Ξέρουμε πολύ καλά ότι εάν δεν κοιμόμαστε αρκετά ή αν δεν έχουμε ποιοτικό ύπνο, βλάπτεται η υγεία μας. Η Αμερικανίδα ερευνήτρια Eve Van Cauter από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ανακάλυψε ότι στα άτομα που δεν κοιμούνται καλά αυξάνεται και ο κίνδυνος παχυσαρκίας!
Η ερευνήτρια εξέτασε 11 υγιείς άνδρες σε ένα εργαστήριο ύπνου και παρατήρησε ότι όσοι κοιμήθηκαν μόνο τέσσερις ώρες τη νύχτα είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για γλυκίσματα από αυτούς που κοιμήθηκαν οκτώ ώρες. Η Eve Van Cauter κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιθυμία για ζάχαρη οφείλεται σε ελλιπή ύπνο, που αναστατώνει την ισορροπία ορμονών στο σώμα και οδηγεί στη διαταραχή της όρεξης και του μεταβολισμού.
Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει σχεδόν καθημερινά προβλήματα ύπνου. Έχει παρατηρηθεί ότι έστω και μισή ώρα λιγότερου ύπνου από ό,τι χρειαζόμαστε, αυξάνει την ορμόνη ορεξίνη την επόμενη ημέρα, καθώς και την υπερφαγία.
Επίσης, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο απαιτούμενος ύπνος βοηθάει στην απώλεια βάρους και στο να διατηρεί κανείς το ιδανικό του βάρος, μέσω πολλών μηχανισμών, αλλά κυρίως ορμονικών, αλλά και μέσω βελτίωσης της εντερικής χλωρίδας.
Μεγάλη έρευνα του Harvard αναφέρει ότι έως 20 λεπτά μεσημεριανού ύπνου μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στο 35%.
Ξέρουμε, επίσης, ότι το στρες αυξάνει τις ορμόνες κορτιζόλης και αδρεναλίνης στο αίμα, που οδηγεί σε υψηλότερο σάκχαρο αίματος, ινσουλίνη και τη δημιουργία και αποθήκευση λίπους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης. Φαίνεται όμως ότι ο καλός ύπνος παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι φανταζόμαστε μέχρι σήμερα.
Τι συμβαίνει στη διάρκεια του ύπνου
Όταν κοιμόμαστε, ο μεταβολισμός μας φυσιολογικά πέφτει, έτσι είναι ο βιολογικός ρυθμός μας. Κατά τον ύπνο συμβαίνουν όλες οι λειτουργίες αναδόμησης των κυττάρων και οι τοξικές ουσίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας απομακρύνονται από τον οργανισμό. Μετά από δύο ώρες περίπου αφού κοιμηθούμε και όταν είμαστε πια στην κατάσταση βαθύ ύπνου, αρχίζει η έκκριση της αυξητικής ορμόνης, η οποία είναι η σημαντικότερη ορμόνη αντιγήρανσης, που φροντίζει να προστατεύεται η μυϊκή μάζα και να αυξάνεται ή να μειώνεται το λίπος.
Κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου μειώνονται τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης και το σώμα χαλαρώνει. Το σώμα εκκρίνει επίσης την ορμόνη μελατονίνη, που έχει πολλές και διάφορες λειτουργίες (είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό και ιδιαίτερα το DNA από βλάβες) και η οποία ελέγχεται από το φως και το σκοτάδι. Για αυτόν το λόγο φροντίστε να απολαμβάνετε καλό ύπνο για χάρη της υγείας σας και του βάρους σας!
Βραδινό γεύμα
Ισχύει ότι δεν πρέπει να τρώμε αργά το βράδυ και ότι αυτό μπορεί να συντείνει στην αύξηση του βάρους;
Είναι πολύ σημαντικό να μην τρώμε τις τελευταίες 2-3 ώρες πριν πάμε για ύπνο. Ο μεταβολισμός πέφτει όταν κοιμόμαστε, γιατί το σώμα μας δεν έχει ανάγκη από τόση ενέργεια. Η τροφή που τρώμε λίγο πριν πάμε για ύπνο μετατρέπεται σε μεγάλο βαθμό σε λίπος.
Πολλά άτομα αισθάνονται επιθυμία για κάτι γλυκό αργά το βράδυ. Οι υδατάνθρακες όμως, ειδικά αυτοί που έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, αυξάνουν την ινσουλίνη και μειώνουν την αυξητική ορμόνη τις πρώτες ώρες του ύπνου. Αυτό οδηγεί σε διατάραξη του μεταβολισμού και σε πρόωρη γήρανση.
Οι πολλοί υδατάνθρακες, που οδηγούν πρώτα σε μεγάλη αύξηση και μετά σε πτώση του σακχάρου αίματος, ή σε ανεπαρκή γεύματα σε συνδυασμό με αυξημένο στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αν τρώμε νωρίς το κύριο γεύμα μας, για παράδειγμα γύρω στις 16:00-17:00, είναι καλύτερα να τρώμε ένα μικρό γεύμα γύρω στις 20:00 πλούσιο σε πρωτεΐνες.
Φαίδων Λίντμπεργκ, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής της Dr. Lindberg’s Clinic, Οσλο, Νορβηγία