girl 3231703 1920

Η πρώτη αποτρίχωση στην εφηβεία

Η γνωριμία με την αποτρίχωση, είναι κοριτσίστικη υπόθεση. Και σύντομα γίνεται γυναικεία υπόθεση. Σε φέρνει αντιμέτωπη, για πρώτη φορά με την αναζήτηση της ομορφιάς. Σε φέρνει πρώτη φορά, αντιμέτωπη με τον πόνο. Είναι η εισαγωγή της κοπέλας στην κουλτούρα του γυναικείου πόνου.

Γράφει η Λένα Τσικούρη, Αισθητικός- Κοσμητολόγος, Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας, www.nefer.gr

Τα μυστικά της πρώτης αποτρίχωσης

– Πότε ζητάει ένα κορίτσι να κάνει αποτρίχωση για πρώτη φορά;

Κάθε κορίτσι, είναι και διαφορετική περίπτωση. Πολλά παίζουν ρόλο, για το πότε κάθε κορίτσι θα ζητήσει να κάνει αποτρίχωση.
Η σωματική ανάπτυξη κάθε κοριτσιού, είναι διαφορετική. Κάποια κορίτσια, στα 10 χρόνια μπορεί να φαίνονται 15. Κάποια άλλα, στα 15 χρόνια μπορεί να φαίνονται 10.
Παίζει επίσης ρόλο η κουλτούρα της οικογένειας & του περιβάλλοντος, που έχει μεγαλώσει το κορίτσι. Αν για παράδειγμα, η μαμά και οι γυναίκες της οικογένειας κάνουν πάντα αποτρίχωση, είναι λογικό και τα κορίτσια της οικογένειας να την θεωρούν απαραίτητη. Και μάλιστα από τα μικρά τους χρόνια.
Η κληρονομικότητα επίσης, καθορίζει πολύ το χρόνο, που θα ζητήσει ένα κορίτσι να κάνει αποτρίχωση. Αν έχει έντονη τριχοφυϊα, από τα μικρά του χρόνια, τότε πολύ νωρίς, μπορεί και πριν τα 10, ν΄ αναζητήσει λύση.

– Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη αποτρίχωση;

Η απάντηση είναι, όταν το ίδιο το κορίτσι, αρχίζει να ενοχλείται από την υπερτρίχωση. Όταν το κορίτσι, είναι έτοιμο να δεχθεί αποτρίχωση, τότε ο ρόλος της μαμάς, είναι να οδηγήσει στο σωστό επαγγελματία-επιστήμονα, δηλαδή τον αισθητικό-κοσμητολόγο, ο οποίος θα της προτείνει την κατάλληλη για την κάθε περίπτωση μέθοδο αποτρίχωσης.

– Τι πρέπει να γνωρίζει το κορίτσι για τις τρίχες & την αποτρίχωση;

Οι τρίχες, που εμφανίζει κάποιος στο σώμα και το πρόσωπο, υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους ανεξαίρετα, καθώς και σε όλη την επιφάνεια του δέρματος, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.
Οι τρίχες υπάρχουν, αλλά μπορεί να μην είναι ορατές, άλλοτε να είναι πιο ορατές, σαν χνούδι, πυκνό ή λιγότερο πυκνό, σε μορφή μεγαλύτερης τρίχας, ή ακόμα χοντρής ώριμης τρίχας. Τρίχες που μακραίνουν ή που παραμένουν κοντές, ή μπορεί να συνυπάρχουν κοντές και μακριές.
Ορμονοεξαρτώμενο τρίχωμα, είναι το τρίχωμα που βρίσκεται στο πρόσωπο (εκτός από το φρύδι), τους ώμους, το στέρνο και τη κοιλιά.
Αυτές τις τρίχες, δεν πρέπει να τις «πειράζουμε», γιατί αν τις τραβάμε πολλαπλασιάζονται, γίνονται πιο χοντρές και πιο επίμονες. Αυτές τις περιοχές τις αντιμετωπίζουμε με τις λεγόμενες μόνιμες μεθόδους αποτρίχωσης.

Μόνιμες μέθοδοι αποτρίχωσης

Ριζική ή ηλεκτρική ή αποτρίχωση με βελόνα
Η πλέον παραδοσιακή αλλά και αποτελεσματική μέθοδος, που για πολλές δεκαετίες είχε την αποκλειστικότητα στην μόνιμη αποτρίχωση, μέχρι την εμφάνιση των LASER & IPL.
Απευθύνεται σε ώριμες τρίχες, κατά προτίμηση στο πρόσωπο. Μπορεί να γίνει και σε χνούδι. Μπορεί να γίνει και στο σώμα.

Φωτοαποτρίχωση – IPL
Μόνιμη αποτρίχωση με φώς – IPL. Λέγεται λανθασμένα LASER, ενώ δεν είναι. Ωστόσο και το LASER και το IPL, λειτουργούν στην τρίχα με το ίδιο αποτέλεσμα, αυτό της φωτοθερμόλυσης (η σκούρα τρίχα, απορροφά το φως – μήκος κύματος από το IPL ή το LASER και λύει – καίει την ρίζα της τρίχας).
Το παλμικό φώς είναι μια πολύ καλή αποτρίχωση για τις ορμονοεξαρτώμενες περιοχές (π.χ πρόσωπο).
Ο Αλεξανδρίτης, γνωστό LASER αποτρίχωσης κυρίως για σώμα, γρήγορο, αποτελεσματικό, που αφήνει βελούδινο δέρμα, αμέσως μετά την συνεδρία.
Το διοδικό, γνωστό LASER αποτρίχωσης για τους θερινούς μήνες και τα πολύ μελαχρινά δέρματα. Κατάλληλο για τη δική μας μεσογειακή χώρα με την πολλή έντονη ηλιοφάνεια. Είναι γρήγορο κι αποτελεσματικό, που δεν αφήνει βελούδινο δέρμα, αμέσως μετά την συνεδρία.
Όμως το τελικό αποτέλεσμα στην μόνιμη αποτρίχωση είτε για το IPL, είτε για το διοδικό LASER είτε για το LASER Αλεξανδρίτη, είναι ένα βελούδινο λείο δέρμα.

