Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εξηγεί στο ΔΥΟ πώς αποφάσισε ξαφνικά να …Γίνει Αγρότης

Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εξηγεί στο ΔΥΟ πώς αποφάσισε ξαφνικά να …Γίνει Αγρότης
koulioutsos agrotis

Κύριε Κουτσολιούτσο πείτε μας λίγα λόγια για το πώς γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η  ιδέα του Farmers Republic. Ποιο κίνητρο, ποιο μεράκι σας οδήγησε στο να γίνετε ο εμπνευστής της πρωτότυπης αυτής επιχειρηματικής κίνησης;

Κατά την διάρκεια της προηγούμενης εργασίας μου, παρατήρησα ότι φίλοι και συνεργάτες είχαν την ανάγκη για φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω το Γίνε Αγρότης μία καινοτόμο υπηρεσία μέσω της οποίας αρχικά φίλοι και γνωστοί και στη συνέχεια περισσότερος κόσμος, επέλεγαν το χωράφι από το οποίο μπορούσαν να προμηθεύονται φρέσκα προϊόντα. Καθώς πέρναγε ο καιρός και ακούγοντας τα «θέλω» των πελατών, παρατήρησα ότι ο κόσμος ήθελε κάτι παραπάνω. Εκτός από τα εκλεκτά νωπά τρόφιμα οι πελάτες ζητούσαν και ένα εκλεκτό κρασί, ένα εκλεκτό ζυμαρικό κ.λπ. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του FARMERS REPUBLIC ένα φυσικό και ηλεκτρονικό σημείο πώλησης το οποίο δίνει την ευκαιρία στους πελάτες του να προμηθεύονται αυθεντικά και πιστοποιημένα ελληνικά τρόφιμα. Στηρίζουμε τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς, και εγγυόμαστε στους πελάτες μας την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων, εστιάζοντας κυρίως σε βιολογικά προϊόντα.

Γιατί ένας καταναλωτής να επιλέξει βιολογικά προιόντα;

Τα βιολογικά προϊόντα είναι απαλλαγμένα από εντομοκτόνα και ζημιογόνα για την υγεία λιπάσματα. Ανά τα χρόνια έχουν παρατηρηθεί διάφορες περιπτώσεις κατά τις οποίες το DNA φρούτων και λαχανικών έχει τροποποιηθεί λόγω των λιπασμάτων και των εντομοκτόνων. Έτσι επιλέγοντας βιολογικά προϊόντα οι καταναλωτές μπορούν να είναι σίγουροι για την ποιότητα και τη γεύση τους. Έχει αποδειχτεί επίσης ότι τα λιπάσματα και τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία συμβατικών φρούτων και λαχανικών μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες για τον οργανισμό ουσίες. Έτσι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο αυθεντικά και πιο υγιεινά από τα συμβατικά. Η διαφορά δεν είναι όμως μόνο στις ουσίες και στις έρευνες, αλλά και στη γεύση!

Είναι, όμως, πιο ακριβά…

Για να απαλλαγούν από τις συμβατικές τεχνικές, οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων  πρέπει να βρουν οικολογικές λύσεις στα προβλήματα της καλλιέργειάς τους. Γι’ αυτόν τον λόγο οι παραγωγοί ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο χωράφι τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται τόσο το κόστος παραγωγής όσο και η τελική τιμή πώλησης. Είναι φυσικό λοιπόν τόσο η extra φροντίδα, όσο και η καλύτερη ποιότητα που χαρακτηρίζει τα βιολογικά προϊόντα να έχουν αντίκτυπο και στην τιμή.

Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι τα προϊόντα που μας παρουσιάζονται ως βιολογικά στις λαϊκές αγορές ή στα μανάβικα της γειτονιάς είναι πράγματι βιολογικά; Υπάρχει κάποιος τρόπος να το ελέγξουμε;

Ο μοναδικός τρόπος για να είμαστε σίγουροι ότι τα βιολογικά προϊόντα  είναι όντως βιολογικά είναι να ζητάμε τα πιστοποιητικά του παραγωγού. Γι’ αυτό και εμείς στο FARMERS REPUBLIC έχουμε τα πιστοποιητικά όλων των παραγωγών μας διαθέσιμα στο κατάστημά μας, ώστε οι πελάτες μας να είναι σίγουροι για τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων που αγοράζουν.

Είναι αλήθεια ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά και το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο γάλα που παράγεται βιολογικά είναι κατά 90% υψηλότερο από το συμβατικό.

Οι έρευνες που βγαίνουν κατά καιρούς για τα βιολογικά προϊόντα έχουν δείξει σημαντικές διαφορές στα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε παρατηρήσει και εμείς οι ίδιοι με τις αναλύσεις που κάνουμε στα προϊόντα των παραγωγών μας. Αν και οι διαφορές στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που αναφέρατε είναι πολύ μεγάλες, δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Τα οργανικά βιολογικά προϊόντα μπορούν να υιοθετηθούν σαν τρόπος διατροφής και να καλύψουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες  ανθρώπων ας πούμε με ζάχαρο, χοληστερίνη, δυσανεξία τη λακτόζη, στη γλουτένη κ.λπ.;

Δεν μπορώ να σας δώσω μία γενικευμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Από τη μία, πολλές φορές τα λιπάσματα ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρων στα τρόφιμα, οπότε στην περίπτωση των διαβητικών τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο ωφέλιμα.

Από την άλλη το βιολογικό κρέας έχει λιγότερη χοληστερίνη από το συμβατικό λόγω της εκτροφής του και της έλλειψης αντιβιοτικών. Τα βιολογικά τρόφιμα δεν παρουσιάζουν μικρότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη ή λακτόζη. Έτσι οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ποιες τροφές έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αυτές τις ουσίες και να τις προτιμούν σε περίπτωση δυσανεξίας.

Εμείς πάντως έχουμε πλούσια ποικιλία από τρόφιμα για συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, όπως αλεύρι Ζέας χωρίς γλουτένη, και καλύπτουμε τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών πελατών.