Κάπνισμα & Γυναίκα

Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κάπνισμα & Γυναίκα
woman smoking cut

Το κάπνισμα σκοτώνει, άνδρες και γυναίκες. Οι μελλοθάνατοι προετοιμάζονται από παιδιά, όπως έχει αποδειχθεί από διάφορες μελέτες, από το περιβάλλον τους και την παραπλανητική διαφήμιση που τους προτρέπουν να αρχίσουν το κάπνισμα -τη βλαπτική αυτή συνήθεια- από νέοι. Το τσιγάρο και όλα τα προϊόντα καπνού σκοτώνουν αδιάκριτα και η παραδοχή αυτή δεν αποτελεί πλέον μόνο επιστημονική τεκμηριωμένη αλήθεια, εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχθηκαν οι μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες και πριν από καιρό μία από αυτές σοκάρισε με την κυνική δήλωσή της ότι οι θάνατοι από τσιγάρο είναι ό,τι καλύτερο για την οικονομία μιας χώρας.
Πριν από τον θάνατο, πληθώρα άλλων βλαπτικών επιδράσεων και ασθενειών προηγείται, όπως το αναπνευστικό, της καρδιάς, των αγγείων κ.ά. ( πίνακας 1 )
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα υπουργεία Υγείας των κρατών μελών της, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μάχονται τον καρκίνο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και όσες χώρες ή φυσικά άτομα έχουν συνειδητοποιήσει πλέον τα πολλά κακά του καπνίσματος είναι εδώ, έτοιμοι να ενημερώσουν, να συμπαρασταθούν, να βοηθήσουν, να συζητήσουν με τους νέους, τη νέα γυναίκα, ώστε να μην αρχίσει το κάπνισμα, να την προστατέψουν, γιατί μαζί με αυτήν προστατεύεται το μέλλον της οικογένειας και κατ’ επέκταση της χώρας.
Κάθε χρόνο, και μέχρι το 2001, η Ευρωπαϊκή Ενωση διά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μάχονται τον καρκίνο των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Δικτύων κατά του καπνίσματος διοργάνωναν την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του καρκίνου». Ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) με την αντίστοιχη «Ημέρα κατά του καπνίσματος», που είναι η 31 Μαΐου κάθε χρόνο, αναδεικνύει θέματα και δίνει οδηγίες για συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα πιο πολύ τις γυναίκες ή την προστασία των παιδιών από τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Οι γυναίκες καπνίζουν στη χώρα μας στο υψηλό ποσοστό 29% και είναι τρίτες ανάμεσα στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καπνίζουν καθημερινά. άνδρες και γυναίκες μαζί είναι πρώτοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (37,6%), ενώ οι γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 15-34 ετών που καπνίζουν καθημερινά αποτελούν το 45% του πληθυσμού των καπνιστών και συνεχώς αυξάνεται.
Οι γυναίκες παρασύρονται κατ’ εξοχήν από την παραπλανητική εντύπωση της δυναμικής γυναίκας που καπνίζει «ελαφρά». Η αναλογία των καπνιζόντων γυναικών στην ηλικιακή ομάδα 16-25 ετών κατά μια πρόσφατη έρευνα είναι ακόμη πιο μεγάλη και βρέθηκε να είναι 49%. Αυξάνεται, δε, με ανησυχητικό ρυθμό και οι ζοφερές επιπτώσεις στην υγεία θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Αλλά δεν είναι το κάπνισμα πρόβλημα υγείας μόνο για τις ίδιες τις καπνίστριες. Είναι εξίσου σοβαρά τα προβλήματα υγείας και για τους παθητικούς καπνιστές (πίνακας 2).
Το παθητικό και ενεργητικό κάπνισμα στη γυναίκα που είναι σε ηλικία τεκνοποίησης την καθιστά ακόμα πιο ευάλωτη. Έτσι, εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, οι νέες καπνίστριες αναπτύσσουν καρκίνο στο στοματοφάρυγγα και στο ουροποιητικό τους σύστημα. Οι καρδιαγγειακές ασθένειες εμφανίζονται συχνότερα συνεπεία του καπνίσματος, ενώ, όταν λαμβάνουν αντισυλληπτικά, κινδυνεύουν ακόμη πιο πολύ. Η καπνίστρια στην εγκυμοσύνη προκαλεί εθισμό εκτός από τον εαυτό της στο έμβρυο και επιπλέον διανοητική καθυστέρηση και λιποβαρή γέννηση. Το νεογέννητο έχει χίλιες φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει αιφνίδια στο περιβάλλον καπνιστών γονέων (πίνακας 3, 4 ). Το κάπνισμα στη νέα γυναίκα λόγω και ιδιοσυστατικών παραγόντων, σύμφωνα με νεότερες παρατηρήσεις, επηρεάζει ολόκληρη τη λειτουργία του οργανισμού της και μάλιστα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στον άνδρα. Οι θάνατοι από το κάπνισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν φτάσει το 1,2 εκατ. ετησίως. Πρόσφατες παρατηρήσεις καταδεικνύουν παραπέρα υπέρμετρη αύξηση θανάτων γυναικών από το κάπνισμα και ιδιαίτερα από καρκίνο των πνευμόνων, ο αριθμός των οποίων πλησιάζει τους 100.000 τουλάχιστον θανάτους. Αν οι γυναίκες κάπνιζαν από την αρχή όπως οι άνδρες θα πέθαιναν σαν άνδρες. Σήμερα προτιμώντας τα ελαφρά τσιγάρα που έχουν περισσότερες εθιστικές δράσεις διάλεξαν τον θάνατο για αργότερα, ώστε να προηγηθούν οι έντονες αλλοιώσεις στον οργανισμό τους.
Η σημερινή γυναίκα είναι ανεξάρτητη, δυναμική, όμορφη, έξυπνη, δεν παρασύρεται, μάχεται για τη ζωή, γι’ αυτό δεν καπνίζει, αν θέλει να παραμείνει ελεύθερη. Το κάπνισμα σκοτώνει πρώτα τη ζωή και μετά φέρνει τον θάνατο.