Το κάπνισμα μια μεγάλη πρόκληση για την υγεία των παιδιών και των εφήβων ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αποκαλύπτει .

Home ΥΓΕΙΑ Το κάπνισμα μια μεγάλη πρόκληση για την υγεία των παιδιών και των εφήβων ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αποκαλύπτει .
smoking 1

Η πιο πρόσφατη έρευνα από τον οργανισμό Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)  που μελετά τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων αποκαλύπτει ότι έχει αυξηθεί επικίνδυνα  το κάπνισμα από την ηλικία των 15 χρονών . Το  15% των εφήβων  καπνίζουν μια φόρα τον μήνα και  ο 1 ένας στους 3 εφήβους έχουν δοκιμάσει τσιγάρο ( 27 % είναι κορίτσια και το 29 % αγόρια ) .

ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ , Η ΜΥΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος για τους νέους διότι είναι πιο επιρρεπείς στο να δοκιμάσουν διάφορες ουσίες όπως είναι το τσιγάρο . Οι περισσότεροι καπνιστές  έκαναν το πρώτο τους τσιγάρο ή είχαν ήδη εθιστεί πριν την ηλικία των  18 χρονών . Σε σύγκριση με τους ενήλικες  , οι έφηβοι χρειάζονται λιγότερο χρόνο να καταλάβουν  ότι έχουν εθιστεί  στην νικοτίνη .

Η επαφή των παιδιών και των εφήβων με το τσιγάρο μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα στην  ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και όχι μόνο . Οι νέοι που καπνίζουν  έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν άσθμα και  να σταματήσει η λειτουργία και η ανάπτυξη των  πνευμόνων  τους , ωστόσο θα υπάρξουν προβλήματα και με την φυσική τους κατάσταση λόγω του καπνίσματος που μειώνει την αντοχή και την απόδοση τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες .

 

Πηγή : World Health Organisation