Καρκίνος του τραχήλου

Home ΥΓΕΙΑ Καρκίνος του τραχήλου
karkinos

Στις γραμμές που ακολοθούν απαντάμε σε όλες τις βασικές απορίες που έχει κάθε γυναίκα όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του τραχήλου της μήτρας.

Tι κάνει το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας προστατεύει τις γυναίκες από λοίμωξη με, τον δυνητικά επικίνδυνο, ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV).
Η χορήγηση του εμβολίου ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων
εναντίον των συγκεκριμένων ιών.
Με αυτό τον τρόπο, το εμβόλιο εμποδίζει την ανάπτυξη προκαρκινωματωδών βλαβών που οφείλονται στον ιό HPV και κατ’επέκταση προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι στην
ουσία ένα εμβόλιο κατά του HPV (HPV εμβόλιο- HPV vaccine).

Τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει ο ιός (HPV) στην γυναίκα;

1. Κονδυλώματα αιδοίου, κόλπου, τραχήλου και πρωκτού.
2. Προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις στον τράχηλο, από ήπιες (CIN1-2) μέχρι σοβαρές (CIN3).
3. Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.Υπάρχουν πάνω από 100 στελέχη HPV. Η ταξινόμηση των ιών γίνεται ανάλογα με την ικανότητά τους να προκαλούν καρκίνο του τραχήλου στη γυναίκα που έχει μολυνθεί. Υπάρχουν ιοί χαμηλού κινδύνου για καρκίνο (6-11), μεσαίου κινδύνου και υψηλού κινδύνου (16-18-31-33-35-39-45-51-52-56-58-59-66-68).

Πόσα εμβόλια υπάρχουν για τον καρκίνο του τραχήλου (HPV εμβόλια);

Υπάρχουν 3 εμβόλια για τον καρκίνο του τραχήλου:
1. CERVAVIX- Παρέχει πρόληψη από λοίμωξη από δύο ιούς, τους 16 και 18.
2. GARDASIL- Προλαμβάνει τη λοίμωξη από 4 ιούς, τους 6 και 11 που προκαλούν, κυρίως, κονδυλώματα και τους 16 & 18 που είναι υψηλού κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου.
3. GARDASIL 9-Αποτελεί τo πιο πρόσφατο εμβόλιο που προστα-τεύει από 9 ιούς, τους 6-11-16-18-31-33-45-52-58.

Πως χορηγείται το εμβόλιο κατά του HPV;

Το GARDASIL 9δύναμο εμβόλιο χορηγείται σε 2 η 3 δόσεις, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Τα κορίτσια ηλίκιας από 9 έως και 14 ετών λαμβάνουν το εμβόλιο σε 2 δόσεις. Η δεύτερη δόση χορηγείται 6-12 μήνες μετά την πρώτη.

Τα κορίτσια ηλικίας από 15 ετών και άνω λαμβάνουν το εμβόλιο σε 3 δόσεις (0, 6 και 12 μήνες). Η χορήγηση γίνεται ενδομυικώς στην περιοχή του δελτοειδούς μυός (άνω έξω τμήμα του βραχίονα).

Τι παρενέργειες έχει το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (HPV εμβόλιο);

Αρχικά πρέπει να αναφερθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.Εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν χορηγηθεί σε πάνω από 80 χώρες ανά τον κόσμο, χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Ερυθρότητα,πρήξιμο και πόνος στην περιοχή του βραχίονα που χορηγείται το εμβόλιο είναι οι πιο συνηθισμένες από αυτές. Επίσης πονοκέφαλος, αδυναμία, πυρετός και ναυτία μπορεί να εμφανιστούν.

Aπό ποια ηλικία μπορεί να γίνει το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου;

Κορίτσια (και αγόρια) άνω των 9 ετών μπορούν να εμβλιαστούν. Στην Αμερική συστήνεται η έναρξη του εμβολιασμού σε κορίτσια και αγόρια από την ηλικία των 11 ή 12 ετών. Σύμφωνα με αποτελέσματα προσφάτων μελετών,οι γυναίκες μπορούν να εμβολιασθούν μέχρι το 45 έτος της ηλικίας τους.

Πόσο καλά προστατεύει το HPV εμβόλιο από τον καρκίνο του τραχήλου;

Το HPV εμβόλιο προστατεύει καλύτερα όταν χορηγηθεί σε νεαρά κορίτσια, ηλικίας 14-24 ετών.
Μελέτες από την Σκωτία έδειξαν ότι κορίτσια που εμβολιάστηκαν στην ηλικία των 12-13 ετών, είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προκαρκινωματώδεις βλάβες (CIN) του τραχήλου, σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα κορίτσια.
Οταν ο πρώτος εμβολιασμός έγινε στην ηλικία των 17 ετών, η πιθανότητα εμφάνισης προκαρκινωματωδών βλαβών ελλατώθηκε κατά 50%.
Ανεξαρτήτως της ηλικίας του εμβολιασμού όμως, όποια γυναίκα έχει κάνει το εμβόλιο έχει μικρότερη πιθανότητα να νοσήσει από:
1. Kονδυλώματα.
2. Προκαρκινωματώδεις βλάβες τραχήλου/κόλπου/αιδοίου.
3. Καρκίνο του τραχήλου μήτρας σε σύγκρι-ση με τις γυναίκες που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Πρέπει να κάνω Παπ τεστ όταν έχω κάνει το HPV εμβόλιο;

Βεβαίως, για δύο λόγους.
Α. Κανένα εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία και
Β. Τα εμβόλια προστατεύουν μόνο από τους ιούς για τους οποίους είναι κατασκευασμένα.
Ακόμα και με το πρόσφατο εμβόλιο GARDASIL 9, η προστασία είναι μόνο για τους 9 πιo συνηθισμένους ιούς. Υπάρχουν όμως άλλοι 90 ιοί, από τους οποίους η γυναίκα δεν προστατεύεται.

Τι δεν κάνει το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Το HPV εμβόλιο δεν είναι κατάλληλο για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων του τραχήλου/αιδοίου ή του κόλπου, ούτε για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου.
Το HPV εμβόλιο δεν προλαμβάνει επίσης την εμφάνιση των βλαβών όταν χορηγηθεί σε γυναίκες που είναι ήδη μολυσμένες από HPV ιό/ιούς. Δεν προστατεύει από άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως τα χλαμύδια,η σύφιλη και η γονόρροια.
Τέλος, δεν παρέχει προστασία για όλη τη ζωή της γυναίκας.
Η προστασία είναι εξαιρετική και αποτελεσματική για τα πρώτα 5 χρόνια μετά την τελευταία χορήγηση. Αναμνηστικές δόσεις είναι πιθανόν να χρειασθούν.
Πρέπει να αναφερθεί ότι το 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) σχεδίασε μία στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και προέτρεψε όλα τα κράτη να την εφαρμόσουν.