Μασάμε-αργά-σημαίνει-ζούμε-καλά

Μασάμε Αργά Σημαίνει Ζούμε Καλά

Όλα ξεκινούν από το μυαλό. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, που αγγίζει πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, όπως και της διατροφής.

Το μυαλό μας λοιπόν μπορεί να γίνει πολύ πειστικό, ακόμη κι όταν πρόκειται για αλλαγές στις συνήθειές μας.Αρκεί να το θέλει (το θυμικό) και να εκπαιδευτεί σωστά προς την επιθυμητή κατεύθυνση (η προσπάθεια).Μία από τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε το 2019, είναι να μασάμε αργά το φαγητό που καταναλώνουμε. Η δικαιολογία που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι, είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος και τρώμε πάντα πολύ γρήγορα. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να αφιερώνεις τα ίδια λεπτά, αλλά να μην τα αξιοποιείς σωστά.

Προτίμησε να δώσεις έμφαση στο γεύμα σου και όχι να παίζεις με το κινητό την ώρα του lunch break. Το φαγητό αποτελεί μία ιεροτελεστία, μέσα από την οποία γεμίζουμε θετική διάθεση και ενέργεια για να συνεχίσουμε. Γιατί λοιπόν να μην του δίνουμε την απαραίτητη προσοχή;

Το τρίπτυχο επίγνωση- έρευνα- απόλαυση θα φέρει το επιθυμητό για τον καθένα μας αποτέλεσμα!

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε και τους βουδιστές που υποστηρίζουν ότι δεν είμαστε αυτό που τρώμε, αλλά όλα εξαρτώνται από το ΠΩΣ τρώμε. Ο στόχος του mindful eating (γιατί ουσιαστικά γι’ αυτή τη θεωρία μιλάμε) είναι η σωστή ενημέρωση γύρω από τα θέματα διατροφής κι η αύξηση της απόλαυσης κατά την ώρα του φαγητού. Αν παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που τρώμε, μασάμε αργά και σωστά, το πιο πιθανό είναι να χορτάσουμε με μικρότερη ποσότητα.

Οι έρευνες που αποδεικνύουν πως πρέπει να μασάμε αργά.

Σύμφωνα με μία ιαπωνική επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής τον Τακαγιούκι Γιαμάτζι του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, το αργό μάσημα αποτελεί κρίσιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής αφού μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Όταν οι άνθρωποι τρώνε γρήγορα, δεν χορταίνουν εύκολα και τείνουν να ξαναφάνε. Επίσης το γρήγορο μάσημα προκαλεί μεγαλύτερες αυξομειώσεις του σακχάρου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντοχή» δήλωσε ο Γιαμάτζι.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι μασούν γρήγορα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα (11,6%) να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, σε σχέση με όσους έτρωγαν με κανονικό ρυθμό (6,5%) ή με αργό (2,3%).

Το μεταβολικό σύνδρομο εκδηλώνεται, όταν κάποιος έχει τρεις τουλάχιστον από τους εξής παράγοντες κινδύνου: παχυσαρκία ιδίως στην κοιλιά, υψηλό επίπεδο σακχάρου, υπέρταση, υψηλά τριγλυκερίδια και υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL).

Ποια είναι τα οφέλη του να μασάμε αργά:
1. Απολαμβάνουμε το φαγητό μας και αντιλαμβανόμαστε κάθε γεύση του γεύματός μας.
2. Εκτιμούμε περισσότερο τα γεύματα της ημέρας.
3. Συνδεόμαστε με τον εαυτό μας και τις ανάγκες του οργανισμού μας τη δεδομένη στιγμή.
4. Βοηθάμε στη διατήρηση των κιλών μας, αφού το γρήγορο μάσημα έχει αποδειχθεί πως ενδέχεται να οδηγήσει σε παχυσαρκία ή έστω στην αύξηση του βάρους μέσα στα χρόνια.
5. Συμβάλλουμε στην καλύτερη πέψη.
6. Επαναστατούμε σε μία δύσκολη καθημερινότητα και υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι οι μικρές αλλαγές στη διατροφή μας θα φέρουν τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας.

Θαλής Παναγιώτου – Διατροφολόγος