kremes matiwn

Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την εύθραυστη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια ή να της προσφέρουμε λιγότερα αλλά να τη … μεταχειριζόμαστε σωστά;

Πρώτα απ’ όλα υγρασία -τα άλλα έπονται

Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτή και οι σμηγματογόνοι αδένες της είναι ελάχιστοι. Η ιδιαιτερότητά της αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται συχνά από αφυδάτωση και ξηρότητα-από την εξάτμιση του νερού και το λιγοστό σμήγμα αντίστοιχα- μια κατάσταση που ευνοεί τον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Αυτό σημαίνει ότι βασική κίνηση φροντίδας της επιδερμίδας γύρω από τα μάτιαπαραμένει πάντα ηενυδάτωση. Αν το budget σας είναι περιορισμένο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια οικονομική αλλά πλούσια σε ενυδατικά συστατικά κρέμα ματιών από το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, παρά μια σοφιστικέ αντιρυτιδική φόρμουλα, με διάσημο όνομα, που δεν προσφέρει ωστόσο στην επιδερμίδα την υγρασία που χρειάζεται.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, η φροντίδα της περιοχής γύρω από τα μάτια θα πρέπει να καλύπτει και τις δύο από τις παρακάτω μορφές ενυδάτωσης:

 • Ενυδάτωση με τις υγροσκοπικές ουσίες (προσελκύουν το νερό από το χόριο προς την επιφάνεια της επιδερμίδας) .
 • Εμπλουτισμός της επιδερμίδας με φιλμογενή συστατικά (εμποδίζουν την εξάτμιση του νερού και μαλακτικούς παράγοντες (π.χ. λιπίδια που αποκαθιστούν το υδρολιπιδικό φιλμ).

Tip: Οι κρέμες ματιών έχουν φόρμουλες εμπλουτισμένες με περισσότερα μαλακτικά και λιγότερα υγροσκοπικά συστατικά για να προσφέρουν περισσότερη ενυδάτωση-γι αυτό έχουν πλουσιότερη υφή. Ωστόσο, δεν είναι πάντα απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ξεχωριστή κρέμα ματιών. Αν δεν έχετε ανάγκη ενός προϊόντος που θα δώσει στοχευμένες λύσεις-π.χ. συνθέσεις που καταπολεμούν τους μαύρους κύκλους, τα οιδήματα ή τις ρυτίδες – μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιείτε την ενυδατική σας κρέμα, με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχει ερεθιστικά συστατικά.

Πώς απλώνεται-… σωστά- η κρέμα ματιών

 • Πάρτε μικρή ποσότητα κρέμας- όσο ένας κόκκος ρυζιού – πιέζοντας ελαφρά το σωληνάριο ή χρησιμοποιώντας την ειδική σπάτουλα που συνήθως συνοδεύει το προϊόν, αν είναι σε βαζάκι. Αν έχει δοσομετρητή, που είναι και το προτιμότερο, ένα πάτημα της αντλίας αρκεί. Ωστόσο, το πρόσωπό σας και η σύνθεση του προϊόντος θα σας καθοδηγήσουν ως προς την ακριβή ποσότητα. Αν η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι μεγάλη (βαθιές κόγχες) θα χρειαστείτε περισσότερο προϊόν για να καλύψετε τις ανάγκες της επιδερμίδας. Αν χρησιμοποιείτε balm ή πλούσια κρέμα χρειάζεστε μικρότερη ποσότητα προϊόντος, ενώ αν χρησιμοποιείτε gel ή fluid μεγαλύτερη.
 • Αν η κρέμα έχει πυκνή σύνθεση (π.χ. balm) , τρίψτε την ελαφρά ανάμεσα στα δάχτυλά σας πριν την απλώσετε. Με την κίνηση αυτή το προϊόν θερμαίνεται και «αραιώνει» η υφή του κάνοντας την εφαρμογή στην επιδερμίδα πολύ πιο εύκολη.
 • Με το ένα δάχτυλο, αφήστε κουκίδες κρέμας ανάμεσα στο κάτω βλέφαρο και τον οφθαλμικό κόγχο –τα οστά κάτω από το μάτι που ξεκινούν από τη μύτη ως την άκρη των ζυγωματικών.
 • Απλώστε την κρέμα σύροντάς την απαλά και γρήγορα. Επαναλάβετε την κίνηση, αυτή τη φορά πιέζοντας ελαφρά το δάχτυλό σας πάνω στην επιδερμίδα για 1-2 δευτερόλεπτα, χωρίς να τρίβετε. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση τον παράμεσο , το δάχτυλο που έχει τη μικρότερη μυϊκή δύναμη. Η πίεση διευκολύνει τη διείσδυση της κρέμας, είναι μια κίνηση πολύ ηπιότερη από το τρίψιμο-το οποίο επιταχύνει τον σχηματισμό ρυτίδων- επιπλέον δε εξοικονομείτε προϊόν!
 • Μπορείτε να ξεκινήσετε από την εσωτερική γωνία του ματιού, να κινηθείτε προς την εξωτερική, να συνεχίσετε περιμετρικά και ανοδικά προς το οστό του φρυδιού και να επιστρέψετε στην εσωτερική γωνία του ματιού.
 • Μην απλώνετε κρέμα πάνω στο βλέφαρο, ιδιαίτερα κατά τη νυχτερινή φροντίδα, για να μην ξυπνήσετε με πρησμένα μάτια. Περιοριστείτε στην περιοχή από το οστό του φρυδιού ως την πτύχωση του βλεφάρου- πολύ λίγα προϊόντα μπορούν να απλωθούν και στο κινητό μέρος του.

Tip: Αν νοιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα, έχετε πρησμένα βλέφαρα ή σακούλες, αντί να ασκήσετε πίεση με τον παράμεσο, χρησιμοποιείστε τα δάχτυλά σας χτυπώντας τα ανάλαφρα, εναλλάξ, από την εσωτερική γωνία του ματιού προς την εξωτερική. Με την κίνηση αυτή τονώνετε την μικροκυκλοφορία και ενεργοποιείτε την λεμφική αποστράγγιση στην περιοχή των κάτω βλεφάρων.

και 3… μην

 1. Μην χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα προϊόντος. Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια δεν μπορεί να …διαχειριστεί υπερβολικές ποσότητες λιπιδίων. Εκτός από τα πρησμένα βλέφαρα, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν στα βλέφαρα λευκά, μικρά στίγματα (ονομάζονται κεχρίο ή milia) τα οποία προκαλούνται από παγιδευμένη κερατίνη κάτω από την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος.
 2. Μην απλώνετε κρέμα κοντά στη γραμμή των βλεφαρίδων. Μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας.
 3. Μην τσιμπάτε, μην τραβάτε την επιδερμίδα και μην απλώνετε την κρέμα τρίβοντάς την κυκλικά. Ανοίγετε το δρόμο στη χαλάρωση…

Πηγή: skingurus.gr