Γνωρίζετε τα 7 σημεία που σηματοδοτούν… την οδό της κατάθλιψης!

Home ΥΓΕΙΑ Γνωρίζετε τα 7 σημεία που σηματοδοτούν… την οδό της κατάθλιψης!
katathlipsi gunaika

Το ποσοστό των ανθρώπων με κατάθλιψη είναι πάνω από το 10% του γενικού πληθυσμού. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Τα συμπτώματα συχνά αποδίδονται στην κόπωση, στο άγχος ή στη διαδικασία γήρανσης, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Psychology Today.

Ευερεθιστότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη οδηγεί σε συντριπτική θλίψη. Μερικές φορές, τα άτομα με κατάθλιψη βιώνουν θυμό και ευερεθιστότητα παρά απελπισία και δυστυχία.

Εάν έχετε παρατηρήσει αυξημένη ευερεθιστότητα – ή φαίνεται ότι οι άνθρωποι γύρω σας αισθάνονται ότι πρέπει να προσέχουν  πολύ να μην σας προσβάλλουν  ή να κάνουν  κάτι λάθος μην το αγνοήσετε. Μην κατηγορείτε την ανυπομονησία και τον θυμό σας στο επίπεδο του στρες ή στον φόρτο εργασίας σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε την πιθανότητα κατάθλιψης.

Δυσκολία με τον ύπνο

Ενώ μια περιστασιακή ανήσυχη νύχτα ή δύο δεν είναι απαραίτητα αιτία ανησυχίας, οι επίμονες δυσκολίες ύπνου ή η αϋπνία μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι, παρά το γεγονός ότι αισθάνονται εξαντλημένοι.  Άλλα άτομα με κατάθλιψη κοιμούνται πάρα πολύ: Δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί, δεν μπορούν να περιμένουν να κοιμηθούν το βράδυ και συχνά κοιμούνται επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν οι συνήθειες ύπνου σας έχουν αλλάξει, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τις πιθανές υποκείμενες αιτίες.

Πόνοι σε διάφορα μέρη του σώματος

Υπάρχει ένας ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ του σώματος και του μυαλού σας. Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε σωματικά προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να απορρίψουν τους ανεξήγητους πόνους και τους πόνους ως μέρος της κανονικής διαδικασίας γήρανσης, αλλά ο πόνος στην πλάτη, πονοκέφαλοι και πονόλαιμοι μπορεί να είναι σημάδια κατάθλιψης.

Μειωμένη ενέργεια

Η κατάθλιψη μπορεί να ‘’χτυπήσει’’ την ενέργειά σας και να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένος τις περισσότερες φορές. Πολλοί άνθρωποι απορρίπτουν την εξάντλησή τους, σκεπτόμενοι, “Λοιπόν, δεν κοιμόμουν τον τελευταίο καιρό” ή “Ο φόρτος εργασίας μου με κάνει να κουράζομαι όλη την ώρα.”  Αλλά σκεφτείτε πώς το επίπεδο ενέργειας σας μπορεί να έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Εάν οι μικρές εργασίες σας κουράσουν ή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν, μπορεί να έχετε κατάθλιψη.

Ενοχή

Δεν χρειάζεται να κατηγορείτε τον εαυτό σας για τα γεγονότα της ζωής σας. Εάν αισθάνεστε ένοχοι για τα πάντα, από το διαζύγιό σας μέχρι τον αγώνα που έχετε κάνει ως παιδί, μπορεί να έχετε κατάθλιψη. Πολλά άτομα με κατάθλιψη αισθάνονται επίσης άχρηστα. Δώστε προσοχή στον εσωτερικό σας μονόλογο: Εάν είναι υπερβολικά σκληρό και κριτικό, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης.

Απερισκεψία

Άτομα που μοιάζουν με ‘’θηρία’’ στο εξωτερικό μπορεί να υποφέρουν στο εσωτερικό. Ο συχνός τζόγος, η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά και η κατάχρηση ουσιών μπορεί να είναι απόπειρες κάλυψης δυσάρεστων συναισθημάτων. Δυστυχώς, αυτοί οι τύποι ανθυγιεινών δεξιοτήτων αντιμετώπισης θα παρέχουν μόνο στιγμιαία ανακούφιση  και μπορούν πραγματικά να επιδεινώσουν την κατάθλιψη μακροπρόθεσμα.

Προβλήματα συγκέντρωσης

Εάν αγωνίζεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι ή αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε ομίχλη, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είστε καταθλιπτικοί. Τα άτομα με κατάθλιψη ξεχνούν συχνά καθημερινά αντικείμενα, όπως τα κλειδιά ή τα χαρτιά τους. Αν και ο σημερινός ψηφιακός κόσμος αφήνει τους περισσότερους από μας να νιώθουμε λίγο αποσπασμένοι, τα προβλήματα συγκέντρωσης μπορεί επίσης να προέρχονται από διαταραχές της διάθεσης. Εάν έχετε παρατηρήσει μείωση της παραγωγικότητάς σας ή δυσκολεύεστε να παραμείνετε στην εργασία, σκεφτείτε την πιθανότητα να έχετε κατάθλιψη.

PHOTOS BY PIXABAY