Καραντίνα τέλος, ώρα για τσεκ απ

Home ΥΓΕΙΑ Καραντίνα τέλος, ώρα για τσεκ απ
covid checkup

Ο Δημήτρης Κουντουράς, Παθολόγος – Ηπατολόγος, Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, εξηγεί τη σημασία του προληπτικού ελέγχου, ιδιαίτερα μετά την καραντίνα, κατά την οποία κάποιοι μπορεί να παραμέλησαν το ραντεβού για τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

Η σύγχρονη άποψη για την υγεία επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση. Το γνωστό πια σε όλους τσεκ απ είναι απαραίτητο ήδη από την παιδική ηλικία και μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, εφόσον γίνεται στο χρόνο που πρέπει και εξατομικεύεται με βάση την ηλικία, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό κάθε ατόμου.

Η δίμηνη καραντίνα στην οποία όλοι βρεθήκαμε το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, πιθανόν να άφησε πίσω προληπτικές εξετάσεις που έπρεπε να γίνουν αλλά «ξεχάστηκαν». Τώρα είναι η ώρα να τις ξαναθυμηθούμε και να τις προγραμματίσουμε.

Για όλους

Το τσεκ απ είναι αναγκαίο για όλους, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα πιθανώς μετά την καραντίνα να χρειαστούν πιο εξειδικευμένο έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί αν παραμένουν «ρυθμισμένοι».

Το τυπικό τσεκ απ ξεκινάει πάντα από την κλινική ιατρική εξέταση η οποία είναι ένα αναντικατάστατο διαγνωστικό εργαλείο. Την περίοδο της καραντίνας, πολλοί μπορεί να ανέβαλαν μια τέτοια εξέταση. Τώρα είναι η στιγμή να ξαναδούν το γιατρό τους και να συζητήσουν μαζί του όλα όσα χρειάζεται να γίνουν.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει, βέβαια, γενικές εξετάσεις αίματος οι οποίες δεν έχουν ηλικία, αφού είναι αναγκαίο να γίνονται ακόμη και στα μικρά παιδιά.

Εργαστηριακός έλεγχος

Το εργαστηριακό τσεκ απ των ενηλίκων μπορεί – ανάλογα και με τις οδηγίες του γιατρού – να περιλαμβάνει διάφορες εξετάσεις κατά περίπτωση.

Η γενική αίματος είναι η πιο απλή και ταυτόχρονα μια από τις πιο σημαντικές προληπτικές εξετάσεις, αφού μπορεί να δώσει μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση του οργανισμού.

Αντίστοιχα, η γενική ούρων μπορεί να αποτελέσει έναν πρώτο δείκτη για την κατάσταση όχι μόνο του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και πολλών άλλων συστημάτων του οργανισμού, ενώ επιπλέον η μέτρηση της ουρίας και της κρεατινίνης ολοκληρώνουν τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας. Το ουρικό οξύ μπορεί να υποδείξει πληθώρα διαταραχών, μεταβολικών και φλεγμονωδών, και με την παρακολούθησή του μπορούν να προληφθούν σημαντικές επιπλοκές.

Η μέτρηση σακχάρου χρησιμεύει ως μια πρώτη ένδειξη για την ύπαρξη διαβήτη και μαζί με τον έλεγχο του λιπιδαιμικού προφίλ (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), δείχνουν πόσο ισορροπημένος είναι ο μεταβολισμός.

Οι τρανσαμινάσες και η  γGT χρησιμεύουν για τον έλεγχο της κατάστασης του ήπατος και των πιέσεων που αυτό δέχεται, αφού συμμετέχει στο μεταβολισμό, την ανοσολογική απάντηση, την πήξη, την αποτοξίνωση, την ορμονική ρύθμιση και σε όλες σχεδόν τις βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού.

Το Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο – PSA για τους άνδρες, είναι ένας δείκτης για την υγεία του προστάτη.

Το Τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες, είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη των γυναικολογικών παθήσεων.

Απεικονιστικός έλεγχος

Το τσεκ απ μπορεί ακόμη να περιλαμβάνει και μια σειρά από απεικονιστικές εξετάσεις:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα – υπέρηχο καρδιάς για τον βασικό έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας

Υπέρηχο μαστών ή και ψηφιακή μαστογραφία για τις γυναίκες, ώστε να ελέγχονται έγκαιρα τυχόν αλλοιώσεις ή βλάβες των μαστών.

Αναλόγως του ιστορικού, μπορεί να ζητηθεί και έλεγχος του θυρεοειδούς, με υπέρηχο ή άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Μην ξεχνάς τον οδοντίατρο

Στη διάρκεια της καραντίνας, πιθανώς αναβλήθηκαν και κάποια ραντεβού στον οδοντίατρο. Μικροί και μεγάλοι πρέπει άμεσα να τα επαναπρογραμματίσουν, για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων… στοματικών εκπλήξεων.

Ο έλεγχος για τερηδόνα και ο καθαρισμός είναι οι βασικές προληπτικές οδοντιατρικές πράξεις, ενώ για τα παιδιά είναι απαραίτητη και η φθορίωση.

Επιμέλεια Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας