Αθλείστε; Αντιμετωπίστε την κακοσμία των ποδιών

Home ΥΓΕΙΑ Αθλείστε; Αντιμετωπίστε την κακοσμία των ποδιών
athlete foot

Γράφει ο Ε. Α. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ, ΠΟΔΟΛΟΓΟΣ-ΠΟΔΙΑΤΡΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΔΙΑΤΡΩΝ-ΠΟΔΟΛΟΓΩΝ, MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS., State.Reg.Pod.No. 13275 

 

Η κακοσμία των ποδιών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο και ενοχλητικό πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων και κυρίως από την άνοιξη και μετά που ο κόσμος  επισκέπτεται πολύ συχνά τα γυμναστήρια για να αθληθεί.

Το πρόβλημα της κακοσμίας ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια. Προκαλείται από τον ιδρώτα που περνάει στα παπούτσια, τα οποία φοράμε συνεχόμενα,  πριν προλάβουν να στεγνώσουν. Τα βακτήρια του δέρματος διασπούν τον ιδρώτα και έτσι ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά. Αυτά συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται μέσα στα παπούτσια μας ακόμα και όταν σταματήσουμε να τα φοράμε, ειδικά αν τα φυλάσσουμε σε σκοτεινό ντουλάπι.

Το δυσάρεστο αυτό πρόβλημα μπορεί να προληφθεί  εάν εντάξετε στην καθημερινότητά σας συγκεκριμένες συνήθειες προσωπικής υγιεινής.

  • Αποφεύγετε να φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Καλό θα ήταν να το αφήνετε για 24 ώρες να στεγνώσει σε φωτεινό σημείο και μετά να το τοποθετείτε  στην παπουτσοθήκη.
  • Πλένετε σωστά τα πόδια σας καθημερινά με σαπούνι και νερό και να τα κρατάτε στεγνά  όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα πρέπει να σαπουνίζετε ολόκληρη την επιφάνεια του ποδιού καθημερινά.
  • Φροντίστε να φοράτε πάντοτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες, που αναπνέουν και απορροφούν την υγρασία.
  • Καθιερώστε ένα τρόπο περιποίησης των ποδιών και κάντε το κομμάτι της καθημερινότητας σας. Ψεκάστε τα πόδια σας με αποσμητικό σπρέι ποδιών Scholl fresh step πριν βάλετε παπούτσια ή κάλτσες. Αυτό θα σας προστατεύσει από την εφίδρωση και την κακοσμία ενώ παράλληλα καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες στο εσωτερικό. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αποσμητική πούδρα ποδιών και υποδημάτων , όπως η Scholl Fresh Step για χρήση τόσο σε υπόδημα όσο και απευθείας στο πόδι. Χρησιμοποιείστε, εφόσον κρίνετε απαραίτητο,  ειδικές κάλτσες που διατηρούν το πόδι στεγνό, ή ακόμα και εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η δυσοσμία.

Αν παρ’ όλα αυτά η κακοσμία επιμένει, αν τα πόδια σας είναι κόκκινα και έχετε κνησμό (φαγούρα), αν τα νύχια σας είναι κίτρινα ή μαύρα και έχουν κάποια δυσμορφία ή αρχίζουν και γίνονται γαμψά καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον ειδικό. Αυτός θα σας κατευθύνει για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που επιμένει. Το σώμα με αυτόν τον τρόπο προειδοποιεί για την υγεία μας και οφείλουμε να του δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή.