Μάσκες ομορφιάς: έχουν κι αυτές τους κανόνες τους

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Μάσκες ομορφιάς: έχουν κι αυτές τους κανόνες τους
face masks

Είναι το κάτι παραπάνω στη ρουτίνα περιποίησης. Όταν όμως φτάνουμε στην υπερβολή ή επιμένουμε να αγνοούμε  τις οδηγίες χρήσης , υπάρχει πάντα η πιθανότητα, η μάσκα που θα φορέσουμε να βάλει την επιδερμίδα μας σε μπελάδες…

Είναι αλήθεια πως στις δύσκολες μέρες της καραντίνας η επιδερμίδα μας βγήκε …κερδισμένη καθώς, οι περισσότερες από εμάς, βρήκαμε το χρόνο να ασχοληθούμε περισσότερο, πιο συστηματικά μαζί της και να διαπιστώσουμε επιτέλους τι σημαίνει pampering. Ανάμεσα σε όλα τα καλλυντικά προϊόντα και θεραπείες που δοκιμάσαμε, αδιαφιλονίκητες πρωταγωνίστριες της εντατικής φροντίδας αναδείχθηκαν, οι μάσκες προσώπου και όχι τυχαία. Εκτός από άμεσα ορατά οφέλη που πρόσφεραν στην επιδερμίδα, η ιεροτελεστία της εφαρμογής και τα 10-20 λεπτά αναμονής ήταν για εμάς, το τέλειο… αγχολυτικό! Οι κάθε λογής μάσκες ενυδάτωσης, καθαρισμού, απολέπισης, λάμψης, σύσφιξης, έγιναν η μικρή καθημερινή μας συνήθεια και κάπως έτσι, το hashtag #dailymask σκαρφάλωσε στο παγκόσμιο top100 του Instagram! Μήπως όμως το παρακάναμε;

Το “over-masking” και οι συνέπειές του

Οι δερματολόγοι το έχουν πει ξεκάθαρα: όσο ταλαιπωρούμε την επιδερμίδα αμελώντας την, άλλο τόσο την ταλαιπωρούμε φροντίζοντάς την υπερβολικά. Και με τις μάσκες, είναι πολύ εύκολο να…ξεφύγουμε αφού, όταν τις χρησιμοποιούμε πιο συχνά από όσο πρέπει ή τις αφήνουμε περισσότερη ώρα από όσο πρέπει, μάλλον κακό κάνουμε παρά καλό. Αυτό ακριβώς περιγράφει ο νέος όρος “over-masking”-δάνειο από την ιατρική: την ευαισθητοποίηση, τις κοκκινίλες, την έντονη ξηρότητα, το αίσθημα τραβήγματος, σημάδια που ενδέχεται να παρατηρηθούν στην επιδερμίδα, από την υπερβολική ή λάθος χρήση μιας καλλυντικής μάσκας.

Τα προβλήματα αυτά συνδέονται κυρίως με την ισορροπία του επιδερμιδικού φραγμού του προστατευτικού «τείχους» , ανάμεσα σ’ εμάς και τον έξω κόσμο, όπως και του μικροβιώματος, του αόρατου οικοσυστήματος δισεκατομμυρίων βακτηρίων και μικροοργανισμών που αποικίζουν την επιφάνεια της επιδερμίδας μας και τη βοηθούν να λειτουργεί σωστά. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ορισμένα δραστικά συστατικά όπως η ρετινόλη ή τα οξέα φρούτων που περιέχουν πολλές μάσκες, μπορούν πολύ εύκολα να διαταράξουν την ισορροπία αυτή -ευτυχώς προσωρινά-αν παραμείνουν στο δέρμα πέρα από τον συνιστώμενο χρόνο. Ακόμα όμως και η επαναλαμβανόμενη χρήση μιας μάσκας ενυδάτωσης που φυσιολογικά είναι μάλλον απίθανο να δημιουργήσει πρόβλημα, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο λόγος είναι απλός: όταν η επιδερμίδα είναι μονίμως νωπή, ο προστατευτικός φραγμός δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά με αποτέλεσμα, τα κύτταρά της, αντί να τροφοδοτούνται, όπως νομίζουμε, με υγρασία, να χάνουν νερό από τα δικά τους φυσικά αποθέματα! Και σαν να μην έφτανε αυτό, με αποδυναμωμένο φραγμό, είναι πιθανό η επιδερμίδα να ευαισθητοποιηθεί και να αντιδράσει με ένα συνηθισμένο καλλυντικό προϊόν ή συστατικό που ποτέ πριν δεν την είχε ενοχλήσει…

Κάθε μάσκα και οι κανόνες της

Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί όταν αγνοήσουμε τους κανόνες και ….πάθουμε “over-masking” με κάποια από τις πιο γνωστές κατηγορίες μασκών:

