Καρκίνος του παχέος εντέρου: Mπορεί να προληφθεί!

Home ΥΓΕΙΑ Καρκίνος του παχέος εντέρου: Mπορεί να προληφθεί!
intestent cance

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο.

Στην Ευρώπη είναι ο 3ος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες μετά από εκείνους του προστάτη και του πνεύμονα, ενώ στις γυναίκες είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος μετά από εκείνον του μαστού. Πολλοί επώνυμοι έχουν νοσήσει από καρκίνο του παχέος εντέρου όπως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν, η Όντρεϊ Χέπμπορν, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας Μπόμπι Μούρ, η πρόεδρος των Φιλιππίνων Κορασόν Ακίνο κ.α. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο παχέος εντέρου και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους. Το δε κόστος αντιμετώπισης της νόσου ξεπερνά συνολικά τα 70.000.000 ευρώ κατ’ έτος.

Ο Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Επεμβατικής Ενδοσκόπησης του Metropolitan General, κ. Χρήστος Κωλέττας, Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος, αναλύει παρακάτω τις εξετάσεις πρόληψης που κυριολεκτικά σώζουν ζωές.

Τα τελευταία χρόνια οι πολύποδες που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίζονται σε όλο και νεότερους ανθρώπους και γι’ αυτό συνιστάται  διενέργεια εξετάσεων από το 50ο έτος της ηλικίας.  Όταν όμως πρόκειται για άτομα με συγγενείς α΄ βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά) που έχουν διαγνωστεί με πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου, τότε ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει σε νεότερες ηλικίες και κατά μέσο όρο 10 χρόνια νωρίτερα από τη νεότερη εμφάνιση καρκίνου στην οικογένεια, εξαιτίας του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν για εμφάνιση της νόσου.

 

Η εξέταση που πραγματικά σώζει ζωές είναι η κολονοσκόπηση!

Όσον αφορά στις προληπτικές εξετάσεις, η κολονοσκόπηση (σωστότερα κολοσκόπηση) είναι η καλύτερη διαγνωστική εξέταση, καθώς μόνο μέσω αυτής μπορούν και να ανιχνευθούν οι πολύποδες  που ευθύνονται για τη γένεση του καρκίνου του παχέος εντέρου και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν προτού εξαλλαχθούν. Με τα σύγχρονα ενδοσκόπια υψηλής ανάλυσης όπως αυτά που διαθέτει το Metropolitan General και τον λοιπό εξοπλισμό η ευαισθησία και η ασφάλεια της μεθόδου είναι πολύ υψηλή, εξηγεί ο κ. Κωλέττας.

Με την κολονοσκόπηση εξετάζεται ολόκληρο το παχύ έντερο και υπάρχει δυνατότητα λήψης βιοψιών και αφαίρεσης των πολυπόδων. Πλέον με τη χρήση καταστολής και αναλγησίας του ασθενούς (μέθης) η εξέταση είναι τελείως ανώδυνη και ασφαλής. Σημαντικό δε πλεονέκτημα είναι και το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανεξέταση (5-10 έτη). Μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης είναι εφικτή η ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία, η οποία την καθιστά εξέταση αιχμής στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου επίσης συνιστώνται:

α. Η δοκιμασία ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα: ανιχνεύει μικρές ποσότητες αίματος που οφείλεται σε μη ορατή απώλεια από καρκίνο ή πολύποδα. Είναι εύκολη εξέταση που μπορεί να γίνει και στο σπίτι. Για τη σωστή αξιολόγηση της πρέπει να προηγηθεί τριήμερη ειδική δίαιτα, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Εάν γίνεται κάθε χρόνο, μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο παχέος εντέρου κατά ένα τρίτο. Επί θετικού αποτελέσματος απαιτείται εξέταση με ολική κολονοσκόπηση.

β. Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση: εξετάζει εσωτερικά τα τελευταία εκατοστά του παχέος εντέρου. Η εξέταση, εάν γίνεται κάθε 5-10 χρόνια μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στο κατώτερο μισό του εντέρου κατά δύο τρίτα. Το μειονέκτημα της εξέτασης είναι ότι δεν μπορεί να εξετάσει για καρκίνο ή πολύποδες ολόκληρο το παχύ έντερο. Εάν υπάρχουν ευρήματα κατά την εξέταση συνιστάται περαιτέρω έλεγχος με ολική κολονοσκόπηση.

γ. Ανίχνευση αίματος στα κόπρανα και ορθοσιγμοειδοσκόπηση: ο συνδυασμός αποτελεί πιο αποτελεσματική πρακτική από ότι ο έλεγχος με μόνο τη μία εξέταση αλλά και πάλι δεν εξαλείφει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

δ. Ο ακτινολογικός έλεγχος με βαριούχο υποκλυσμό στον οποίο αφού ο ασθενής υποβληθεί σε καθαρισμό του εντέρου εισάγεται ένας μικρός σωλήνας σε αυτό από όπου διοχετεύεται σκιαγραφική ουσία (βάριο). Στη συνέχεια γίνεται εμφύσηση αέρα και λαμβάνονται ακτινογραφίες. Με την εξέταση αυτή βρίσκονται μόνο οι μισοί πολύποδες μεγαλύτεροι του 1 εκ. και δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης βιοψίας από μια ύποπτη βλάβη κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Σημαντική είναι δε και η δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνει ο ασθενής. Εάν υπάρξει υπόνοια καρκίνου ή πολύποδα συνιστάται έλεγχος με ολική κολονοσκόπηση.

ε. Η εικονική κολονοσκόπηση γίνεται με αξονική τομογραφία. Η εξέταση έχει καλή διαγνωστική ακρίβεια αλλά και αυτή απαιτεί προετοιμασία του εντέρου με καθαρτικό, έχει σημαντική δόση ακτινοβολίας για τον ασθενή και δεν έχει δυνατότητα λήψης βιοψιών ή αφαίρεσης πολυπόδων. Επομένως εάν βρεθεί κάποια βλάβη χρειάζεται ολική κολονοσκόπηση.

Τέλος, καταλήγει ο κ. Κωλέττας «καθώς στη συνείδηση του κόσμου η πρόληψη γίνεται ολοένα και πιο συχνή, είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να πετύχουμε τον απόλυτο στόχο: Να μην πεθαίνει κανένας άνθρωπος από καρκίνο του παχέος εντέρου».