Ενζυμική αποτρίχωση
Εναλλακτική μόνιμη αποτρίχωση με πιο αργά αλλά καλά αποτελέσματα. Απευθύνεται σε χνούδι και σε μεγάλες επιφάνειες. Αφήνει το δέρμα χωρίς τρίχες, αφού για να εφαρμοστεί το ένζυμο, πρέπει να προηγηθεί αποτρίχωση με κερί.

Παροδικές μέθοδοι αποτρίχωσης

Είναι το κερί, το τσιμπιδάκι, η κλωστή (μην την κάνετε, κάνει θυλακίτιδα), το ξυράφι (μην το κάνετε κόντρα, κάνει θυλακίτιδες), η χαλάουα (μέθοδος από το παρελθόν), τα σφουγγάρια και τα πανιά, που κάνουν μηχανική απομάκρυνση των τριχών, οι αποτριχωτικές κρέμες ή τζελ (δημιουργούν αλλεργίες & δερματίτιδες). Το κερί είναι η καλύτερη μέθοδος παροδικής αποτρίχωσης κυρίως για μεγάλες επιφάνειες. Η σύγχρονη κοσμητολογία έχει φροντίσει για την άριστη ποιότητα των κεριών καθώς και την περιποίηση του δέρματος που κάνουν τα κεριά με τη χρήση τους. Μιλάμε για τα επαγγελματικά κεριά, των αισθητικών.

Αποχρωματισμός των τριχών
Δεν είναι μέθοδος αποτρίχωσης. Είναι μέθοδος καμουφλάζ των τριχών. Είναι το χειρότερο, που μπορείτε να κάνετε για τις τρίχες σας και το δέρμα σας. Το χνούδι με τον αποχρωματισμό, γίνεται ξανθό και στην αρχή αόρατο. Στις επόμενες φορές, παρατηρούμε ότι αποκτά όγκο, και σταδιακά ο αποχρωματισμός αποτυγχάνει. Όσο περνά ο καιρός οι τρίχες χοντραίνουν και δεν είναι δυνατόν να ξανθύνουν, αλλά κοκκινίζουν. Σε αυτή τη φάση, επειδή οι τρίχες φαίνονται, γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον αισθητικό. Για να βρούμε οριστική λύση. Σε κάποιε περιπτώσεις, που εφαρμόζεται στο άνω χείλος, παρατηρούμε και υπερμελάγχρωση (πανάδα), στο άνω χείλος.

Ριζική – ηλεκτρική ή LASER;
Το LASER, είναι μια γρήγορη μέθοδος, μοντέρνα κι αποτελεσματική, που έχει «σώσει» πολύ κόσμο από την τριχοφυϊα. Την προτιμάμε όλοι κι οι αισθητικοί και επισκέπτες-πελάτες μας.
Η ριζική – ηλεκτρική, θα γίνει σε μια μικρή περιοχή, στις άσπρες τρίχες, όπου δεν αναγνωρίζει το φως, στις τρίχες, που άφησε το LASER και δεν μπορεί να δώσει άλλη μέθοδος μόνιμη λύση. Όπου υπάρχει ευαισθησία στο φως, πολύ κοντά στα χείλη ή στις θηλές, επάνω σε τατουάζ, που δεν είχαν, από πριν αποτριχωθεί.

Τι συνιστά ο αισθητικός-κοσμητολόγος για την πρώτη αποτρίχωση
Κάθε περίπτωση, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, είναι ξεχωριστός και το πρόβλημά του πρέπει να αντιμετωπισθεί εξατομικευμένα.
Όλες οι μέθοδοι αποτρίχωσης υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες. Ο αισθητικός-κοσμητολόγος, έχοντας σπουδάσει την αποτρίχωση στα ΤΕΙ, μπορεί να προτείνει την ιδανική αποτρίχωση για το συγκεκριμένο άτομο. Εσάς. Την μικρή πριγκίπισσα, που αποφάσισε ότι δεν θέλει πια τις τρίχες της.

Η πρώτη αποτρίχωση στο κέντρο Αισθητικής & Διαιτολογίας Nefer.
Αποτριχώνουμε τα κορίτσια, τις κοπέλες, τις γυναίκες και τα τελευταία χρόνια και τους άντρες, εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια. Εγώ προσωπικά, κάνω αποτρίχωση, βελόνα, κερί, χαλάουα από το 1983. Έχω ζήσει πολλά κορίτσια, πολλές μαμάδες, πολλές αποτριχώσεις. Κάθε είδους. Κάθε περίπτωση και μια μοναδική ιστορία. Με αγάπη. Με σεβασμό.
Τώρα τα νεότερα μέλη του Nefer, συνεχίζουν την ίδια παράδοση της αποτρίχωσης, με νέες μεθόδους, από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με την ίδια αγάπη, τον ίδιο σεβασμό. Με την εξατομίκευση. Σας βλέπουμε, σας συμβουλεύουμε, σας προτείνουμε αυτό που εσείς έχετε ανάγκη και το εκτελούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Για μας στο κέντρο Αισθητικής & Διαιτολογίας Nefer, κάθε κορίτσι, κάθε κοπέλα, κάθε γυναίκα είναι μια πριγκίπισσα, που της αξίζει το καλύτερο.