  1. Sheet Masks. Οι δημοφιλείς , τα τελευταία χρόνια, κορεατικής προέλευσης υφασμάτινες μάσκες είναι εμπλουτισμένες με ενεργά συστατικά που προσφέρουν εντατική ενυδάτωση, ενέργεια, θρέψη και επανόρθωση στην επιδερμίδα. Η ευεργετική τους δράση όμως διαρκεί όσο παραμένουν υγρές. Αν τις αφήσετε να στεγνώσουν πάνω στο πρόσωπό σας υπάρχει κίνδυνος να … «κλέψουν» πολύτιμα συστατικά από την ίδια την επιδερμίδα σας. Tip: Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και μην παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους πέρα από όσο χρειάζεται.
  2. Peel-off μάσκες ενεργού άνθρακα. Θεωρούνται «μαύρος χρυσός» για τον βαθύ καθαρισμό της λιπαρής ιδίως επιδερμίδας, καθώς ο ενεργός άνθρακας λειτουργεί σαν μαγνήτης που παγιδεύει και απορροφά ρύπους , μικροσωματίδια, τοξίνες, κατάλοιπα του μακιγιάζ και σμήγμα από την επιφάνειά της και την απαλλάσσει από τα μαύρα στίγματα. Όμως μαζί με όλα αυτά, ο «μαγνήτης» συμπαρασύρει την υγρασία και τα προστατευτικά φυσικά έλαια της επιδερμίδας αφήνοντάς την εκτεθειμένη στις εξωγενείς επιθέσεις. Tip: Οι μάσκες αυτές δεν είναι δεν για καθημερινή χρήση. Μια φορά στις 15 μέρες είναι υπεραρκετή. Ενδιάμεσα μπορείτε να χρησιμοποιείτε άλλα, ηπιότερα προϊόντα καθαρισμού, απολέπισης ή και μάσκες-όχι όμως peel-off- με ενεργό άνθρακα που θα βρείτε στην αγορά.
  3. Μάσκες αργίλου. Ροζ, πράσινος, λευκός άργιλος. Κάθε τύπος, κάθε ανάγκη της επιδερμίδας έχει και το χρώμα του. Οι μάσκες αργίλου έχουν πολλαπλή δράση: καταπολεμούν την ακμή, τις κηλίδες και τα σημάδια φωτογήρανσης, απομακρύνουν το παραπανίσιο σμήγμα, καθαρίζουν σε βάθος, τροφοδοτούν την επιδερμίδα με ευεργετικά μέταλλα, της χαρίζουν λάμψη, και όλα αυτά, χωρίς να την ερεθίζουν. Ούτε κι αυτές όμως ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση γιατί «στεγνώνουν» την επιδερμίδα -ιδιαίτερα ο πράσινος καολίνης. Ιδανικά χρησιμοποιείτε τις μάσκες αργίλου 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το χρώμα και τη δράση αυτής που έχετε επιλέξει. Tip: Αποφύγετε τις «σπιτικές» μάσκες αργίλου γιατί ενώ οι μάσκες της αγοράς εμπλουτίζονται συνήθως με έλαια που εμποδίζουν την αφυδάτωση, με τις αυτοσχέδιες θα αισθανθείτε ότι η επιδερμίδα σας «τραβάει», σημάδι ότι ο προστατευτικός φραγμός της έχει διαταραχθεί.
  4. Rubber masks: Οι super trendy «λαστιχένιες» μάσκες- εμπνευσμένες από τα Κορεάτικα spa- κυκλοφορούν είτε σε μορφή σκόνης, εμπλουτισμένης με δραστικά συστατικά η οποία αναμειγνύεται με νερό και σχηματίζει μια παχύρρευστη κρέμα που απλώνεται στο πρόσωπο, είτε σε μορφή συμπυκνωμένου ορού/gel που εφαρμόζεται απευθείας στην επιδερμίδα και στη συνέχεια καλύπτεται από μια προκατασκευασμένη ελαστική μάσκα. Το μεγάλο πλεονέκτημα των rubber masks είναι ότι το ελαστικό «προσωπείο» με το οποίο αγκαλιάζουν την επιδερμίδα, εμποδίζει την εξάτμιση των ενεργών συστατικών, με αποτέλεσμα η ενυδάτωση, η θρέψη, η σύσφιξη ή η λάμψη που προσφέρουν να είναι πολύ πιο εντατική σε σύγκριση με άλλους τύπους μάσκας. Το πλεονέκτημα όμως αυτό θα μετατραπεί σε μειονέκτημα, αν επιμένουμε να αφήνουμε τη μάσκα παραπάνω χρόνο από όσο συμβουλεύουν οι οδηγίες χρήσης κι αυτό γιατί ένα …overdose δραστικών συστατικών -π.χ. ρετινόλης, βιταμίνης C ή απολεπιστικών οξέων – μπορεί μακροπρόθεσμα να διαταράξει την ισορροπία του μικροβιώματος και η επιδερμίδα να ευαισθητοποιηθεί παρουσιάζοντας σημάδια ξηρότητας, έλλειψη άνεσης και κοκκινίλες.

Skingurus say: Μην ξεχνάτε ότι οι μάσκες δεν παύουν να είναι το …κερασάκι στην τούρτα, αυτό το κάτι παραπάνω στη φροντίδα της επιδερμίδας, που θα το εκτιμήσει μόνο όταν πραγματικά το χρειάζεται… Εφόσον ακολουθείτε μια ρουτίνα περιποίησης, που περιλαμβάνει το απαραίτητο τρίπτυχο «καθαρισμός, ενυδάτωση, αντηλιακή προστασία» και παράλληλα ανταποκρίνεστε στις ιδιαίτερες ανάγκες της εντάσσοντας π.χ. ένα serum, στο καθημερινό σας πρόγραμμα, είστε απόλυτα καλυμμένες.

Πηγή: www.skingurus.gr