prostasia ilios

Ήλιος: φίλος ή εχθρός; Πιθανοί κίνδυνοι και προφυλάξεις

Οι άνθρωποι λουσμένοι μέσα στο ηλιακό φως δέχονται τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν τις βλαπτικές επιδράσεις του.

Η ευεργετική επίδραση του ηλιακού φωτός αφορά στην όραση, στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, στη βελτίωση του μεταβολισμού, στην ενεργοποίηση της προβιταμίνης D σε βιταμίνης D, στη δημιουργία ευεξίας κ.λπ.

Όταν η έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία υπερβαίνει τα όρια, είναι δυνατόν να προκληθούν σοβαρές βλάβες όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην εμφάνιση. Οι επιπτώσεις της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να είναι είτε άμεσες είτε χρόνιες.

Άμεσες επιπτώσεις

Ηλιακό έγκαυμα
Το ηλιακό έγκαυμα προκαλείται κυρίως από τις υπεριώδεις ακτίνες B, οι οποίες διαπερνούν την επιδερμίδα και ευθύνονται για την ερυθρότητα και τον πόνο. Ο αριθμός των εγκαυμάτων, κυρίως κατά την παιδική ηλικία, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία.

Χρόνιες Επιπτώσεις (Επιπτώσεις που εμφανίζονται αργότερα)

Φωτογήρανση

Παρόλο που δεν είναι η σοβαρότερη επίπτωση, είναι αυτή που ενοχλεί ιδιαίτερα (κυρίως τις γυναίκες). Η υπερέκθεση στην ακτινοβολία όχι μόνο επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, αλλά προκαλεί και ξεχωριστές αλλοιώσεις. Η φωτογήρανση οφείλεται κυρίως στην υπεριώδη Α ακτινοβολία η οποία διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα προκαλώντας αντιαισθητικές μεταβολές, όπως ξηρό, παχύ, κιτρινωπό δέρμα με ρυτίδες, αυλακώσεις και δυσχρωμίες (σκούρες κηλίδες).
Καρκίνος του δέρματος
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με ενημερωτικές καμπάνιες. Η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του δέρματος και αυτό οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Ο καρκίνος του δέρματος περιλαμβάνει δύο μεγάλες κατηγορίες:

Επιθηλιώματα (Βασικοκυτταρικό και Ακανθοκυτταρικό)

Οφείλονται στη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο με τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα να κινδυνεύουν περισσότερο. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας (συνήθως >των 50 ετών) που εκτίθενται χρόνια στον ήλιο, όπως οι αγρότες και οι ναυτικοί, κινδυνεύουν περισσότερο. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση εξασφαλίζει την επιτυχία της θεραπείας.

Μελάνωμα

Οφείλεται κυρίως στην απότομη έκθεση στον ήλιο, όμως υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ο τύπος του δέρματος (ανοιχτόχρωμα δέρματα), ο αριθμός των μελαχρωματικών σπίλων (σκούρες ελιές), το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και ο αριθμός των σπίλων. Το μελάνωμα «επιλέγει» τους ανθρώπους που βρίσκονται όλο το χρόνο σε κλειστούς χώρους και εκτίθενται απότομα -ακόμα και για μικρά διαστήματα- στον ήλιο. Είναι το πιο επιθετικό καρκίνωμα του δέρματος και αν δεν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο κάνει μεταστάσεις σε παρακείμενους λεμφαδένες. Όσοι έχουν ιστορικό μελανώματος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξαναεμφανίσουν συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα στο παρελθόν.

Ο δεκάλογος της προστασίας από τον ήλιο

1. Απόφυγε τον ήλιο από τις 10.00 έως τις 15.00.
2. Χρησιμοποίησε καπέλο, μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια. Οι ομπρέλες προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό.
3. Χρησιμοποίησε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 30) πριν από κάθε έκθεση στον ήλιο και μη ξεχνάς να το απλώσεις πάλι στο σώμα σου κάθε 2 ώρες εφόσον παραμένεις στον ήλιο. Θυμήσου ότι το αντιηλιακό πρέπει να ξαναχρησιμοποιείται μετά από κολύμπι, εφίδρωση κ.λπ.
4. Μη ξεχνάς να χρησιμοποιείς το αντιηλιακό όταν έχει ελαφριά συννεφιά. Ένα μεγάλο ποσοστό ηλιακών ακτινών πέρνα μέσα από τα σύννεφα.
5. Άτομα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος (αγρότες, ναυτικοί, προπονητές, ανοιχτόχρωμα άτομα) πρέπει να χρησιμοποιούν το αντιηλιακό κάθε ημέρα.
6. Αν αναπτύξεις αλλεργική αντίδραση στο αντιηλιακό, άλλαξε το. Κάποιο από τα υπάρχοντα αντιηλιακά θα είναι κατάλληλο για εσένα.
7. Πρόσεχε τις επιφάνειες που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Η άμμος, το τσιμέντο, ακόμη και το νερό αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας.
8. Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τον ήλιο. Άρχισε να χρησιμοποιείς αντιηλιακό για παιδιά από την ηλικία 6 μηνών.
9. Δίδαξε τα παιδιά πως να προστατεύονται από τον ήλιο (καπέλο – t-shirt). Η βλαπτική επίδραση του ήλιου αρχίζει αμέσως και είναι αθροιστική.
10. Απόλαυσε τον ήλιο με ΛΟΓΙΚΗ.