dyo-logo-200

Κάθε δεκαετία και η ακμή της

Ο καιρός που η ακμή ήταν αποκλειστικό «προνόμιο» της εφηβείας έχει περάσει προ πολλού. Σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στις 5, τουλάχιστον, γυναίκες βλέπει τα σπυράκια να εμφανίζονται απειλητικά μετά την ηλικία των 20, των 30 ή και των 40 χρόνων. Κι όσο κι αν το πρόβλημα ξεκινά από ένα κοινό σημείο- την υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων- οι αιτίες που πυροδοτούν αυτό το φαινόμενο είναι διαφορετικές σε κάθε δεκαετία ζωής.

Στη δεκαετία των 20. Για την πλειοψηφία η…. μάχη με την ακμή σταματά ακριβώς στο ξεκίνημα των είκοσι χρόνων, όταν η ορμονική δραστηριότητα αρχίζει να υποχωρεί . Δεν είναι όμως σπάνιες οι περιπτώσεις που τα σπυράκια παραμένουν ή εκδηλώνεται για πρώτη φορά ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα στην εφηβεία. Πρόκειται για τη μετεφηβική ή όψιμη ακμή που εμφανίζεται ως φλεγμονώδης με ήπια έως μέτρια μορφή. Βασική αιτία οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών πριν ή στη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων οδηγεί στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων , οι πόροι φράζουν και δημιουργούνται σπυράκια. Οι ενισχυμένες, επίσης, καλλυντικές συνθέσεις , τις οποίες αρκετά νεαρά κορίτσια σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν , πέφτουν βαριές στην επιδερμίδα που ασφυκτιά και φροντίζει να το δείξει…..

Πως αντιμετωπίζεται. Για την εξυγίανση των πόρων αναζητήστε απαλά προϊόντα καθαρισμού με αντιβακτηριδιακή δράση. Επενδύστε σε συνθέσεις με σαλικυλικό οξύ (ΒΗΑ) που λειτουργεί τόσο προληπτικά όσο και επανορθωτικά. Χάρη στις πλούσιες κερατολυτικές του ιδιότητες απομακρύνει άμεσα τα νεκρά κύτταρα , εισχωρεί στους πόρους με μεγαλύτερη ευκολία και τους εξυγιαίνει το ίδιο αποτελεσματικά όσο και την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας. Ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία αποτελούν το ιδανικό δίδυμο για την καθημερινή περιποίηση. Αναζητήστε λοιπόν ανάλαφρες, oil free συνθέσεις με αντιοξειδωτικούς παράγοντες που ενυδατώνουν και προστατεύουν τη νεανική επιδερμίδα σε βάθος χρόνου….

Στη δεκαετία των 30. Οι φαγέσωρες εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος του προσώπου ή στα πλαϊνά και συχνά τείνουν να παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, σε αντίθεση με τη φυσιολογική, κοινή ακμή της εφηβείας όταν οι φαγέσωρες είναι διάσπαρτοι σε όλο το πρόσωπο. Το έντονο στρες που βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες σ’ αυτή τη δεκαετία, καθώς πιέζονται να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους, προκαλεί απότομη αύξηση των ανδρογόνων, των ανδρικών ορμονών, με τις γνωστές συνέπειες. Υπερέκκριση σμήγματος, φράξιμο πόρων και δημιουργία ακμής.

Πως αντιμετωπίζεται. Ελέγξτε, όσο είναι δυνατόν, το άγχος. Σκεφτείτε ότι σε περιόδους στρες η επιδερμίδα δεν απειλείται μόνον από πιθανή έξαρση ακμής. Τα κύτταρα δέχονται μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν όλα τα αποθέματα ενέργειας προκειμένου να λειτουργούν φυσιολογικά οι μηχανισμοί αυτοάμυνας και επανόρθωσης. Τυχόν ανεπάρκεια των απαραίτητων συστατικών οδηγεί στην εξασθένηση του κυτταρικού μεταβολισμού. Η επιδερμίδα εμφανίζει τότε έντονα σημάδια κόπωσης, αφυδάτωση, θαμπό, άτονο χρώμα και υφή, ή πιο απλά, ορατά ίχνη πρόωρης γήρανσης. Οργανώστε την καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας σας επιλέγοντας ελαφριές, μη φαγεσωρογόνες φόρμουλες και αναζητήστε προϊόντα μακιγιάζ ειδικά σχεδιασμένα για λιπαρές επιδερμίδες που περιέχουν αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικούς παράγοντες.

Στη δεκαετία των 40. Σε φυσιολογικές συνθήκες η ακμή ανήκει πλέον στο παρελθόν. Tα στοιχεία όμως από τις μελέτες δείχνουν πως το 25% περίπου των γυναικών στην ηλικία των 40 έως 49 ετών εμφανίζει ακμή. Αναζητήστε τον ένοχο για μια ακόμη φορά στις ορμονικές διαταραχές της περιεμμηνόπαυσης, το μεταβατικό διάστημα από την αναπαραγωγική ηλικία μέχρι την οριστική παύση της εμμηνορρυσίας, το οποίο ξεκινά στην τέταρτη δεκαετίας της ζωής.

Πως αντιμετωπίζεται. Χρησιμοποιείτε τοπικά, στα σημεία που υπάρχουν φαγέσωρες και μόνο εκεί, προϊόντα για την καταπολέμηση της ακμής . Υπεροξείδιο του βενζολίου, γλυκολικό οξύ και ρετινοειδή συστήνονται ιδιαίτερα για την ενήλικη ακμή. Αντιβακτηριδιακό και αντισηπτικό το πρώτο, σε ποσοστό όχι υψηλότερο από 2,5% – σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να εκδηλωθούν ανεπιθύμητοι ερεθισμοί-, με ισχυρή κερατολυτική και λειαντική δράση τα δύο τελευταία απομακρύνουν εύκολα και άμεσα τα μαύρα στίγματα ενώ, ταυτόχρονα, απαλύνουν τις λεπτές γραμμές στην επιφανειακή στιβάδα.

Πηγή: https://skingurus.gr/

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao