Καρκίνος του προστάτη: μάθετε τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα, πότε πρέπει επισκεφτείτε έναν γιατρό

Home ΥΓΕΙΑ Καρκίνος του προστάτη: μάθετε τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα, πότε πρέπει επισκεφτείτε έναν γιατρό
cancer

Καρκίνος του προστάτη

Θα μάθετε τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα, πότε πρέπει επισκεφτείτε έναν γιατρό, από τι προκαλείται, ποια είναι τα αίτια, τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σας και πως  προλαμβάνεται ο καρκίνος του προστάτη, σύμφωνα με το άρθρο της  ιστοσελίδας Κλινική Mayo των ΗΠΑ.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένα είδος καρκίνου που εμφανίζεται στον προστάτη δηλαδή ένα μικρό αδένα σε σχήμα καρυδιού  που παράγει το σπερματικό υγρό που τρέφει και μεταφέρει το σπέρμα στους άντρες.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου στους άνδρες. Συνήθως ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται αργά και αρχικά περιορίζεται στον προστάτη, όπου δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Ωστόσο, ενώ ορισμένοι τύποι καρκίνου του προστάτη αναπτύσσονται αργά και μπορεί να χρειάζονται ελάχιστη ή και καθόλου θεραπεία, άλλοι τύποι είναι επιθετικοί και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα.
Ο καρκίνος του προστάτη αν εντοπιστεί νωρίς περιορίζεται στον προστάτη και  έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη δεν μπορεί να προκαλέσει σημάδια ή συμπτώματα στα αρχικά του στάδια.

 • Πρόβλημα ούρησης
 • Μειωμένη δύναμη στο ρεύμα των ούρων
 • Αίμα στο σπέρμα
 • Δυσφορία στην πυελική περιοχή
 • Πόνος στα οστά
 • Στυτική δυσλειτουργία

Από τι προκαλείται ο καρκίνος του προστάτη

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του προστάτη ξεκινά όταν κάποια κύτταρα στον προστάτη σας γίνονται ανώμαλα. Οι μεταλλάξεις στο DNA των μη φυσιολογικών κυττάρων προκαλούν τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να χωριστούν πιο γρήγορα από ό, τι τα κανονικά κύτταρα. Τα ανώμαλα κύτταρα συνεχίζουν να ζουν, όταν άλλα κύτταρα θα πέθαιναν. Τα συσσωρευμένα ανώμαλα κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να αναπτυχθεί για να εισβάλει σε κοντινούς ιστούς. Ορισμένα μη φυσιολογικά κύτταρα μπορούν επίσης να σπάσουν και να εξαπλωθούν (μετάσταση) σε άλλα μέρη του σώματος.

Ποια είναι τα αίτια

 • Ηλικία: ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε.
 • Εθνικότητα: για ανεξήγητους λόγους οι έγχρωμοι άντρες ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη από τους άνδρες άλλων φυλών. Στους έγχρωμους, ο καρκίνος του προστάτη είναι επίσης πιο πιθανό να είναι επιθετικός ή προχωρημένος.
 • Οικογενειακό ιστορικό: εάν οι άνδρες στην οικογένειά σας είχαν καρκίνο του προστάτη, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί. Επίσης, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού (BRCA1 ή BRCA2) ή πολύ ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μπορεί να είναι υψηλότερος.
 • Παχυσαρκία : οι παχύσαρκοι άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν προχωρημένη ασθένεια που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

 • Καρκίνος που εξαπλώνεται (μεταστάσεις).Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα, όπως στην ουροδόχο κύστη σας, ή να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του λεμφικού συστήματος στα οστά ή σε άλλα όργανα. Ο καρκίνος του προστάτη που εξαπλώνεται στα οστά μπορεί να προκαλέσει πόνο και σπασμένα οστά. Όταν ο καρκίνος του προστάτη εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, μπορεί να ανταποκριθεί στη θεραπεία και να ελεγχθεί, αλλά είναι απίθανο να θεραπευτεί.
 • Ακράτεια. Τόσο ο καρκίνος του προστάτη όσο και η θεραπεία του μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια ούρων. Η θεραπεία για την ακράτεια εξαρτάται από τον τύπο που έχετε, πόσο σοβαρή είναι και την πιθανότητα να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα, καθετήρες και χειρουργική επέμβαση.
 • Στυτική δυσλειτουργία. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκύψει από καρκίνο του προστάτη ή τη θεραπεία του, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών επεμβάσεων, ακτινοβολίας ή ορμονικών θεραπειών. Φάρμακα, συσκευές κενού που βοηθούν στην επίτευξη στύσης και χειρουργική επέμβαση είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πως  προλαμβάνεται ο καρκίνος του προστάτη

 • Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά
 • Άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
 • Συζητήστε με το γιατρό σας για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Συζητήστε τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη με το γιατρό σας. Μαζί, μπορείτε να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.