Χειρουργική μάσκα: Το νέο μας αξεσουάρ. Ποια είναι η σωστή της χρήση

Home ΥΓΕΙΑ Χειρουργική μάσκα: Το νέο μας αξεσουάρ. Ποια είναι η σωστή της χρήση
mask crowd

Μία μάσκα ή ένα καθαρό μαντίλι γύρω από το στόμα και τη μύτη θα μπορούσε να σας προστατεύσει από την έκθεση στον ιό σε ένα επιβαρυμένο από ιικό φορτίο περιβάλλον, αναφέρουν επιστήμονες μιλώντας στο Live Science, την ίδια ώρα που το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων (CDC) αναφέρει ότι τα άτομα που δεν νοσούν δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες για την προστασία από τον κορωνοϊό, με εξαίρεση εκείνους που φροντίζουν άτομα που νοσούν.

Αν βγείτε έξω από το σπίτι σας για έναν περίπατο και τηρείτε τις προβλεπόμενες αποστάσεις, τότε δεν χρειάζεται μάσκα, σημειώνει ο Δρ Otto Yang, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας και Μοριακής Γενετικής στη Σχολή Ιατρικής του David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες. Ωστόσο, σε ένα αεροπλάνο ή στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου, σίγουρα έχει νόημα να φοράτε μάσκα, προσθέτει ο ίδιος.

 

Aυτή η παρανόηση σχετικά με τη γενικευμένη χρήση μασκών, έχει σαν αποτέλεσμα σε πάρα πολλές χώρες αυτή τη στιγμή να έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα σε μάσκες, υλικό πολύτιμο για τους μαχητές της πρώτης γραμμής, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που εκτίθενται καθημερινά στον ιό.

 

Η τελευταία σύσταση του CDC επισημαίνει εκ νέου ότι το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να φοράει χειρουργικές μάσκες. Σύμφωνα με αυτήν, η καλύτερη προστασία είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών, το να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας και να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε συχνά σε επαφή.

 

Στην αρχή της επιδημίας, δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο ιός εξαπλώνεται  μέσω μεγάλων σταγονιδίων που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω των αναπνευστικών οδών (όπως η γρίπη) ή μέσω της δημιουργίας αεροζόλ που μπορεί να παραμείνει στον αέρα για αρκετές ώρες (όπως ιλαρά). Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαρτίου στο έγκριτο New England Journal of Medicine δυστυχώς φαίνεται να δικαιολογεί τον φόβο της διασποράς στον αέρα, καθώς έδειξε ότι ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει στον αέρα για μέχρι 3 ώρες με τη μορφή του αερολύματος.
Μάσκα από το φαρμακείο ή από το σπίτι;
Η έλλειψη μασκών έχει κάνει πολλούς να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες ή πάνινες μάσκες. «Η χειρουργική μάσκα είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματική στην παρεμπόδιση της μετάδοσης [μικροοργανισμών] από τη μάσκα που φτιάχνουμε στο σπίτι μας», ανέφερε μελέτη του 2013, στην οποία οι επιστήμονες επεσήμαιναν ότι οι «σπιτικές» μάσκες θα πρέπει να θεωρούνται ως έσχατη λύση για την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα”.

 

Για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν κασκόλ ή μάσκες που έχουν φτιάξει μόνοι τους, ο Yang συστήνει να τα πλένουν μετά από κάθε χρήση και να σταματούν να τα φορούν όταν υγραίνονται από την αναπνοή.
Η χρήση μέσων για την προστασία και των ματιών, θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τον ιό, επισημαίνουν ο Δρ Yang και ο Δρ James Cherry, καθηγητής παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Ιατρικής David Geffen, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
Σε μελέτη που πραγματοποίησε ο Cherry το 1987, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που φορούσαν μάσκες προσώπου ή γυαλιά ήταν λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον συγκυτιακό ιό (RSV) από νοσηλευόμενα παιδιά, σε σχέση με τους γιατρούς που δεν είχαν λάβει αυτά τα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, ο ασφαλέστερος τρόπος να αποφευχθεί η έκθεσή σας στον ιό και να μειωθεί η πιθανότητα να εκθέσετε άλλους σε αυτόν, είναι να μείνετε σπίτι.
Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα