους που εξηγήσαμε.
  • -Στη χρήση σκέτου οινοπνεύματος-για να μαράνει τα σπυράκια. Όχι μόνο τραυματίζει τον όξινο μανδύα αλλά ολόκληρο τον επιδερμικό φραγμό -καταστρέφει τα λιπίδια , το «τσιμέντο» που εξασφαλίζει τα αποθέματα υγρασίας και τη συνοχή των κυττάρων της επιδερμίδας.
  • -Στην απολέπιση με επιθετικά προϊόντα ή με συνθέσεις που δεν προορίζονται για συχνή απολέπιση -το ίδιο ισχύει και για τις απολεπιστικές μάσκες . Αν το δέρμα μετά είναι ερεθισμένο, ξηρό ή «τριζάτο», σημαίνει ότι δεν έμεινε ίχνος σμήγματος-και αυτό βέβαια δεν είναι καλό.
  • -Στη χρήση επιθετικών αφρών καθαρισμού που κάνουν την επιδερμίδα να «τραβάει» μετά το ξέπλυμα.

Λέμε ναι

  • -Στη χρήση ενός λαδιού για τον βραδινό καθαρισμό. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, βοηθά πολύ τις λιπαρές, με τάση ακμής επιδερμίδες-το λάδι απομακρύνει το λάδι.
  • -Στο διπλό καθαρισμό-και πάλι το βράδυ- πρώτα με ένα cleansing oil και στη συνέχεια με ένα προϊόν καθαρισμού εμπλουτισμένο με σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ, που εξυγιαίνει και απολεπίζει ελαφρά την λιπαρή επιδερμίδα.
  • -Στα ενυδατικά προϊόντα, σε μορφή λεπτόρρευστης κρέμας ή serum, με συστατικά που ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος.
  • -Στα προϊόντα ήπιας καθημερινής απολέπισης που χρησιμοποιούνται μετά τον πρωινό καθαρισμό.
  • -Στις μάσκες με άργιλο (1-3 φορές την εβδομάδα)
  • -Στα ειδικά χαρτάκια που απορροφούν το επιφανειακό σμήγμα και σβήνουν τη γυαλάδα χωρίς να διαταράσσουν τον επιδερμικό φραγμό .
  • -Στα αντηλιακά-τώρα που είναι απολύτως απαραίτητα- με συστατικά που προσφέρουν ματ αποτέλεσμα.

Skingurus say

Συμφιλιωθείτε με τη γυαλάδα. Είναι φυσιολογικό να σας ενοχλεί μια επιδερμίδα που γυαλίζει σε κάθε εκατοστό της, προσπαθήστε όμως να αποφύγετε τις υπερβολές γιατί κινδυνεύετε να εγκλωβιστείτε σε ένα φαύλο κύκλο . Αν το πρόβλημα που προκαλείτε στην επιδερμίδα σας δεν αρκεί για να σας πείσει να αλλάξετε συνήθειες, σκεφτείτε ότι η ελεγχόμενη γυαλάδα δεν απέχει και τόσο από … το glow που όλες θέλουμε- μιας και η λάμψη, δεν είναι τίποτε άλλο από τη «συνεργασία» των φυσικών ελαίων και του φωτός που αντανακλάται σε μια λεία επιδερμίδα. Σκεφτείτε επίσης ότι χάρη στο σμήγμα και τη γυαλάδα που τόσο σας ενοχλεί τώρα, η επίσκεψη των πρώτων ρυτίδων θα καθυστερήσει αρκετά χρόνια-οι λιπαρές επιδερμίδες γερνούν αργότερα… Και ένα τελευταίο επιχείρημα: Τα shine-free πρόσωπα των μοντέλων και των celebrities που ζηλεύετε στο Instagram δεν οφείλονται στην σκανδαλώδη εύνοια της φύσης, αλλά στο ταλέντο του makeup artist , τα έξυπνα apps και στο παντοδύναμο αλλά, μεταξύ μας, ελάχιστα ρεαλιστικό Photoshop…

Πηγή: www.skingurus.gr