krana_13132_L

Μα Ποια Φρούτα Είναι Επιτέλους Αυτά Τα Κράνα;

Πολλοί τα μπερδεύουν τα κράνα με τα κράνμπερι. Στην Ιλιάδα ήταν οι “μαγικοί” καρποί που έδωσε η Κίρκη στον Οδυσσέα και την παρέα του, ενώ οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τα κλαδιά του φυτού που τα παράγει για να φτιάχνουν κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, τόξα και μπαστούνια.

Σήμερα, τα κράνα θεωρούνται ως ένα φυσικό superfood που όλοι πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι πρόκειται για καρπό ελληνικής προέλευσης, αφού κρανιές- όπως λέγεται το δέντρο που δίνει τα κράνα- βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας μας και κυρίως στη Δυτική Μακεδονία.

Το κράνο διαθέτει εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιέχει βιταμίνη C και E, καροτινοειδή και φαινολικές ενώσεις. Επίσης έρευνες έδειξαν πως έχει υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου και παρουσιάζει 4 φλαβενοειδή κατά την ανάπτυξη κι ωρίμανση του καρπού. Ενδείκνυται, από την αρχαιότητα ακόμη, για φαρμακευτικούς σκοπούς και προτείνεται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι και την ευρύτερη κοιλιακή χώρα (π.χ. γαστρικό έλκος, πρηξίματα κτλ). Το ξέρατε πως στην κινεζική ιατρική τα είδη του γένους cornus (δηλαδή τα κράνα) χρησιμοποιούνται μαζί με άλλα φαρμακευτικά φυτά για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων του σακχαρώδους διαβήτη;

Οι ντόπιοι πάντως στη Μακεδονία χρησιμοποιούν τα κράνα για την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων, κοιλιακών πόνων, πόνων περιόδου, εντερικών διαταραχών, ως χωνευτικό αλλά και ως τονωτικό για μετά από μία κουραστική μέρα ή μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα…

Θαλής Παναγιώτου – Διαιτολόγος