Copy of www.dyomagazine.gr 3

Ο καθαρισμός είναι η αρχή για κάθε αποτελεσματική περιποίηση του δέρματος

Ο καθημερινός καθαρισμός προσώπου στο σπίτι είναι πολύ σημαντικός, γιατί απ’ αυτό το σημείο αρχίζει η ενυδάτωση και η αντιγήρανση, οι οποίες βασίζονται στη σωστή απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Ποιο προϊόν καθαρισμού να επιλέξω ανάλογα με το δέρμα μου;

Η επιλογή των προϊόντων καθαρισμού είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Τα καθαριστικά προϊόντα πρέπει να είναι φιλικά προς το δέρμα. Το ΡΗ του είναι όξινο και πρέπει να παραμείνει όξινο και μετά τον καθαρισμό. Άρα, η χρήση ουδέτερων σαπουνιών για τον καθαρισμό δεν είναι ενδεδειγμένη. Τα καθαριστικά προϊόντα πρέπει να μην ξηραίνουν το δέρμα μετά τον καθαρισμό ώστε να είναι άνετο, να μην τραβάει, να μην είναι στεγνό και να μην έχει λιπαρά υπολείμματα από τα προϊόντα.

 

  • Το γαλάκτωμα είναι ένα κλασικό καθαριστικό, ίσως το πιο παραδοσιακό. Είναι ιδανικό για ξηρά και κανονικά δέρματα. Χρησιμοποιείται και στα λιπαρά με ανάλογη σύνθεση.
  • Η λοσιόν ακολουθεί πάντα τη χρήση του γαλακτώματος και έχει σκοπό ν’ αφαιρέσει όλα τα λιπαρά στοιχεία από το γαλάκτωμα και να επαναφέρει το ΡΗ.
  • Το υγρό σαπούνι απευθύνεται, κυρίως, στα λιπαρά δέρματα. Τα τελευταία, όμως,  χρόνια τα σαπούνια απευθύνονται πλέον σε όλους τους τύπους δέρματος. Αφαιρείται με νερό. Όμως η χρήση νερού στο δέρμα δεν είναι ό,τι καλύτερο, καθώς προκαλεί αφυδάτωση, αν δεν εφαρμοσθεί άμεσα προϊόν περιποίησης.
  • Η κρέμα καθαρισμού απευθύνεται σε ξηρά και πολύ ξηρά, καθώς και σε αφυδατωμένα και ώριμα δέρματα. Ακολουθεί απαραίτητα λοσιόν.
  • Το καθαριστικό λάδι, αν είναι ξηρό, απευθύνεται σε ξηρά και ώριμα δέρματα. Αν είναι υδρόφιλο, κάνει για όλα τα δέρματα, ακόμα και για τα λιπαρά.
  • Τα cosmeceutical προϊόντα διαθέτουν πιο σύνθετα χαρακτηριστικά. Περιέχουν πολλές δραστικές πρώτες ύλες, ανάλογα το δέρμα στο οποίο απευθύνονται. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και είναι μέρος δραστικών θεραπειών. Πιθανόν να περιέχουν δραστικά οξέα, ένζυμα, σαπούνι ή γαλάκτωμα, ακόμα και κόκκους. Γενικότερα, μπορεί να περιέχουν μερικά από τα παραπάνω ή και όλα μαζί. Αυτά τα προϊόντα μπορούν επίσης να εφαρμοσθούν και σαν peeling ή μάσκα, ανάλογα με το χρόνο που θα παραμείνουν στο δέρμα.

Ποια είναι η ιδανική ώρα για τον καθαρισμό προσώπου; 

Κάθε βράδυ, οπωσδήποτε, πριν κοιμηθούμε και πριν βάλουμε τα νυχτερινά προϊόντα περιποίησης, είναι απαραίτητος ο σχολαστικός καθαρισμός, ώστε ν΄ απομακρυνθούν οι ρύποι που έχουν επικαθήσει στο δέρμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. (Ακολουθεί εφαρμογή ορού και κρέμας ή λαδιού νύχτας.)
Κάθε πρωί, οπωσδήποτε, προκειμένου να αφαιρέσουμε τις εκκρίσεις των σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων και τα υπολείμματα από τα προϊόντα περιποίησης, που εφαρμόσαμε την προηγούμενη νύχτα. (Ακολουθεί κρέμα ημέρας με δείκτη προστασίας και μακιγιάζ.)
 

Είναι απαραίτητος ο καθαρισμός από αισθητικό; 

Ο αισθητικός είναι ο μόνος που έχει εκπαιδευθεί να κάνει καθαρισμό. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει καθαρισμό και κυρίως δεν πρέπει να σπάτε τα σπυράκια μόνοι σας.
Ο καθαρισμός γίνεται αρκετά τακτικά στα λιπαρά δέρματα, πιο σπάνια στα κανονικά και ακόμα πιο σπάνια στα ξηρά.
Ο σύγχρονος καθαρισμός, εκτός από την εξαγωγή σμήγματος που γίνεται με τα δάκτυλα, έχει σκοπό να λειάνει την επιφάνεια του δέρματος και να δώσει φωτεινότητα στην επιδερμίδα. Αυτό γίνεται με τα σύγχρονα cosmeceutical προϊόντα.  Η επαφή αυτών των προϊόντων με το δέρμα δημιουργεί επιλεκτική  κερατόλυση, δηλαδή παρότι είναι πολύ δραστικά, επηρεάζουν μόνο την κεράτινη στιβάδα. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι μείγμα οξέων, που δρουν επιλεκτικά, ή ένζυμα και συγκεκριμένα κερατινάση.
Η βοήθεια τους στη δημιουργία ενός νέου, φρέσκου και φωτεινού δέρματος είναι σημαντική, καθώς διευκολύνουν την εξαγωγή και τον καθαρισμό του.
Η απαλλαγή της επιδερμίδας από το σμήγμα πρέπει να είναι ιδανική, ανάλογα με το δέρμα. Δεν αφαιρούμε όλο το σμήγμα. Δεν επιμένουμε μέχρι να εξαφανίσουμε και τον τελευταίο πόρο. Δουλεύουμε με σεβασμό στο δέρμα. Μην ξεχνάμε ότι είναι το μεγαλύτερο όργανο και ίσως το σπουδαιότερο, αφού καλύπτει και προστατεύει όλα τα υπόλοιπα όργανα του σώματος.
Μετά τον καθαρισμό το δέρμα είναι καθαρό και υπάρχουν κοκκινίλες, που θ΄ αποχωρήσουν σε μερικές ώρες ή στη χειρότερη την επομένη μέρα. Μεγαλύτερος ερεθισμός δικαιολογείται στα λιπαρά και ασφυκτικά δέρματα, όπου οι χειρισμοί είναι βαθύτεροι και πιεστικοί. Σε καμία περίπτωση, όμως, ο ερεθισμός δεν διαρκεί περισσότερο από ένα 24ωρο.
Οι πόροι ανοίγουν, αλλά δεν μένουν ανοικτοί. Κλείνουν άμεσα μετά τον καθαρισμό.
Η εφαρμογή των οξέων ή των ενζύμων είναι ουσιαστική για τη λείανση και την υγιή υφή του δέρματος και πρέπει να γίνεται τακτικά, τουλάχιστον κάθε μήνα. Η συνεχής επαφή με αυτά τα δραστικά υλικά, απαλλάσσει το δέρμα από τις φλεγμονές, τον έρπη, τις μυρμηγκιές και άλλες δερματοπάθειες.

Ποια θεραπεία να επιλέξω μετά τον καθαρισμό;

Μετά τον καθαρισμό το δέρμα είναι έτοιμο να δεχθεί οποιαδήποτε φροντίδα με αξιώσεις, αφού η απορρόφηση είναι καλύτερη. Η απόδοση της ενυδάτωσης, της αντιγήρανσης και της αντιοξείδωσης είναι αυξημένη και τ’ αποτελέσματα σαφώς καλύτερα.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε καθαρισμό σε αισθητικό;

Αν έχετε ξηρό ή αφυδατωμένο ή ακόμα και κανονικό δέρμα, ρωτήστε τον αισθητικό σας πότε πρέπει να κάνετε καθαρισμό, αν τον χρειάζεστε και ποιες ανάγκες έχει το δικό σας δέρμα. Η ενυδάτωση σας ταιριάζει σε συνδυασμό με τον καθαρισμό.
Αν έχετε λιπαρό ή ασφυξιακό ή ακνεϊκό δέρμα, ο καθαρισμός είναι μία από τις περιποιήσεις που πρέπει να κάνετε τακτικά. Για τη συχνότητα θα σας πληροφορήσει ο αισθητικός σας, ο οποίος θα σας προτείνει τι άλλο χρειάζεται να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή του.


Λένα Τσικούρη
Αισθητικός-κοσμετολόγος ΤΕΙ Αθήνας
www.nefer.gr