Αιθέριο άρωμα: Η λεβάντα και η ευεργετική της δράση

Η ιστορία της λεβάντας πηγαίνει πολύ πίσω στην εποχή των Ρωμαίων, οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν για να αρωματίσουν τα λουτρά τους. Το δε όνομα της προέρχεται από το λατινικό lavare που σημαίνει πλένω.

Πολύ διαδεδομένη και δημοφιλής σήμερα χρησιμοποιείται σε πολλές καλλυντικές συνθέσεις, στις οποίες προσφέρει τις αντισηπτικές και ενυδατικές της ιδιότητες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε άτονα, θαμπά και ξηρά δέρματα.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, γιατί μπορεί να μας αποφορτίσει από το άγχος που βιώνουμε καθημερινά.

Ως αιθέριο έλαιο το χαρακτηριστικά ελαφρύ και φρέσκο άρωμα της δημιουργεί μια χαλαρωτική και γαλήνια ατμόσφαιρα μέσα στους χώρους στους οποίους κινούμαστε, ζούμε και εργαζόμαστε και μας βοηθάει να ανανεώσουμε τη διάθεση μας.

Μερικές σταγόνες στο αφρόλουτρο είναι αρκετές για να νιώσουμε μικρές, πολύτιμες στιγμές ηρεμίας και ευεξίας. Αν έχουμε αϋπνίες ή υπερένταση, υποφέρουμε από δυνατούς πονοκεφάλους και ημικρανίες, προσθέτουμε μερικές σταγόνες στη συσκευή αρωματισμού του χώρου μας, ή μια με δύο σταγόνες στη γωνία του μαξιλαριού μας πριν κοιμηθούμε ή ακόμα και στους κροτάφους και τον αυχένα κάνοντας απαλές κινήσεις μασάζ. Πολύ σύντομα νιώθουμε ψυχική ηρεμία και ισορροπία στο μυαλό και το πνεύμα. Το υπέροχο άρωμά της μας βοηθάει να συγκεντρωνόμαστε κατά τη διάρκεια μιας εργασίας που απαιτεί πνευματική διαύγεια.

Λόγω της ήπιας δράσης της τη χρησιμοποιούμε άφοβα και σε δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, οι ερεθισμοί και τα καψίματα ακόμα και σε τσιμπήματα εντόμων, καθώς συμβάλλει στη γρήγορη επούλωση του δέρματος μέσω της ανάπλασης των κυττάρων.

Επιμέλεια: Πάτια Ιορδανίδου