Χρησιμοποιούμε περισσότερα καλλυντικά από όσα χρειάζεται η επιδερμίδα μας, με… ανορθόδοξο τρόπο και πιο συχνά από όσο πρέπει. Ο υπερβάλλων ζήλος όμως στη ρουτίνα περιποίησης σπάνια βγαίνει σε καλό… Ας δούμε γιατί.
Πλίνθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμμένοι…στην επιδερμίδα.
Είναι ένα λάθος , από τα πιο συνηθισμένα, δυστυχώς. Στην προσπάθειά μας να…εξαφανίσουμε ό,τι μας ενοχλεί, επιστρατεύουμε, κάθε «όπλο» που μας προσφέρει η κοσμητολογία με την ελπίδα ότι κάποιο από αυτά -ή και όλα μαζί- θα φέρει αποτέλεσμα.
Περίπτωση #1. Στην πρώτη, αδιόρατη, ρυτίδα που εντοπίζουμε, πειραματιζόμαστε με κάθε προϊόν που γράφει “anti-wrinkle”, βομβαρδίζοντας την επιδερμίδα, ταυτόχρονα, με ρετινόλη, πεπτίδια, ή όποιο συστατικό υπόσχεται άμεση δράση.
Περίπτωση #2. Μας ενοχλούν τα σπυράκια που εμφανίζονται συχνά, αν και έχουμε περάσει τα χρόνια της εφηβείας; Καθαρίζουμε το πρόσωπο 3 φορές τη μέρα, χρησιμοποιούμε απολεπιστική λοσιόν πρωί βράδι, απλώνουμε σε κάθε σπυράκι το ειδικό gel που θα το «μαράνει» και δεν παραλείπουμε φυσικά να κάνουμε και μάσκα αργίλου για βαθύ καθαρισμό.
Περίπτωση #3. Κηλίδες; Θέλουμε να «σβήσουν» άμεσα, οπότε ρίχνουμε στη μάχη το «βαρύ πυροβολικό» -γλυκολικό οξύ, βιταμίνη C, ΑΗΑ, ένζυμα, κοζικό οξύ, εκχυλίσματα σόγιας και άλλα πολλά- ευελπιστώντας ότι ένα από αυτά θα τα καταφέρει…
Λύσαμε το πρόβλημα; Όχι φυσικά. Απλώς κάναμε την επιδερμίδα μας ξηρή και ευαίσθητη, ενώ η ρυτίδα και οι κηλίδες παραμένουν στη θέση τους και τα σπυράκια συνεχίζουν απτόητα τις εμφανίσεις τους…
Skingurus say: τα δραστικά συστατικά των καλλυντικών είναι ευπρόσδεκτα όταν η επιδερμίδα χρειάζεται βοήθεια για καλύψει τις ανάγκες ή τις ελλείψεις της και να επανορθώσει τις φθορές της. Δεν θέλει όμως να της τα προσφέρουμε, όλα μαζί…
Πόση απολέπιση… αντέχουμε;
Ναι, είναι αλήθεια ότι απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, εκείνη ξαναβρίσκει τη φωτεινότητά της κι εμείς το “baby skin” που ονειρευόμαστε. Είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν ΑΗΑ και ΒΗΑ (α και β-υδροξυοξέα) τα οποία, εκτός από απολέπιση, προσφέρουν και άλλα οφέλη. Για παράδειγμα, το γλυκολικό οξύ ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, το σαλικυλικό οξύ καταπολεμά τη λιπαρότητα, το γαλακτικό οξύ λειάνει τις λεπτές γραμμές και απαλύνει τις κηλίδες…
Αρκετά συχνά λοιπόν, χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα, διαφορετικά οξέα και για να μεγιστοποιήσουμε, όπως νομίζουμε, τη δράση τους και για να εκμεταλλευτούμε τα επιπλέον οφέλη που παρέχει το καθένα από αυτά. Εδώ όμως βρίσκεται η παγίδα.
Η παρουσία νεκρών κυττάρων στην επιδερμίδα -και της νεανικής- δεν είναι «λάθος της φύσης». Δουλειά τους είναι να προστατεύουν τα νεαρά κύτταρα που βρίσκονται ακριβώς από κάτω αλλά δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα τους να ανέβουν στην επιφάνεια. Μεγαλώνοντας, οι φυσιολογικοί ρυθμοί της κυτταρικής ανανέωσης αρχίζουν να επιβραδύνονται με συνέπεια να συσσωρεύονται περισσότερα νεκρά κύτταρα από όσα πρέπει. Απομακρύνοντάς τα, με τη βοήθεια των οξέων, ή ενός scrub, επιταχύνουμε τη φυσική διαδικασία απολέπισης και τα νέα, υγιή κύτταρα που εμφανίζονται ξαναδίνουν στην επιδερμίδα τη λάμψη και την απαλότητά της. Αν τώρα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία καθημερινά, ή χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα διαφορετικά προϊόντα με την ίδια ακριβώς δράση, τι μπορούμε να περιμένουμε;
Θεαματικά αποτελέσματα; Όχι φυσικά. Αφαιρώντας περισσότερες στιβάδες από όσες θα έπρεπε, αφήνουμε τα- ανέτοιμα ακόμα- νεαρά κύτταρα … εκτεθειμένα και αποδυναμώνουμε τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας, με συνέπεια να ευαισθητοποιείται και να εμφανίζει με το παραμικρό, κοκκινίλες και ερεθισμούς.
