Καρκίνος Ουροδόχου κύστης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Home ΥΓΕΙΑ Καρκίνος Ουροδόχου κύστης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
karkinos ourodoxou kistis

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ένας κοινός τύπος καρκίνου που ξεκινά στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης. Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο μυϊκό όργανο στην κάτω κοιλιακή χώρα που αποθηκεύει ούρα. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ξεκινά πιο συχνά στα κύτταρα (ουροθηλιακά κύτταρα) που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης. Τα ουροθηλιακά κύτταρα βρίσκονται επίσης στα νεφρά σας και στους σωλήνες (ουρητήρες) που συνδέουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη. Ο καρκίνος του ουροθηλίου μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα νεφρά και στους ουρητήρες, αλλά είναι πολύ πιο συχνός στην ουροδόχο κύστη. Οι περισσότεροι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο, όταν ο καρκίνος είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος. Αλλά ακόμη και οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης σε πρώιμο στάδιο μπορούν να επανέλθουν μετά από επιτυχημένη θεραπεία. Για αυτόν τον λόγο, τα άτομα με καρκίνο της ουροδόχου κύστης συνήθως χρειάζονται παρακολούθηση για χρόνια μετά τη θεραπεία για να προλάβουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης που επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Mayo Clinic of USA.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Αίμα στα ούρα (αιματουρία), το οποίο μπορεί να προκαλέσει τα ούρα να φαίνονται έντονα ή σκούρα κόκκινα, αν και μερικές φορές τα ούρα εμφανίζονται φυσιολογικά και το αίμα ανιχνεύεται σε εργαστηριακό τεστ
  • Συχνουρία
  • Επώδυνη ούρηση
  • Πόνος στην πλάτη

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε διαφορετικό χρώμα στα ούρα και ανησυχείτε ότι μπορεί να περιέχουν αίμα, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας για να το ελέγξετε. Επίσης, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε άλλα σημάδια ή συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Ποια είναι τα αίτια που το προκαλούν;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ξεκινά όταν τα κύτταρα στην ουροδόχο κύστη αναπτύσσουν αλλαγές (μεταλλάξεις) στο DNA τους. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει οδηγίες που λένε στο κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές λένε στο κύτταρο να πολλαπλασιάζεται γρήγορα και να συνεχίζει να ζει όταν πεθαίνουν υγιή κύτταρα. Τα ανώμαλα κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να εισβάλει και να καταστρέψει τον κανονικό ιστό του σώματος. Με τον καιρό, τα ανώμαλα κύτταρα μπορούν να διασπαστούν και να εξαπλωθούν (μετάσταση)  σε άλλα σημεία του σώματος.

Τύποι καρκίνου ουροδόχου κύστης:

Ουροθηλιακό καρκίνωμα. Το καρκίνωμα του ουροθηλίου, που προηγουμένως ονομαζόταν μεταβατικό καρκίνωμα των κυττάρων, εμφανίζεται στα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης. Τα ουροθηλιακά κύτταρα διογκώνονται όταν η κύστη σας είναι γεμάτη και συστέλλονται όταν η κύστη σας είναι άδεια. Αυτά τα ίδια κύτταρα ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό των ουρητήρων και της ουρήθρας, και καρκίνοι μπορούν να σχηματιστούν και σε αυτά τα μέρη.

Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων. Το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων σχετίζεται με χρόνιο ερεθισμό της ουροδόχου κύστης – για παράδειγμα, από λοίμωξη ή από μακροχρόνια χρήση καθετήρα ούρων. Είναι πιο συχνή σε μέρη του κόσμου όπου μια συγκεκριμένη παρασιτική λοίμωξη (σχιστοσωμίαση) είναι μια κοινή αιτία λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.

Αδενοκαρκίνωμα. Το αδενοκαρκίνωμα ξεκινά σε κύτταρα που αποτελούν τους αδένες που εκκρίνουν βλέννα στην ουροδόχο κύστη. Το αδενοκαρκίνωμα της ουροδόχου κύστης είναι πολύ σπάνιο.

Επικίνδυνοι παράγοντες:

  • Αύξηση της ηλικίας. κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι ηλικίας άνω των 55
  • Είστε άντρας. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από ότι οι γυναίκες
  • Έκθεση σε ορισμένα χημικά. Τα νεφρά σας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο φιλτράρισμα επιβλαβών χημικών ουσιών από την κυκλοφορία του αίματός σας και στη μεταφορά τους στην ουροδόχο κύστη. Εξαιτίας αυτού, πιστεύεται ότι η ύπαρξη ορισμένων χημικών ουσιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Οι χημικές ουσίες που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν το αρσενικό και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή βαφών, καουτσούκ, δέρματος, υφασμάτων και προϊόντων βαφής.
  • Προηγούμενη θεραπεία για τον καρκίνο. Η θεραπεία με το αντικαρκινικό φάρμακο κυκλοφωσφαμίδη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Τα άτομα που έλαβαν ακτινοθεραπεία με στόχο τη λεκάνη για προηγούμενο καρκίνο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
  • Χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης.
  • Χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις ή φλεγμονές (κυστίτιδα), όπως μπορεί να συμβούν με τη μακροχρόνια χρήση ουροκαθετήρα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου της πλακώδους κύστης. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων συνδέεται με χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης που προκαλείται από την παρασιτική λοίμωξη γνωστή ως σχιστοσωμία.
  • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Εάν είχατε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι πιο πιθανό να το ξανά πάθετε. Εάν ένας από τους συγγενείς του αίματος σας – γονέας, αδελφός ή παιδί – έχει ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστης, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο για την ασθένεια, αν και είναι σπάνιο να εμφανιστεί καρκίνος της ουροδόχου κύστης σε οικογένειες. Ένα οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου Lynch, επίσης γνωστό ως κληρονομικός καρκίνος του παχέος εντέρου (HNPCC), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στο ουροποιητικό σύστημα, καθώς και στο κόλον, τη μήτρα, τις ωοθήκες και άλλα όργανα.

Πως μπορεί να προληφθεί;

  • Μην καπνίζετε. Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε. Εάν καπνίζετε, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να σταματήσετε. Οι ομάδες υποστήριξης, τα φάρμακα και άλλες μέθοδοι μπορεί να σας βοηθήσουν να σταματήσετε.
  • Προσέξτε τις χημικές ουσίες. Εάν εργάζεστε με χημικά, ακολουθήστε όλες τις οδηγίες ασφαλείας για να αποφύγετε την έκθεση.
  • Επιλέξτε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Επιλέξτε μια διατροφή πλούσια σε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά στα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.