Κρόκος Κοζάνης: To θαυματουργό βότανο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας

Home ΥΓΕΙΑ Κρόκος Κοζάνης: To θαυματουργό βότανο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας
saffron

Από αιώνες, αυτό το θαυματουργό μπαχαρικό χρησιμοποιείται για τις εκπληκτικές φαρμακευτικές του ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να προλάβουν και να θεραπεύσουν πολλά προβλήματα υγείας. Εκτός από αυτό, ο κρόκος είναι ένα εξαιρετικό μπαχαρικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση των εποχιακών παθήσεων. Καθώς ο κόσμος μάχεται με την πιο θανατηφόρα πανδημία Covid-19, η ανάγκη να παραμείνετε σε φόρμα και υγιείς έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Etimes of India.

Μειώνει την κατάθλιψη και τα προβλήματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Ο ταραχώδης τρόπος ζωής και το αυξανόμενο άγχος έχουν ωθήσει τους ανθρώπους σε ένα επίπεδο όπου καταλήγουν να υποφέρουν από διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Ενώ υπάρχει πάντα μια γρήγορη θεραπεία για τις σωματικές ασθένειες, η εύρεση μιας θεραπείας για τις ψυχικές ασθένειες παίρνει χρόνο. Σύμφωνα με τα βιβλία της Αγιουρβέδα, το σαφράν είναι ένα από τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Σύμφωνα με μελέτες, το στίγμα του φυτού σαφράν έχει κάποιες μαγικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Η παρουσία δύο συστατικών στο σαφράν: της κροκίνης και της σαφρανάλης μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη διέγερση νευροχημικών ουσιών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη. Αυτά τα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη και χρησιμοποιούνται κυρίως στα παραδοσιακά ψυχιατρικά φάρμακα.

Ο κρόκος – ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα μπαχαρικά κάνει θαύματα όταν καταναλώνεται σε τακτική βάση. Ο κρόκος έχει ορισμένες χημικές ουσίες που βοηθούν κάποιον να ενισχύσει τη διάθεσή του και να απελευθερώσει το άγχος ως εκ τούτου λειτουργεί εξαιρετικά για την κατάθλιψη, το άγχος και καταπολεμά την αϋπνία. Κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου βοηθά επίσης στην μείωση των εναλλαγών της διάθεσης και αποτρέπει τις κράμπες της περιόδου, δήλωσε η Tanya S Kapoor, διατροφολόγος, Wellness by Tanya.

Αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση

Από αιώνες, αυτό το μικρό φυτικό εκχύλισμα είναι γνωστό για τις εκπληκτικές αφροδισιακές του ιδιότητες. Εμπλουτισμένο με τη θεά της φύσης, το σαφράν αυξάνει φυσικά τη σεξουαλική ζωτικότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ο κρόκος έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία. Έχει ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στη βελτίωση των επιπέδων ανδρογόνων στις γυναίκες. Η προσθήκη σαφράν στη διατροφή μπορεί να έχει μαγικά οφέλη για την υγεία σας αν λαμβάνεται με μέτρο. Ο κρόκος είναι μια υπερτροφή, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο κρόκος είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία της υπογονιμότητας. Αυξάνει τη λίμπιντο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα θα πρέπει να καταναλώνουν σαφράν για να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Συνιστάται να μην λαμβάνετε περισσότερα από 1,5 γραμμάρια την ημέρα,  δήλωσε η Dr Rita Bakshi, ανώτερη γυναικολόγος και εμπειρογνώμονας εξωσωματικής γονιμοποίησης, Διεθνές Κέντρο Γονιμότητας.

Βοηθά στην καταπολέμηση των εποχιακών παθήσεων

Το τσάι σαφράν ή το σαφράν αναμεμειγμένο με ζεστό γάλα μπορεί να κρατήσει μακριά τις εποχιακές ασθένειες όπως το κρυολόγημα, τον βήχα και τον πυρετό. Η ζεστή φύση αυτού του μαγικού βοτάνου βοηθά στην ανακούφιση από τις ενοχλήσεις που προκαλούνται από τη γρίπη και το κρυολόγημα.
Ο κρόκος έχει εξαιρετικά οφέλη και δεν χρησιμοποιείται μόνο ως χρωστική ουσία τροφίμων ή για να προσθέσει γεύση στο πιάτο κάποιου. Η ιδιότητά του να είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά το καθιστά ένα τέλειο μέτρο για να θεραπεύσει κανείς το κρυολόγημα και τη γρίπη,  λέει η Tanya S Kapoor.

Η παρουσία αντιοξειδωτικών ουσιών καθιστά αυτό το θαυματουργό βότανο μια εξαιρετική θεραπεία για εποχιακά προβλήματα. Εκτός από αυτό, βοηθά επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι απαραίτητο για να αντέξει τις επιθέσεις ιών και άλλες ασθένειες.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Φορτωμένο με την καλοσύνη του καλίου, η καθημερινή κατανάλωση σαφράν βοηθά στη διαστολή του αίματος, η οποία απομακρύνει περαιτέρω το μπλοκάρισμα από τις αρτηρίες. Αυτό μειώνει περαιτέρω την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.