Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό; Συμβουλές για μικρούς

Home ΥΓΕΙΑ Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό; Συμβουλές για μικρούς
books tablet

Απλές συμβουλές προστασίας ετοίμασε με όλη της την αγάπη για παιδιά, γονείς και δασκάλες/-ους η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Metropolitan.

Συμβουλές προσωπικής  προστασίας:

Οι γονείς θα πρέπει:

•     Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά με σαπούνι και νερό ή με υδροαλκοολικό τζελ.

•     Να  βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και να αλλάζουν ρούχα όταν μπαίνουν σπίτι τους.

•     Να απλώνουν τα ρούχα που φορούσαν έξω και μάλιστα στον ήλιο αν είναι δυνατόν.

•     Να καθαρίζουν το λουτρό και την κουζίνα με απορρυπαντικό που περιέχει ποσοστό λευκαντικού χρησιμοποιώντας υλικά μιας χρήσης.

•     Να επιλέγουν προγράμματα των 60° και άνω για πλυντήρια πιάτων και ρούχων.

•     Να καθαρίζουν το κινητό τηλέφωνο, τα γυαλιά και άλλα αντικείμενα όπως σκουλαρίκια, βραχιόλια ή δαχτυλίδια με σαπούνι και νερό ή αλκοολικό διάλυμα.

Τα παιδιά θα πρέπει:

•     Να βγάζουν παπούτσια και να αλλάζουν ρούχα όταν μπαίνουν σπίτι, όπως και οι γονείς. Αν είναι δυνατόν, να κάνουν ντους.

•     Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά με σαπούνι και νερό ή με υδροαλκοολικό τζελ.

•     Να χρησιμοποιούν χαρτί (π.χ. χαρτοπετσέτα) μιας χρήσης εμποτισμένο με οινόπνευμα 60-70% για καθαρισμό σχολικών κουτιών, σάκας, τετραδίων και βιβλίων, καθώς και όλων των αντικειμένων  που χρησιμοποιούν στο σχολείο τους.

•     Να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με τον αγκώνα τους όταν φτερνίζονται ή βήχουν (κάτι που πρέπει να κάνουν και οι γονείς).

•     Να μην αγγίζουν ποτέ τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους χωρίς να έχουν πλύνει σχολαστικά ή να έχουν αποστειρώσει τα χέρια τους με αλκοολικό διάλυμα.

Συμβουλές κοινωνικής προστασίας για όλους:

•     Εκτός οικογενειακού πυρήνα διατηρούμε την απόσταση του 1,5 μέτρου ανά πάσα στιγμή.

•     Σε περίπτωση διαβίωσης με άτομα υψηλού κινδύνου, τηρούμε την απόσταση του 1,5 μέτρου και χρησιμοποιούμε, εφόσον είναι δυνατόν, διαφορετικές τουαλέτες ή τις απολυμαίνουμε τακτικά.

•     Σε όλους τους κλειστούς χώρους φοράμε μάσκα.

Συμβουλές ελέγχου της υγείας (των συμπτωμάτων):

Τα παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν ποικιλία σημείων και συμπτωμάτων της νόσου, γι’ αυτό:

•     Στο σπίτι: εκπαιδεύουμε τα παιδιά ώστε να κοινοποιούν σε εμάς ή στους δασκάλους τους τα περίεργα σημεία ή συμπτώματα που μπορεί να αισθανθούν, όπως: αδιαθεσία, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό, μυαλγία ή αρθραλγία, πονόκοιλο ή ναυτία κ.ά. Εάν παρουσιάζουν κάποιο από τα σημεία ή συμπτώματα αυτά θα πρέπει να μένουν στο σπίτι (Προσοχή: σε  κάθε περίπτωση δεν τα στέλνουμε στο σχολείο).

•     Στο σχολείο: εάν το παιδί παρουσιάσει βήχα, ρινική καταρροή, άρρωστη όψη (ωχρότητα ή υπεραιμία προσώπου, δυσκολία στην αναπνοή, καταβολή) πρέπει να θερμομετρηθεί, να  απομονωθεί και να ειδοποιηθούν οι γονείς του για να το πάρουν σπίτι. Εάν η κατάστασή του είναι σοβαρή, πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αφού έχουν ειδοποιηθεί οι γονείς.

Μέτρα προστασίας στο σχολείο

Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν ότι:

– Στους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

– Κατά την είσοδο και την έξοδο από το σχολείο, από την τάξη, από την τραπεζαρία ή το κυλικείο και από τις τουαλέτες, πρέπει να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με ειδικό τζελ και τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, δηλαδή τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου, τόσο στην τάξη, όσο και στην αυλή ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο.

– Πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με τον λυγισμένο αγκώνα τους όταν βήχουν ή φτερνίζονται.

– Πρέπει να χρησιμοποιούν χαρτοπετσέτες μιας χρήσης και να τις πετάνε μετά τη χρήση.

– Πρέπει να μην αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους, καθώς τα χέρια διευκολύνουν τη μετάδοση. Αν πρέπει να το κάνουν, πρώτα θα αποστειρώνουν τα χέρια τους όπως έχουν διδαχθεί.

– Πρέπει να ενημερώνουν αμέσως για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχουν ή νομίζουν ότι έχουν.

– Αν έχουν πυρετό, βήχα ή άλλα γενικότερα συμπτώματα να μην έρχονται στο σχολείο, αλλά να παραμένουν στο σπίτι.

Και κάτι τελευταίο: Ακολουθούμε αυτές αλλά και όλες τις συμβουλές μείωσης του κινδύνου όπως θα θέλαμε να τις ακολουθούν όλοι οι γύρω μας, σχολαστικά και χωρίς εξαιρέσεις για τον εαυτό μας.

Επιμέλεια Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας