Πώς Επηρεάζει Ο Καθιστικός Τρόπος Ζωής Τα Δύο Φύλα

Home ΥΓΕΙΑ Πώς Επηρεάζει Ο Καθιστικός Τρόπος Ζωής Τα Δύο Φύλα
popcorn

Οι άντρες ή οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από την έλλειψη άσκησης;

Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιο φύλο είναι πιο επιρρεπές στην αδράνεια.

– Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος του θανάτου από την έλλειψη άσκησης.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής επηρεάζει πολύ τους άνδρες και τις γυναίκες και είναι εξίσου κακός και για τους δύο.

Έχει επιβεβαιωθεί για αμφότερους ότι η έλλειψη άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαβήτη, οστεοπόρωσης – ξέρεις ποια είναι η καλύτερη άσκηση για την οστεοπόρωση; – εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Για τους άνδρες, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κεντρικής παχυσαρκίας (κοιλιά), γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Από την άλλη, για τις γυναίκες αυξάνει το λίπος στα ισχία και το στήθος, που μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Οι διαφορές των φύλων σε νούμερα

Σύμφωνα, πάντως με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο South China Morning Post και πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι πιο επικίνδυνος για την υγεία από το κάπνισμα!

Οι ερευνητές εξέτασαν το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας σε σχέση με τη θνησιμότητα και διαπίστωσαν ότι το 20% όλων των θανάτων ατόμων 35 ετών και άνω αποδόθηκε στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι πιο επικίνδυνος για την υγεία από το κάπνισμα!

Όσον αφορά σε συγκεκριμένες ασθένειες, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξήθηκε κατά 45% στους άνδρες και κατά 28% στις γυναίκες λόγω της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας.

Ο κίνδυνος θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις ήταν 92% υψηλότερος για τους άνδρες και 75% για τις γυναίκες.

Τέλος, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις ήταν 52% υψηλότερος για τους άνδρες και 28% υψηλότερος για τις γυναίκες, λόγω έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.

Οι άνδρες τελικά κινδυνεύουν περισσότερο

Από τα νούμερα που αποκάλυψε η έρευνα φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι άνδρες βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από σωματική αδράνεια τουλάχιστον κατά 56%.

Παρόλα αυτά, τα οφέλη της άσκησης είναι δεδομένα και για τα δύο φύλα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό, ιδίως καθώς μεγαλώνουμε, να συνεχίσουμε να κινούμαστε, να διατηρούμε ευελιξία και να ασκούμαστε προκειμένου να διατηρούμε καλή τη φυσική μας κατάσταση. Όποιο κι αν είναι το φύλο μας.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις γυμναστική; Και αν όχι μόνος σου, γυμνάσου με παρέα! Οι επιστήμονες λένε ότι σου κάνει καλό!

Γιάννης Μπιτζούνης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Πηγή: www.logodiatrofis.gr