Κορωνοϊός και ομάδες υψηλού κινδύνου

Home ΥΓΕΙΑ Κορωνοϊός και ομάδες υψηλού κινδύνου
Untitled design 3

Ο Κορωνοϊός (COVID-19) είναι ένας νέος ιός και ακόμα ψάχνουμε και μαθαίνουμε το πώς εξαπλώνεται και τι προκαλεί στον οργανισμό.

Υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που πιθανόν να κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές ασθένειες εάν έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι ευπαθείς ομάδες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, είναι το ίδιο πιθανό με άλλες λοιμώξεις όπως η γρίπη.

Είναι πιο πιθανό να κινδυνεύετε από σοβαρή ασθένεια εάν προσβληθείτε από COVID-19 και ανήκετε σε μία από τις ακόλουθες ομάδες:

  • Αν είστε 60 ετών και άνω.
  • Αν έχετε μακροχρόνια ιατρική πάθηση όπως για παράδειγμα, καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εάν είστε σε μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, προφυλάξτε ιδιαίτερα τον εαυτό σας για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό.

Σκεφτείτε πώς μπορείτε να αποφύγετε πολυσύχναστους χώρους, ειδικά εσωτερικούς χώρους οι οποίοι είναι λιγότερο αεριζόμενοι διότι ο ιός είναι πιο εύκολο να εξαπλωθεί σε μικρότερους και πιο πολυσύχναστους χώρους.

Αν είστε φροντιστής ενός ανθρώπου σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να προστατεύετε πρώτα τον εαυτό σας και έπειτα το άτομο που φροντίζετε από τον κορωνοϊό.

Εγκυμοσύνη και Κορωνοϊός

Ο Κορωνοϊός όπως αναφέραμε είναι ένας νέος ιός και ακόμα ψάχνουμε και μαθαίνουμε το πώς εξαπλώνεται και τι προκαλεί στον οργανισμό.

Άλλοι ιοί του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε εγκυμονούσες γυναίκες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι έγκυες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα για την πρόληψη διάφορων λοιμώξεων όπως η γρίπη.

Πλύνετε τα χέρια σας σωστά και συχνά για να σταματήσετε την εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό των ιών, όπως ο κορωνοϊός.

Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και πρέπει επίσης να αποφύγετε τους ανθρώπους που δεν αισθάνονται υγιής.

Άτομα σε ανοσοκαταστολή!

Εάν είστε ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς (έχετε ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα), μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθείτε από λοίμωξη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν ένα ανοσοποιητικό σύστημα αδύναμο, όπως:

  • θεραπεία του καρκίνου
  • θεραπεία για αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
  • ο ιός HIV
  • να έχει προηγηθεί μεταμόσχευση οργάνου ή μεταμόσχευση μυελού των οστών

Πολλοί ιοί του πνεύμονα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε άτομα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό είναι πιθανόν να ταυτίζεται και με τον κορωνοϊό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα για την πρόληψη της μόλυνσης, εάν έχετε ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Πλύνετε τα χέρια σας σωστά και συχνά για να σταματήσετε την εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό των ιών, όπως ο κορωνοϊός. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και πρέπει επίσης να αποφύγετε τους ανθρώπους που δεν αισθάνονται υγιής.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα κορωνοϊού και ανησυχείτε.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις!

Συνεχίστε να πραγματοποιείται οποιαδήποτε προγραμματισμένη θεραπεία, εκτός εάν σας έχουν πει να μην το κάνετε. Αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που είναι θετικός στον κορωνοϊό, καλέστε στο νοσοκομείο πριν από την επίσκεψή σας.

Το κάπνισμα και ο Kορωνοϊός

Ο κορωνοϊός (COVID-19) είναι μια οξεία αναπνευστική λοίμωξη.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι σοβαρές λοιμώξεις που επηρεάζουν την κανονική αναπνοή. Ένα ευρύ φάσμα βακτηριδίων και ιών προκαλεί αυτές τις μολύνσεις.

Το κάπνισμα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των αεραγωγών, του πνευμονικού ιστού και ολόκληρου του σώματος.

Αυτό μειώνει τη φυσική σας προστασία από λοιμώξεις, όπως ο κορωνοϊός.

Αυτό σημαίνει ότι εάν καπνίζετε:

  • έχετε αυξημένο κίνδυνο να πάρετε οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις,
  • έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να διαρκέσει περισσότερο η μόλυνση,
  • υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος η μόλυνση να είναι πιο σοβαρή από ό, τι θα ήταν για κάποιον που δεν καπνίζει.

Ο παθητικός καπνιστής έχει παρόμοιες συνέπειες και τα παιδιά που εκτίθενται παθητικά στον καπνό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό και η μείωση της έκθεσης στον παθητικό καπνό είναι επίσης συμβολική, ειδικά για τα παιδιά.

Πηγή: logodiatrofis.gr

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: