​Κυτταρίτιδα και ζάχαρη: μοιραία έλξη

Home ΟΜΟΡΦΙΑ ​Κυτταρίτιδα και ζάχαρη: μοιραία έλξη
Cellulite11 1

Ό, τι  και αν λέει το δελτίο καιρού, το ημερολόγιο δείχνει άνοιξη και το καλά κρυμμένο, μέχρι τώρα, σώμα, ζητά την προσοχή μας, μιας και σύντομα θα αποκαλυφθεί.  Φυσικά, η νούμερο ένα ανησυχία μας είναι η όψη φλούδας πορτοκαλιού της επιδερμίδας. Τι φταίει και φέτος δείχνει εντονότερη; Πολλά, θα μας πουν οι ειδικοί, μα πιο πολύ, η αγάπη μας στα γλυκά…

Η κυτταρίτιδα βρίσκει πάντα πολλούς «συμμάχους» πρόθυμους να τη βοηθήσουν να εγκατασταθεί. Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε πως η θερμιδική ανισορροπία στο πιάτο μας, η κατανάλωση αλκοόλ, η ακινησία του …καναπέ, το κάπνισμα αλλά και το άτμισμα, ακόμα και τα αντισυλληπτικά, είναι παράγοντες που όλοι μαζί ή και ο καθένας ξεχωριστά, ευνοούν τον σχηματισμό της. Όμως τελευταία, η ζάχαρη δείχνει να τους ξεπερνά όλους…

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κυτταρίτιδα άρχισε να μας απασχολεί μόλις στα μέσα του εικοστού αιώνα Η εγκατάστασή της στα γυναικεία σώματα συνέπεσε με την αύξηση της κατανάλωσης διαφόρων τύπων σακχάρων, από την απλή ζάχαρη και τα φυσικά ή τεχνητά υποκατάστατά της όπως είναι η φρουκτόζη, η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη, το σιρόπι καλαμποκιού, το νέκταρ αγάυης κ.α. ως τις γλυκαντικές ουσίες των τυποποιημένων τροφίμων. Σήμερα πια είναι πανταχού παρούσα. Τη βρίσκουμε στα γλυκά και τον στον καφέ μας, σε τρόφιμα, επιδόρπια, κέικ, σοκολάτες, κοκτέιλ, χυμούς, μαρμελάδες και ανθρακούχα ποτά. Και δυστυχώς βλάπτει σοβαρά όχι μόνο την υγεία αλλά και την εμφάνισή μας.

Εθισμός στη ζάχαρη. “Η ζάχαρη είναι το νέο κάπνισμα” λένε οι επιστήμονες και μάλλον έχουν δίκιο. Ο εθιστικός χαρακτήρας της έχει συγκριθεί με αυτόν της νικοτίνης ή ακόμα και των σκληρών ναρκωτικών, καθώς αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μας κάνει να αισθανόμαστε… «χάι». Όταν αυτά πέσουν, «πέφτουμε» κι εμείς. Έτσι, αναζητάμε «κάτι γλυκό» για να «ανέβουμε» και ο φαύλος κύκλος της ζάχαρης διαιωνίζεται.

Από το κέικ πορτοκάλι στην… όψη φλούδας πορτοκαλιού. Με τις απανωτές εκτινάξεις της ινσουλίνης, η ζάχαρη δεν φορτώνει το σώμα μας μόνο με παραπανίσιες θερμίδες, αλλά αποκτά και τα μέσα για να εναποτεθεί μαζί με όλα τα λιπαρά που περιέχουν τα κέικ και τα κρουασάν που τσιμπολογάμε, κατευθείαν στα λιποκύτταρα. Καθώς η ζάχαρη αποτελείται από ένα μέρος γλυκόζης (αυτή προκαλεί τις αυξήσεις της ινσουλίνης) και ένα μέρος φρουκτόζης, η δεύτερη μετατρέπεται απευθείας σε λίπος (τριγλυκερίδια) από το συκώτι, πριν περάσει στην κυκλοφορία. Με άλλα λόγια, η ζάχαρη μας δίνει και λίπος και γλυκόζη και, διευκολύνοντας τη δική της απορρόφηση από τα λιποκύτταρα ανοίγει το δρόμο στην κυτταρίτιδα αλλά και στη χαλάρωση…

Το κακό όμως δεν σταματά εδώ. Η φρουκτόζη προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα μας χρειάζεται υψηλότερες πάντα ποσότητες γλυκόζης προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει σαν καύσιμο στους μυς, στο λίπος, και στους άλλους ιστούς, γεγονός που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης και μεγαλύτερη βλάβη στο συνολικό μεταβολισμό.

Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη κάνουν περισσότερο κακό από όσο νομίζουμε, αφού στην ουσία μας φορτώνουν με περιττό λίπος…

A moment on the lips, a lifetime on the hips. Το «μια στιγμή στα χείλη, μια ζωή στους γοφούς» που λένε οι Άγγλοι , ταιριάζει γάντι με την κατανάλωση ζάχαρης και τις συνέπειές της. Στο γυναικείο σώμα, το λίπος, ειδικά αυτό που συσσωρεύεται στα λιποκύτταρα υποδόριου ιστού των μηρών, των γλουτών και της κοιλιάς, είναι πολύ δύσκολο να απελευθερωθεί και να επιστρέψει στην κυκλοφορία ή να “καεί” με την άσκηση. Τα γονίδιά μας δυστυχώς έχουν οργανώσει διαφορετικά τον λιπώδη ιστό των περιοχών αυτών και έχουν προγραμματίσει τα λιποκύτταρα -μέσω των μηχανισμών λιπογένεσης και λιπόλυσης- να αποθηκεύουν εύκολα και να «ξοδεύουν» δύσκολα το λίπος που περιέχουν. Και βέβαια, όσο εμείς απολαμβάνουμε το γλυκό μας καρφωμένες στον καναπέ ή στην καρέκλα του γραφείου, το μόνο που κάνουμε είναι να διευκολύνουμε την απορρόφηση λίπους και ζάχαρης από τα λιποκύτταρα .

Ενός κακού μύρια έπονται. Η εμφάνιση κυτταρίτιδας δεν είναι η μοναδική επίπτωση από την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τη γλυκοζυλίωση, μια ανεξέλεγκτη βιολογική διαδικασία που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη γήρανση του δέρματος, όχι μόνο του προσώπου αλλά και του σώματος. Πρόκειται ουσιαστικά για, μια «επίθεση» της γλυκόζης στις δομικές πρωτεΐνες των κυττάρων, ειδικότερα δε στις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τις οποίες «καραμελώνει», τις κάνει δηλαδή σκληρές, άκαμπτες και εύθραυστες. Το ύπουλο φαινόμενο αυτό, όχι μόνο επιδεινώνει την κυτταρίτιδα αλλά δυσχεραίνει την μικροκυκλοφορία , ευνοεί την κατακράτηση νερού και οδηγεί το δέρμα σε χαλάρωση.

Το πόση ζάχαρη μπορεί να «ανεχτεί» ο οργανισμός μας πριν αρχίσει η γλυκοζυλίωση εξαρτάται από την ηλικία, τον μεταβολισμό μας και το lifestyle μας. Για παράδειγμα, σε μια νέα γυναίκα 25 ετών που ασκείται συστηματικά η ανοχή είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε μια 45χρονη που κάνει καθιστική ζωή.

Skingurus say. Βρείτε τη ζάχαρη -φανερή ή κρυφή- και περιορίστε την. Τα γλυκά περιέχουν ζάχαρη, αυτό είναι προφανές. Το ίδιο και τα ροφήματα τύπου φρεντοτσίνο. Όμως η ζάχαρη κρύβεται και στα έτοιμα φαγητά-σούπες, σάλτσες και dressings για σαλάτες- στα επιδόρπια γιαουρτιού, σε χυμούς και αναψυκτικά, αλλά και στα φρούτα. Αποφύγετε τέλος τα υποκατάστατα ζάχαρης-κυρίως αυτά περιέχουν φρουκτόζη. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται και αληθινά η προσπάθειά σας θα ανταμειφθεί. Μέσα σε 1-2 εβδομάδες θα έχετε απελευθερωθεί από τον… εθισμό σας στη ζάχαρη και θα έχετε προσφέρει στον εαυτό σας το πιο υγιεινό δώρο και στο δέρμα σας μια καλή βάση εκκίνησης για να ανακτήσει σιγά-σιγά μια πιο λεία, σφριγηλή, νεανική όψη, χωρίς κυτταρίτιδα.

Πηγή: https://skingurus.gr/