​4 λάθη στη μάχη με τις ατέλειες

Home ΟΜΟΡΦΙΑ ​4 λάθη στη μάχη με τις ατέλειες
pretty eno

Ταλαιπωρείστε από μια επιδερμίδα λιπαρή, που γυαλίζει, με φραγμένους πόρους, με σπυράκια που εμφανίζονται, όταν δεν τα περιμένετε και σας χαλούν τη διάθεση. Μήπως τελικά, πίσω από τις ατέλειες και τις ξαφνικές εξάρσεις ακμής κρύβονται μικρά λάθη στη ρουτίνα περιποίησης που έχετε υιοθετήσει;

Οι στατιστικές λένε πως το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει δερματικές ατέλειες, με πιο συνηθισμένη-και πιο ενοχλητική-την τάση για ακμή. Και βέβαια, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην εφηβεία. Αρκετές νέες γυναίκες, με λιπαρή κυρίως επιδερμίδα, βλέπουν τον …εφιάλτη με τα σπυράκια να επιστρέφει σποραδικά, έστω κι αν διανύουν πλέον τη δεκαετία των 20 ή των 30 χρόνων.

Η υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων συνδέεται με πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από τον τύπο της επιδερμίδας. Οι ορμονικές διακυμάνσεις, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το στρες, ή το διαιτολόγιό μας, είναι μερικοί από τους πιο καθοριστικούς. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την τελευταία χρονιά, μαζί με τον Covid εισέβαλε στη ζωή μας και η maskne, η ακμή από τη συνεχή χρήση προστατευτικής μάσκας στο πρόσωπο.

Όταν οι ατέλειες επιμένουν…

Πίσω όμως από την έντονη λιπαρότητα και τις ξαφνικές εξάρσεις ακμής υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να κρύβεται και κάτι ακόμα: τα μικρά λάθη που κάνουμε στη ρουτίνα περιποίησης.

Λάθος #1. Overdose καθαριότητας. Είναι αλήθεια πως η επίμονη γυαλάδα στο πρόσωπο ενοχλεί όσο και οι ατέλειες. Στην προσπάθειά μας όμως να απαλλαγούμε από αυτήν, χρησιμοποιούμε κατά κόρον προϊόντα με επιθετικούς καθαριστικούς παράγοντες, που «τραυματίζουν» την επιδερμίδα. Τι σημαίνει αυτό; Το προστατευτικό φιλμ που καλύπτει την επιφάνειά της γίνεται «διάτρητο» με αποτέλεσμα οι ρύποι και η σκόνη να εισχωρούν ευκολότερα, να προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο δέρμα και οι ατέλειες να πολλαπλασιάζονται. Και το χειρότερο; Αφαιρώντας κάθε ίχνος σμήγματος δίνουμε άθελά μας το σύνθημα στους σμηγματογόνους αδένες να παραγάγουν ακόμα περισσότερο για καλύψουν τις …απώλειες. Φαύλος κύκλος δηλαδή…

Λάθος #2. «Στεγνή» επιδερμίδα. Η λιπαρή, με τάση ακμής επιδερμίδα έχει περίσσεια σμήγματος, όχι νερού. Με την επιμονή μας να χρησιμοποιούμε επιθετικά προϊόντα στον καθαρισμό ή τονωτικές λοσιόν με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όχι μόνο διαταράσσουμε την ισορροπία του υδρολιπιδικού φιλμ αλλά «στεγνώνουμε» και την επιδερμίδα, οδηγώντας την στα όρια της αφυδάτωσης. Η σύνθεση που θα επιλέξουμε, ιδανικά θα πρέπει όχι απλώς να απομακρύνει το πλεονάζον σμήγμα και τους ρύπους , αλλά να καταπραΰνει τους ερεθισμούς, να ενυδατώνει, να εξισορροπεί τον επιδερμιδικό φραγμό και να ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, εμποδίζοντας έτσι την επανεμφάνιση των ατελειών.

Λάθος #3. Η φοβία της ενυδατικής. Υπάρχει μια ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη που λέει ότι η ενυδατική κρέμα κάνει κακό στη λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής γιατί φράζει τους πόρους, προκαλεί σπυράκια και δεν την αφήνει να «αναπνεύσει». Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ενυδατικές συνθέσεις, μόνο έμμεσα μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια. Οι πόροι φράζουν, όταν τα κύτταρα δεν απολεπίζονται με φυσιολογικούς ρυθμούς αλλά συσσωρεύονται στην έξοδό τους. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί είτε φοράμε ενυδατική είτε όχι. Από την άλλη, το δέρμα δεν «αναπνέει», τουλάχιστον με τον τρόπο που νομίζουμε, επομένως μια ενυδατική κρέμα, με τίποτα δεν μπορεί να προκαλέσει ασφυξία ή … Η λιπαρή επιδερμίδα μπορεί να μη χρειάζεται λιπίδια, για να διατηρήσει όμως την ισορροπία της, χρειάζεται υγρασία. Για τον λόγο αυτόν, τον καθαρισμό θα πρέπει να ακολουθεί πάντα, μια ανάλαφρη oil free ενυδατική κρέμα με μη φαγεσωρογόνο σύνθεση (που δεν προκαλεί στίγματα) και ματ τελείωμα.

Λάθος #4. Βιασύνη με τα σπυράκια. Ένα σπυράκι εμφανίζεται ξαφνικά κι εμείς σπεύδουμε να το … κουκουλώσουμε κάτω από στρώσεις μέικαπ. Όμως το καμουφλάζ αυτό, όχι μόνο επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης αλλά αυξάνει και την πιθανότητα ερεθισμού. Αντίστοιχο πρόβλημα ενδέχεται να προκαλέσουν ορισμένες «SOS θεραπείες», που κυκλοφορούν στην αγορά και υπόσχονται να «μαράνουν» άμεσα το σπυράκι. Αντί γι’ αυτό όμως ξηραίνουν την περιοχή και τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται, εγκλωβίζουν τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καθυστερεί η επούλωση, αλλά όταν γίνει, να είναι ατελής με κίνδυνο να αφήσει πίσω της σκούρο σημάδι, ακόμα και ουλή. Για να αντιμετωπιστούν σωστά τα σπυράκια χρειαζόμαστε ένα εξειδικευμένο επίθεμα, ιδανικά εμπλουτισμένo με αντιφλεγμονώδη συστατικά που θα καταπραΰνουν τον ερεθισμό και την ερυθρότητα αλλά και με ήπιας δράσης συστατικά όπως είναι το σαλικυλικό οξύ που έχει τη δύναμη να εξυγιάνει τον πόρο και να μειώσει την ατέλεια, χωρίς όμως να ξηράνει την επιδερμίδα.

Πηγή: www.skingurus.gr