Καήκατε από τον ήλιο; Τι πρέπει να κάνετε άμεσα σύμφωνα με τους skin experts

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Καήκατε από τον ήλιο; Τι πρέπει να κάνετε άμεσα σύμφωνα με τους skin experts
girls-summer-sea

Αν υπάρχει κάτι που οι δερματολόγοι θέλουν να γνωρίζετε, είναι ότι ο ήλιος μπορεί πραγματικά να καταστρέψει την υγεία του δέρματος σας. Ενώ οι ακτίνες UVA βλάπτουν την ίδια τη δομή του και επιταχύνουν τη φυσική διαδικασία γήρανσής του, οι ακτίνες UVB μπορούν να προσβάλλουν το δέρμα μέσω του εμφανούς «καψίματος» και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι υπεύθυνες για διαφορετικούς καρκίνους του. Έτσι, αν οφείλετε να κάνετε κάτι είναι να το προστατεύετε με τη χρήση αντηλιακού από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές δεν έχει σημασία πόσο καλή είναι η πρόθεση σας, καθώς μπορεί να συμβεί να καθίσετε παραπάνω ώρα στον ήλιο και τελικά να καείτε.

Μπορεί αυτό να αντιστραφεί;
Πολλοί skin influencers κι ειδικοί θα σας κάνουν να σκεφτείτε ότι κάθε βλάβη από την ήλιο είναι μόνιμη όσον αφορά την υγεία του δέρματός, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια, ειδικά όταν πρόκειται για βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UVA. Ο Ifeoma Ejikeme, σύμβουλος δερματολόγος της CeraVe, εξηγεί: «Ορισμένες μορφές βλάβης από τον ήλιο, όπως η υπερμελάγχρωση, το ξηρό δέρμα, οι ορατοί πόροι, οι λεπτές γραμμές, η ερυθρότητα και ο ανομοιόμορφος τόνος δέρματος, μπορούν να αντιστραφούν. Όσο πιο σημαντική είναι η βλάβη, τόσο περισσότερα προϊόντα μπορεί να χρειαστούν. Εάν είναι πολύ σοβαρή, μπορεί να μην είναι δυνατή η σημαντική βελτίωση του δέρματος».

Ωστόσο, όσον αφορά τη βλάβη στο DNA που προκαλείται από το ηλιακό έγκαυμα, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ηλιακό έγκαυμα είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Αυτή η κόκκινη «αντίδραση», προκαλείται από την UVB ακτινοβολία που διεισδύει μόνο μέχρι το ανώτερο στρώμα του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα. Καταστρέφει άμεσα το DNA στα κύτταρα του και αυξάνει τον κίνδυνο για δερματικούς καρκίνους.

Πως μπορεί το κάψιμο να θεραπευτεί
Το κλειδί για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εγκαύματος είναι, φυσικά, να αποφύγετε τον ήλιο. Και ενώ το να μείνετε μακριά απ’ αυτόν μια ημέρα που είστε στο γραφείο φαίνεται εύκολο, αυτό δε συμβαίνει όταν βρίσκεστε στην παραλία. Εκεί ακριβώς η αντηλιακή σας κρέμα μπορεί να κάνει θαύματα, ενώ η παράλληλη χρήση ενός καλού ορού βιταμίνης C κάτω από αυτήν θα βοηθήσει σημαντικά στην προστασία. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε κατάλληλες ποσότητες σ’ όλα τα εκτεθειμένα σημεία. Ακόμη μια εύκολη λύση είναι τα διάφανα sprays που θα σας βοηθήσουν να το ανανεώνετε ακόμη και πάνω από το μακιγιάζ. Παρόλα αυτά, αν δεν έχετε ακολουθήσει αυτά τα βήματα τότε σας παρουσιάζουμε παρακάτω όλα όσα χρειάζεται να δοκιμάσετε έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε ή να αποτρέψετε την επιδείνωση της ζημιάς:

H απαραίτητη δροσιά: Όπως συμβαίνει με όλα τα εγκαύματα, η ψύξη αυτού που προκαλείται από τον ήλιο είναι ένας καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε αμέσως από τον πόνο. Δροσίστε το δέρμα, χρησιμοποιώντας μια κρύα κομπρέσα. Αν μπείτε στο μπάνιο προτιμήστε το δροσερό νερό.
Μη το πειράζετε: Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος είναι να μη το αγγίζετε, ειδικά εάν το δέρμα έχει φουσκάλες ή έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει. Εάν είναι σοβαρό και υπάρχουν φουσκάλες, δεν πρέπει να τις σκάσετε ή να τις ξεφλουδίσετε, καθώς μπορεί να προκληθεί περαιτέρω βλάβη και να εκτεθεί το ευαίσθητο υποκείμενο δέρμα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
Ενυδάτωση: Η ενυδάτωση είναι απολύτως απαραίτητη εάν αντιμετωπίζετε ηλιακά εγκαύματα. Το δέρμα που έχει καταστραφεί από τις ακτίνες έχει αυξημένη διαδερμική απώλεια νερού και έτσι είστε πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε περισσότερα υγρά και να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό όπως τα αγγούρια και το καρπούζι. Οι after-sun λοσιόν είναι ένα χρήσιμο tool λόγω της καταπραϋντικής τους φύσης.

Πηγή: glow.gr