Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αφότου κόψετε το τσιγάρο;

Home ΥΓΕΙΑ Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αφότου κόψετε το τσιγάρο;
broken chain

Μετά από 20 λεπτά: Οι παλμοί και αρτηριακή πίεση

photo of blood pressure check

Εντός μισής ώρας από το τελευταίο τσιγάρο σας, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση συνήθως πέφτουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό είναι καλό, επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι γνωστή ως «σιωπηλός δολοφόνος» για τις επικίνδυνες επιπτώσεις της που συχνά δεν έχουν συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, απώλεια όρασης και άλλα. Ένας μη φυσιολογικός παλμός που είναι πολύ γρήγορος επιβαρύνει την καρδιά σας. Μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζάλη, πόνο στο στήθος και αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας WebMd.

Μετά από 12 ώρες:  Μονοξείδιο του άνθρακα

photo of blood illustration

Όταν καπνίζετε, έχετε 3 έως 15 φορές περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα σας από κάποιον που δεν καπνίζει.  Σε υψηλότερα επίπεδα, μπορεί να έχετε πονοκέφαλο, ταχύτερο σφυγμό, ζάλη ή ναυτία. Αυτό το επίπεδο μειώνεται στο φυσιολογικό λιγότερο από μια ημέρα μετά τη διακοπή. Αυτό δημιουργεί χώρο για περισσότερο οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια που χρειάζεστε για την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα.

Μετά από 24 ώρες:  Κίνδυνος καρδιακής προσβολής

photo of man grabbing chest

Το κάπνισμα είναι η κορυφαία αιτία καρδιακών προσβολών. Ο κίνδυνος μειώνεται μετά από μόλις 1 ημέρα χωρίς τσιγάρα και συνεχίζει να μειώνεται μετά από αυτό. Εάν έχετε ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή και έχετε κόψει τα τσιγάρα, θα μειώσετε την πιθανότητα να υποστείτε άλλη.

Μετά 48 ώρες: Αίσθηση μυρωδιάς και γεύσης

photo of man savoring food

Οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου σκοτώνουν τα κύτταρα που σας βοηθούν να δοκιμάσετε και να μυρίσετε. Ευτυχώς, αυτά τα κύτταρα φαίνεται να αναπτύσσονται γρήγορα όταν σταματήσετε το κάπνισμα.

Μετά από 72 ώρες: Βρογχικοί  σωλήνες

photo of bronchial tube

Ο καπνός των  τσιγάρων προκαλεί  φλεγμονή στα ‘’μονοπάτια’’ μέσω των οποίων ο αέρας κινείται μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή. Αλλά αρχίζει να γίνεται πολύ καλύτερα μόλις 72 ώρες μετά τη διακοπή καθώς οι σωλήνες αρχίζουν να χαλαρώνουν. Ίσως παρατηρήσετε επίσης αύξηση της ενέργειας.

Μετά από 2 έως 12 εβδομάδες: Κυκλοφορία του αίματος

photo of man holding wrist

Θα πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται σχεδόν αμέσως, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες ή περισσότερες θα παρατηρήσετε ακόμη μεγαλύτερες βελτιώσεις. Μπορεί να έχετε καλύτερη αίσθηση και τα χέρια και τα πόδια σας θα είναι και πιο ζεστά. Η καλή κυκλοφορία συνδέεται επίσης με τα υγιέστερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σφυγμού και οξυγόνου στο αίμα.

Μετά από 1-9 μήνες:  Λειτουργία πνευμόνων

photo of woman breathing

Εδώ μπορείτε να αρχίσετε να νιώθετε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια. Θα αρχίσετε να βήχετε λιγότερο και να αναπνέετε καλύτερα. Τα μικροσκοπικά τριχίδια στους πνεύμονες που ονομάζονται βλεφαρίδες αρχίζουν να μεγαλώνουν ξανά. Αυτά βοηθούν στον καθαρισμό των πνευμόνων σας και στη μείωση της μόλυνσης. Η πνευμονική σας λειτουργία θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 10%.

Μετά από 1 χρόνο: Υγιή καρδιά

photo of heart illustration

Ο κίνδυνος τόσο καρδιακής νόσου όσο και καρδιακής προσβολής πέφτει στο ήμισυ περίπου του καπνιστή. Τίποτα άλλο που μπορείτε να κάνετε δεν έχει τόσο εντυπωσιακή επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Μετά από 2-5 χρόνια: Καρκίνος 

photo of throat illustration

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους. Μπορείτε να το μειώσετε ξανά εάν το κόψετε. Μετά από 5 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης θα είναι μόλις το μισό από αυτό που ήταν όταν κάπνιζες. Ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα πέσει στα επίπεδα ενός μη καπνιστή.

Μετά από 5 χρόνια: Εγκεφαλικό

photo of stroke

Το κάπνισμα επιταχύνει το σχηματισμό θρόμβων αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά σε μόλις 5 χρόνια μετά τη διακοπή, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου θα μπορούσε να πέσει στον ίδιο με αυτόν ενός ατόμου που δεν καπνίζει.

Μετά από 10 χρόνια: Καρκίνος του πνεύμονα

photo of doctor holding xray

Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στο μισό του ατόμου που εξακολουθεί να καπνίζει. Ο κίνδυνος καρκίνου του λάρυγγα και του παγκρέατος μειώνεται επίσης.

Μετά από 15 χρόνια: Καρδιακή ασθένεια

photo of mature couple outside

 Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής είναι τώρα ίδιος με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Cover Photo: Freepik