woman-holding-pill

Κάλυψη εσωτερικά & εξωτερικά από κρύο και ιώσεις

ΜΑΡΊΑ AΘ. Ψωμά
Ιατρός-Βιοπαθολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI) Fellow and Board Certified
στην Ιατρική της Αντιγήρανσης
13psoma@gmail.com 

Ο χειμώνας πλησιάζει και είναι σημαντικό να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, πάντα με την υπόδειξη του ιατρού σας.

Βασικές είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, οι οποίες καταπολεμούν το σχηματισμό ελευθέρων ριζών.
Το πλέον ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι η βιταμίνη C. Είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή ως ασκορβικό οξύ, η οποία έχει βρεθεί ότι υποστηρίζει την παραγωγή ιντερφερονών και ενισχύει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων. Επίσης υποστηρίζει την παραγωγή και την δραστηριότητα των αντισωμάτων και βελτιώνει την δραστηριότητα των φυσικών κυττάρων φονέων. Σε μελέτες σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους, η καθημερινή χορήγηση >100 γρ. ημερησίως αναστέλλει άμεσα βαριές ιογενείς λοιμώξεις και μειώνει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τα πράσινα λαχανικά (πιπεριές, μπρόκολο), οι ντομάτες και οι φράουλες.
Η βιταμίνη Ε σε συνεργασία με τη C, προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες και κάνουν τα κύτταρα πιο ανθεκτικά. Έρευνες δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση Ε, μπορεί να ενισχύσει την φαγοκυττάρωση και την χημική ανοσία.

Υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο), στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια.
Εξαιρετικής σημασίας για το ανοσοποιητικό είναι η βιταμίνη D. Η βιταμίνη D ρυθμίζει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ενεργοποιεί πάνω από 3000 γονίδια και βοηθάει στην παραγωγή 200 ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών

Η πρόσληψη D από τις τροφές δεν είναι αρκετή, αφού για να μετατραπεί σε ενεργή μορφή χρειάζεται την έκθεση στον ήλιο.
Τα χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γρίπης και κρυολογήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η πρόσληψη τουλάχιστον 1000IU ημερησίως τον χειμώνα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης
γρίπης, κρυολογήματος και λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά 50%.

Ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για το ανοσοποιητικό είναι ο ψευδάργυρος. Χρειάζεται για την ανάπτυξη και την λειτουργία των κυττάρων που μεσολαβούν στην έμφυτη και προσαρμοστική ανοσία. Έχει αντιφλεγμονώδεις ,αντιικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη στις ΗΠΑ NHANES III, έδειξε ότι το 35-45% των ενηλίκων άνω των 60 ετών δεν λαμβάνουν αρκετό ψευδάργυρο καθημερινά. Η έλλειψη του ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της πρώτης γραμμής άμυνας του οργανισμού. Είναι απαραίτητος για την φυσιολογική παραγωγή Τ λεμφοκυττάρων.

Το 70 % του ανοσοποιητικού συστήματος εδράζεται στο γαστρεντερικό σύστημα. Περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια εντοπίζονται στο έντερο μας, και τα περισσότερα από αυτά θωρακίζουν τον οργανισμό μας «καλά βακτηρίδια» και ονομάζονται προβιοτικά. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό με πολλούς τρόπους 1)Ενισχύουν την λειτουργία του επιθηλιακού φραγμού και εμποδίζουν την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών και 2)τα ίδια τα προβιοτικά έχουν αντιμικροβιακή δράση και 3) ενισχύουν τοπικά την παραγωγή αντισωμάτων.
Τα προβιοτικά βρίσκονται στο γιαούρτι και το κεφίρ, αλλά μπορούν να χορηγηθούν και σε μορφή συμπληρωμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.