kystitides

Κυστίτιδες… προλάβετέ τις

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Φαρμακοποιός

 

Κυστίτιδα είναι η λοίμωξη-φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη και στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Προκαλείται από μικρόβια που εισέρχονται-αναπτύσσονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Όταν η φλεγμονή επεκταθεί πέραν της κύστης, μιλάμε για ουρολοίμωξη η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί σε πυελονεφρίτιδα με υψηλό πυρετό και ρίγη.
Η κυστίτιδα, είναι η αρχική, απλή, χωρίς πυρετό, ουρολοίμωξη και αφορά στο 80% περίπου των ουρολοιμώξεων.

canephron-uno

Τις περισσότερες φορές, η κυστίτιδα υποχωρεί χωρίς επιπλοκές, αντιμετωπίζεται στα πρώτα στάδια συμπτωματικά, χωρίς καλλιέργεια ούρων για τον εντοπισμό των μικροβίων που την προκάλεσαν. Ειδικά φυτικά σκευάσματα, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, σπασμολυτικά, είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση του πάσχοντα, συγχρόνως με συμμόρφωση στην καθημερινή τακτική, που είναι η προσωπική, προσεκτική, υγιεινή της περιοχής, λήψη υγρών και μη αναβολή της ούρησης.
Αντίθετα, η εκτεταμένη ουρολοίμωξη με συμπτώματα έντονα, χρήζει εξετάσεων που θα συστήσει ο γιατρός, κυρίως καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα, για να εντοπιστούν το ή τα μικρόβια που την προκάλεσαν και να κατασταλεί με συγκεκριμένο, στοχευμένο, φάρμακο-αντιβιοτικό που θα συστήσει ο γιατρός.
Κυστίτιδες και ουρολοιμώξεις, είναι συχνότερες στις γυναίκες από ότι στους άνδρες (είσοδος ουροποιητικού πιο εκτεθειμένη στη γυναίκα) και μεταξύ των γυναικών συχνότερη σε νεαρά άτομα και γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Τα ενοχλητικά συμπτώματα που την προκαλούν και δημιουργούν εκνευρισμό, τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, καύσο (κάψιμο κατά την ούρηση), αίσθημα ότι η κύστη δεν άδειασε πλήρως, πόνος χαμηλά στην κοιλιά και τέλος αιματουρία.

Αίτια που προκαλούν κυστίτιδα και γενικώς ουρολοιμώξεις, είναι κακές καθημερινές συνήθειες, όπως μικρή κατανάλωση υγρών, αναβολή ούρησης (λόγω περιβάλλοντος, κυρίως όταν το άτομο βρίσκεται εκτός του σπιτιού) κακή υγιεινή της περιοχής, ή μη προσεκτική χρήση, η υπερβολική ή μη επιλεκτική χρήση αντισηπτικών, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι, έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης μικροβίων, τα οποία δημιουργούν φλεγμονή στα τοιχώματα της κύστης, αρχικά, ή προχωράνε περαιτέρω, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο μέρος του ουροποιητικού, φτάνοντας τέλος ως τους νεφρούς που πλέον μιλάμε για πυελονεφρίτιδα, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε νοσοκομείο για νοσηλεία.
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση στο στάδιο της απλής κυστίτιδας, της λοίμωξης στο κατώτερο ουροποιητικό, θα μας απαλλάξει από περιπέτειες, για αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην καθημερινή υγιεινή της περιοχής, δεν αναβάλλουμε την ανάγκη για ούρηση, πίνουμε υγρά για να καθαρίζει η κύστη από μικρόβια και με τα πρώτα συμπτώματα χρησιμοποιούμε σκευάσματα φυτικά ώστε να την καταστείλουμε στην αρχική της φάση.