Skingurus say: Η υπερβολικά συχνή απολέπιση ή, ακόμα χειρότερα, η ταυτόχρονη χρήση περισσότερων από ένα δραστικών απολεπιστικών συστατικών, είναι λάθος και η επιδερμίδα μας μπορεί να το πληρώσει ακριβά. Με εξαίρεση ορισμένες ηπιότερες συνθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για καθημερινή χρήση, η απολέπιση δεν θα πρέπει να γίνεται πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα. Όσο για τα AHA/BHA και τις επιπλέον δράσεις τους, βάζουμε προτεραιότητες. Επιλέγουμε μόνο εκείνο που ανταποκρίνεται στον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας μας ή αναζητάμε μια καλλυντική φόρμουλα που τα συνδυάζει αλλά με απόλυτη ασφάλεια.
Τα… ατέλειωτα βήματα της περιποίησης
Κάποτε, στην εποχή της μαμάς μας, η ρουτίνα ομορφιάς ήταν απλή: καθαρισμός, τόνωση, ενυδάτωση. Από τότε η κοσμητολογία εξελίχθηκε, στη φαρέτρα της προστέθηκαν νέα δραστικά συστατικά και τεχνολογίες αιχμής και τα καλλυντικά μας έγιναν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Το πρόγραμμα όμως της καθημερινής φροντίδας για χρόνια παρέμενε σχετικά απλό.
Ξαφνικά, τα βήματα άρχισαν να πληθαίνουν. Το ένα serum έγινε… 2 και 3 serums, προστέθηκαν λοσιόν peeling, essences, boosters, αμπούλες και βέβαια κάθε λογής μάσκες. Το K-beauty και γενικά η παραδοσιακή τελετουργία ομορφιάς της Άπω Ανατολής με τα 10 και 12 βήματα και το layering -τρόπος ζωής για τις γυναίκες της Κορέας και της Ιαπωνίας – εισέβαλε στη Δύση σαν μια πολύπλοκη ρουτίνα περιποίησης που την ακολουθούμε -τουλάχιστον κάποιες από εμάς- είτε επειδή είναι trend είτε γιατί πειστήκαμε ότι «έτσι πρέπει», αν θέλουμε να αποκτήσουμε την αλαβάστρινη επιδερμίδα που ονειρευόμαστε.
Μεταμορφώνεται η επιδερμίδα; Όχι φυσικά. Αντίθετα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που «δυσανασχετεί» με την υπερπροσφορά μας και το δείχνει με ερεθισμούς και φραγμένους πόρους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που εδώ και λίγο καιρό, στον αντίποδα του K-beauty, αναπτύχθηκε το skinimalism, το trend που μας προτείνει να περιορίσουμε -ξανά!-την περιποίηση σε 3 μόλις βήματα…
Skingurus say: Η αλήθεια είναι πως η επιδερμίδα θα πάρει αυτό που της λείπει, αυτό που θα τη βοηθήσει να προστατευτεί καλύτερα ή να επανορθώσει ταχύτερα τις φθορές της, αδιαφορώντας αν της το προσφέρουμε μέσα από μια σοφιστικέ essence ή ένα απλό γαλάκτωμα. Το μόνο που μετράει είναι το προϊόν περιποίησης που επιλέγουμε να περιέχει τα ενεργά συστατικά που πραγματικά έχει ανάγκη και στη σωστή δοσολογία και, το πιο σημαντικό, να είναι βιοδιαθέσιμα, να μπορούν δηλαδή να «ξεγελούν» την αμυντική γραμμή της επιδερμίδας έτσι ώστε να προσφέρουν τη δράση τους, στη στιβάδα για την οποία προορίζονται. Αλλιώς, όσα βήματα κι αν ακολουθήσουμε, όσο layering κι αν κάνουμε, η επιδερμίδα δεν θα κερδίσει κάτι παραπάνω κι εμείς απλά θα έχουμε σπαταλήσει το χρόνο και τα χρήματά μας…
Πηγή: www.skingurus.gr