Υπόθεση Κυτταρίτιδα: 3 μύθοι και 6 αλήθειες για την “όψη φλοιού πορτοκαλιού”

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Υπόθεση Κυτταρίτιδα: 3 μύθοι και 6 αλήθειες για την “όψη φλοιού πορτοκαλιού”
woman bath pool

Πολλά λέγονται και ακούγονται για τον “αιώνιο αντίπαλο” της καλής μας εμφάνισης και ψυχολογίας. Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Η κυτταρίτιδα δεν είναι φλεγμονή

Αλήθεια Πράγματι, δεν είναι ασθένεια, νόσος ή φλεγμονή, όπως υποδηλώνει το όνομα της, αλλά μια φυσιολογική κατάσταση του γυναικείου σώματος. Χειροτερεύει με τις ορμονικές μεταβολές, με κατακρατήσεις, με χαλάρωση, με ό,τι εμποδίζει την κυκλοφορία της λέμφου. Αντιμετωπίζεται, αλλά δεν θεραπεύεται! Κυρίως, είναι θέμα αισθητικό.

Οι αδύνατες γυναίκες δεν έχουν κυτταρίτιδα                               

Μύθος Η δυσάρεστη “όψη φλοιού πορτοκαλιού”, όπως έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε, έχει να κάνει με τη φυσιολογία του δέρματος και όχι με τα κιλά. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η αύξηση του τοπικού λίπους και τα παραπανίσια κιλά σαφώς επιδεινώνουν την κατάστασή της.

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο έντονη γίνεται

Αλήθεια Εκτός από τις ορμονικές διαταραχές (π.χ. εμμηνόπαυση) που είναι συνδεδεμένες με την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, η σταδιακή χαλάρωση και η λέπτυνση της επιδερμίδας, η μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης είναι σημάδια γήρανσης. Τότε, τα διογκωμένα λιποκύτταρα που είναι αποθηκευμένα κάτω από το δέρμα, φαίνονται πιο έντονα με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να γίνεται πιο ορατή.

Το άγχος είναι σύμμαχος της κυτταρίτιδας.

Αλήθεια Σύμφωνα με την πλειοψηφία των γιατρών προκαλεί έκκριση ορμονών σε υπερβολικό βαθμό, ευνοώντας την αποθήκευση και συσσώρευση λίπους στους γλουτούς, στην κοιλιακή χώρα και σπανιότερα στα χέρια. Μερικές στιγμές χαλάρωσης μέσα στη μέρα είναι ευεργετικές, όχι μόνο για το πνεύμα, αλλά και για το σώμα, όπως και οι ασκήσεις γυμναστικής που αποσυμπιέζουν από το υπερβολικό άγχος.

Αρκεί μια κρέμα κατά της κυτταρίτιδας για να την εξαφανίσει

Μύθος Ακόμα και αν είναι τελευταίας τεχνολογίας, τα αντικυτταριτιδικά και συσφικτικά προϊόντα δεν μπορούν να κάνουν θαύματα! Ωστόσο, η συστηματική και συντονισμένη χρήση τους όλο το χρόνο και μάλιστα σε συνδυασμό με εντατική άσκηση και υγιεινή διατροφή βελτιώνουν κάποια από τα προβλήματα που σχετίζονται με την κυτταρίτιδα, όπως η χαλάρωση, η τραχιά όψη της επιδερμίδας, το τοπικό πάχος.

Το αλάτι ευνοεί την κατακράτηση υγρών

Αλήθεια Η κυτταρίτιδα οφείλει την εμφάνιση της και στην κατακράτηση υγρών. Καλό είναι να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού ή να το προτιμάτε στη φυσική, ανεπεξέργαστη μορφή του.

Το πράσινο τσάι καίει τα λίπη

Αλήθεια Πλούσιο σε κατεχίνες, το πράσινο τσάι ενεργοποιεί το μεταβολισμό και ενισχύει -σε μικρό βαθμό- την καύση λίπους (ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μέσα στην ημέρα γεγονός που προκαλεί κορεσμό και οδηγεί στην λιγότερη κατανάλωση φαγητού.

Το μαύρισμα μπορεί να καμουφλάρει την «όψη φλοιού πορτοκαλιού»

Μύθος Είναι αλήθεια ότι η κυτταρίτιδα είναι λιγότερο ορατή πάνω σε μαυρισμένο σώμα. Αν και μπορούν να την «καμουφλάρουν», οι ακτίνες UV λεπταίνουν το δέρμα με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται λιγότερο ανθεκτικό και ελαστικό, πράγμα που κάνει την κυτταρίτιδα να φαίνεται ακόμα πιο έντονη. Άλλος ένας λόγος για να προφυλάσσεστε από τον βλαβερό ήλιο!

Το μασάζ καταπολεμά την κυτταρίτιδα

Αλήθεια Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγοντική. Μεταξύ άλλων (ορμονικές διαταραχές, στρες, έλλειψη άσκησης, junk food, αλκοόλ, τσιγάρο), οφείλεται και στην κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, στην κατακράτηση υγρών. Το λεμφικό μασάζ διεγείρει την λεμφική και αιματική κυκλοφορία, απομακρύνει τα οιδήματα που προκαλεί η κυτταρίτιδα και βοηθάει την τόνωση των ινών κολλαγόνου.

Μερικές κινήσεις ματ για την αντιμετώπισή της

Κανείς δεν είπε ότι η γυμναστική θα εξαφανίσει την κυτταρίτιδα, αλλά είναι γεγονός ότι η εντατική άσκηση βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει τον μυικό ιστό “καίγοντας” το λίπος και βελτιώνοντας την όψη του δέρματος. Η κατανάλωση νερού, η σωστή διατροφή, η χρήση αποτελεσματικών προϊόντων με γνωστά συστατικά που σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις κατά της κυτταρίτιδας, όπως η καφεϊνη, η κεκρόπια, o ρούσκος, αλλά και η εφαρμογή αποτελεσματικών θεραπειών βάζουν το λιθαράκι τους.