kirsoi-podia

Κιρσοί και Ευρυαγγείες Αντιμετωπίζοντας και Προλαμβάνοντας τα Προβλήματα της Φλεβικής Υγείας

Χρήστος Ν. Μπακογιάννης
Αγγειοχειρουργός, Πρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Αγγειοχειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Γ.Ν.Α. Λαϊκό
www.vascularmed.gr

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες αποτελούν αρκετά συχνό προβλήμα επηρεάζοντας την καθημερινότητα των ασθενών.

Οι φλεβικοί κιρσοί του κάτω άκρου και οι ευρυαγγείες αποτελούν την ορατή και επιφανειακή εκδήλωση του συνδρόμου της φλεβικής ανεπάρκειας. Ας εξετάσουμε τι είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Κιρσοί: Οι κιρσοί είναι διογκωμένες, ελικoειδείς φλέβες του επιπολής (επιφανειακού) φλεβικού δικτύου που εμφανίζονται συνήθως στα κάτω άκρα. Η ανεπάρκεια των φλεβικών βαλβίδων οδηγεί σε αυξημένη πίεση στις περιφερικές φλέβες των κάτω άκρων επιτρέποντας στο αίμα να παλινδρομεί προς τα κάτω στην προσπάθεια επιστροφής του ομαλά στην καρδιά. Το αποτέλεσμα είναι η διόγκωση των επιφανειακών φλεβών που αποκαλούνται κιρσοί και συνήθως είναι το μόνο ορατό σημείο του προβλήματος από τον ασθενή.

Οι ευρυαγγείες είναι πολύ μικρότερες από τους κιρσούς και εμφανίζονται κυρίως στο επιδερμικό στρώμα του δέρματος. Είναι ουσιαστικά διευρυμένα αγγεία μπλέ,κόκκινου, μωβ χρώματος που προκαλούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα αλλά πιθανόν να αποτελούν σε μερικές περιπτώσεις, συνέπεια της φλεβικής ανεπάρκειας του ασθενούς.

kirsoi-podia-2

Συμπτώματα Φλεβικής Ανεπάρκειας
✤ Αίσθημα βάρους στα πόδια
✤ Πόνος ή ευαισθησία κατά μήκος της πορείας μιας φλέβας
✤ Αίσθημα καύσου (κάψιμο κυρίως απο τα γόνατα και κάτω)
✤ Κνησμός
✤ Κράμπες τη νύχτα
✤ Οίδημα σφυρών
κατά τις βραδινές ώρες
✤ Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
στις κνήμες (σκούρο καφέ)
✤ Φλεβική θρόμβωση
✤ Αιμορραγία απ’ τους κιρσούς

Πρόληψη
Η πρόληψη της φλεβικής ανεπάρκειας αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διατήρησης της φλεβικής υγείας των κάτω άκρων. Ενώ οι γενετικοί παράγοντες και άλλες αιτίες μπορεί να είναι εκτός του ελέγχου μας, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να προστατευτούμε από την εμφάνιση ή την επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας.
1. Σωστή Στάση Σώματος: Αποφυγή πολύωρης ορθοστασίας και καθιστής θέσης. Όταν κάθεστε δρά ανακουφιστικά η τοποθέτηση των ποδιών σε ένα κάθισμα απέναντι σας.
2. Συμπιεστικές Κάλτσες: Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στις φλέβες και στην πιθανή αποφυγή επιδείνωσης της νόσου αλλά και στην πρόληψη της φλεβικής θρόμβωσης.
3. Μείωση του σωματικού βάρους: Η μείωση του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης που ασκείται στις περιφερικές φλέβες.

Θεραπεία
Πριν την οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση είναι απαραίτητη η πλήρης υπερηχογραφική χαρτογράφηση του επιπολής και εν τω βάθει φλεβικού δικτύου ώστε να αποκλειστεί η θρόμβωση ή η ανεπάρκεια του τελευταίου.
Το τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας και το σχεδιασμό της πιθανής θεραπείας.

Τρόποι Αντιμετώπισης
Σκληροθεραπεία: ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για κιρσούς και ευρυαγγείες. Μία σκληρυντική ουσία εγχύεται στις παθολογικές φλέβες και προκαλεί καταστροφή του ενδοθηλίου τους με επακόλουθη ίνωση και τελική απορρόφησή τους.

Λέιζερ έντονου παλμικού φωτός (IPL): για πολύ μικρές επιφανειακές βλάβες-ευρυαγγείες.

Ενδοφλέβια θερμική κατάλυση με λέιζερ: μία ίνα λέιζερ τοποθετείται στον αυλό του αγγείου (μείζονα σαφηνή φλέβα) μέσω ενός καθετήρα διαδερμικά υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση και προκαλεί μη αναστρέψιμη θερμική βλάβη. Συνήθως πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.

Κατάλυση με ραδιοσυχνότητες (RF): περιλαμβάνει τη θερμική καταστροφή της μείζονος σαφηνούς φλέβας μέσω ενός ειδικού καθετήρα ραδιοσυχνοτήτων που τοποθετείται στην μείζονα σαφνηνή φλέβα υπο υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Σαφηνεκτομή μείζονος σαφηνόυς: αποτελεί την κλασσική χειρουργική μέθοδο και περιλαμβάνει τομή 2-3 εκ στη βουβωνική περιοχή, απολίνωση της σαφηνομηριαίας συμβολής με αφαίρεση της μείζονος σαφηνούς φλέβας και φλεβεκτομή μικρότερων κιρσών μέσα από μικρές στην γαστροκνημία.

Η επιλόγη της μεθόδου θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας, γίνεται απο τον θεράποντα ιατρό ανάλογα με διάφορα ανατομικά και άλλα κριτήρια που προκύπτουν μετά απο την ενδελεχή υπερηχογραφική και κλινική μελέτη του ασθενούς.

Συμπερασματικά η φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί συχνό πρόβλημα που διαταράσει την ποιότητα ζωής του ασθενόυς και δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις αισθητικό πρόβλημα ειδικά σε νέες γυναίκες. Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση από ειδικούς είναι σημαντικές για τη διατήρηση ενός υγιούς φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων.