Τι είναι το “inflammaging” και πώς θα προστατέψεις από αυτό την επιδερμίδα σου

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Τι είναι το “inflammaging” και πώς θα προστατέψεις από αυτό την επιδερμίδα σου
beautiful woman bed

Όσο περνούν τα χρόνια και η ηλικία αυξάνεται, είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται προοδευτικές φθορές στο σώμα, μια διαδικασία που ορίζεται ως γήρανση. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν απίστευτα χρηματικά ποσά για να απαλλαγούν από τα σημάδια που αυτή αφήνει. Όμως, δεν ευθύνεται μόνο ο χρόνος για τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές που εμφανίζονται στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τους skin experts υπάρχει άλλη μια αιτία που ονομάζεται “inflammaging”. Ο όρος αυτός προκύπτει από τον συνδυασμό δύο λέξεων: “inflammation” που σημαίνει φλεγμονή και “aging”, δηλαδή γήρανση.

Αυτή η διαδικασία ενεργοποιείται με έναν τρόπο σιωπηλό και προκαλείται από παράγοντες, όπως το στρες. Όταν ο οργανισμός επηρεάζεται από τέτοιες συνθήκες, τότε ξεκινά η παραγωγή προ-φλεγμονωδών μορίων (κυτοκινών), που οδηγεί στην επιδείνωση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης και επιβραδύνει την ανανέωση και επανόρθωση των κυττάρων του δέρματος.

«Το σώμα είναι έξυπνο. Εξωτερικοί παράγοντες που προκαλούν την παραγωγή προ-φλεγμονωδών μορίων είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η ηλιακή ακτινοβολία, η περιβαλλοντική ρύπανση, ακόμα και η χρήση προϊόντων όπως τα απορρυπαντικά. Στους εσωτερικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται η κακή διατροφή, το άγχος, το στρες, ο μη επαρκής ύπνος» εξηγεί σε συνέντευξη της σε ξένο μέσο ενημέρωσης η skin expert & facialist Jasmina Vico. Το αποτέλεσμα του “inflammaging” είναι ότι το δέρμα αρχίζει σταδιακά να χάνει τον τόνο, την πυκνότητα και τη ζωτικότητα του.

Τα καλά νέα είναι, πως υπάρχουν τρόποι να προστατευτείς από αυτή τη διαδικασία και να την προλάβεις.

Ακολούθησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής

Απέφυγε τις μεγάλες ποσότητες έτοιμων γευμάτων ή τροφών που είναι «φτωχές» σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα γλυκά. Φτιάξε τη δική σου διατροφή που θα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και ιχνοστοιχεία.

Βάλε στην ρουτίνα ομορφιάς προϊόντα με αντιοξειδωτικές ουσίες

Υπάρχουν και καλλυντικές λύσεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να προλάβεις τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται με αυτόν τον τρόπο. Προτίμησε προϊόντα περιποίησης τα οποία περιέχουν βιταμίνη C, εκχυλίσματα και έλαια βοτάνων σαν το CBD, ή ρεσβερατρόλη. Το πρόσωπο γίνεται χάρη σε αυτά πιο λαμπερό και «φρέσκο».

Πηγή: https://www.marieclaire.gr