Η μαγεία της Μπίρας

Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Η μαγεία της Μπίρας
beers

Ξανθιά, βαθυκόκκινη, κεχριμπαρένια ή φυσικά θολή, συνοδεύοντας το φαγητό ή την έξοδό μας, η μπίρα είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που μας χαρίζει στιγμές απόλαυσης εδώ και χιλιάδες χρόνια, κρύβοντας μέσα της μια συναρπαστική ιστορία.

Παρότι είναι μάλλον δύσκολο να αποδώσουμε την εφεύρεσή της σε έναν συγκεκριμένο πολιτισμό, το πιθανότερο είναι ότι τα πρώτα πόσιμα προϊόντα ζύμωσης εμφανίστηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καλλιέργειας των σιτηρών, 12.000 περίπου χρόνια πριν. Η πρώτη μπίρα από κριθάρι γεννήθηκε από τους Σουμέριους στη Μέση Ανατολή, ενώ μια ασσυριακή πινακίδα χρονολογημένη γύρω στο 2.000 π.Χ. συμπεριλαμβάνει την μπίρα ανάμεσα στις προμήθειες του Νώε για την Κιβωτό του. Στη συνέχεια, η τέχνη τηaς ζυθοποίησης πέρασε στους Βαβυλώνιους, στους Αιγύπτιους και στους Ελληνες για να πάρει τελικά το όνομά της από τους Ρωμαίους και το λατινικό ρήμα «bibere», που σημαίνει πίνω. Το συναρπαστικό της ταξίδι συνεχίστηκε με τους Κέλτες και τα φύλα της Γερμανίας, ενώ η ευρωπαϊκή μπίρα έφτασε στην Αμερική με τα πλοία του Χριστόφορου Κολόμβου. Οι πρώτες ύλες από τις οποίες παρασκευάζεται η μπίρα είναι η βύνη κριθαριού, η μαγιά, ο λυκίσκος και το νερό. Από τον συνδυασμό των τεσσάρων αυτών φυσικών συστατικών παράγονται περισσότερες από 40.000 μπίρες σε όλο τον κόσμο.

Η μπίρα είναι μεράκι για όλους εμάς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Συνολικά παράγουμε 12 μπίρες στην Ελλάδα, με 100% ελληνικό κριθάρι. Συγκεκριμένα, οι μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Free, Amstel Radler, Amstel Bock, Heineken, Fischer, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, ΑΛΦΑ Weiss, ΒΙΟΣ 5 και Buckler, είναι οι πρώτες και μοναδικές μπίρες στην Ελλάδα που ακολουθούν μια 100% ελληνική διαδρομή και αποτελούν απολαυστικές προτάσεις για κάθε εποχή και περίσταση, καλύπτοντας όλες τις στιγμές κατανάλωσης.

Για κάθε εποχή του χρόνου, αλλά και για κάθε στιγμή με την οικογένεια ή τους φίλους υπάρχει μια επιλογή μπίρας από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Ετσι, τώρα το καλοκαίρι, είτε αποφασίσουμε να βγούμε έξω είτε να μαζευτούμε με φίλους γύρω από ένα τραπέζι στο μπαλκόνι ή να βρεθούμε σε ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα, μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη μπίρα να μας συντροφεύει, πάντα βέβαια έχοντας στο μυαλό μας να απολαμβάνουμε υπεύθυνα και με μέτρο.

Αν θέλουμε μια αναζωογονητική εμπειρία μπορούμε να επιλέξουμε μια Amstel Radler με λεμόνι ή Guarana. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε όρια στην απόλαυση, υπάρχει για εμάς η Amstel Free με 0% αλκοόλ. Αν πάλι αναζητούμε μια ξεχωριστή εμπειρία, τότε το cider Strongbow (Νο1 μηλίτης στον κόσμο) θα γίνει η νέα μας αγαπημένη συνήθεια. Αλλά ας μην ξεχνάμε και τις διαχρονικά αγαπημένες μας μάρκες μπίρας, όπως η πράσινη της καρδιάς μας, η Heineken, με την αισιοδοξία να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του DNA της, η Amstel, που παραμένει η αγαπημένη μπίρα των Ελλήνων για πάνω από τρεις δεκαετίες, η ξεδιψαστική ΑΛΦΑ, που είναι συνυφασμένη με την έννοια της ελληνικότητας, και η Fischer, εκλεπτυσμένη αρωματική μπίρα που ξεχωρίζει για τη μοναδική ποιότητα της και μας καλεί να γευτούμε την κάθε στιγμή με όλες τις αισθήσεις.