Η περιποίηση του σύγχρονου άντρα !

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Η περιποίηση του σύγχρονου άντρα !
skin care man

Ποια είναι η σχέση των αντρών με την περιποίηση του σώματος και του προσώπου τους σήμερα; Είναι πολύ παλαιότερη από όσο φανταζόμαστε, αν φέρουμε στη μνήμη μας τους παππούδες μας που χρησιμοποιούσαν το ξυράφι και το σαπούνι, ενίοτε επισκέπτονταν τον μπαρμπέρη και φορούσαν και λίγη μπριγιαντίνη στα μαλλιά. Κάπου εκεί τελείωνε το grooming τους!

Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, ήδη οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι, ακόμη και οι άντρες στον Μεσαίωνα πειραματίζονταν με σκιές ματιών, peeling προσώπου και αντιγηραντικές μάσκες που καμιά φορά, λόγω των τοξικών ουσιών που περιείχαν, τους έστελναν στον άλλο κόσμο…

Ο ΆΝΤΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Φυσικά, ακόμα και σήμερα η γυναίκα παραμένει στο επίκεντρο της βιομηχανίας περιποίησης και ομορφιάς και χωρίς αυτήν δεν θα είχαμε και εμείς οι άντρες τέτοια πρόσβαση σε αυτό το μαγικό κόσμο της αντιγήρανσης, της φροντίδας και του καλλωπισμού. Στατιστικές στην Αμερική δείχνουν ότι ο άντρας ξοδεύει μεν λιγότερα για τη φροντίδα του από τη γυναίκα, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά. Η αναλογία είναι 3.200$ έναντι 2.900$ σε ετήσια βάση, ενώ πλέον περισσότερο από το 57% των αντρών ασχολείται συστηματικά και εντατικά με την υγιεινή και με την εξωτερική του εμφάνιση.

Στην αρχή της δεκαετίας των 00΄s προέκυψε ο όρος του metrosexual άντρα –τύπος David Beckham–, ο οποίος έπαψε πλέον να “κλέβει” από τη γυναίκα του κρέμες και άλλα καλλυντικά και δημιούργησε το δικό του «oπλοστάσιο» περιποίησης ξεπερνώντας την καμιά φορά σε όγκο και ποικιλία.

Η βιομηχανία της ομορφιάς συνειδητοποίησε ότι και εμείς χρειαζόμαστε ειδικά σαπούνια, peeling, σαμπουάν, μάσκες μαλλιών και ενυδατικά stick για τα χείλη. Σήμερα μπορούμε να επιλέγουμε ανάμεσα σε μια πληθώρα από σαμπουάν, μαλακτικές κρέμες και μάσκες ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες μας σε συνδυασμό με πιο εξειδικευμένα σαπούνια βιολογικά, αρωματικά ή σύμφωνα, για παράδειγμα, με τις φιλοσοφικές επιταγές της Ayurveda.

Ο τύπος του δέρματος και η ανάλογη φροντίδα του, ακόμα και το χρώμα των μαλλιών, έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στα πηγαδάκια των αντρών, καθώς και η σωστή αντιγηραντική κρέμα με προβιοτικά ή το αντηλιακό που θα αντιμετωπίσει το οξειδωτικό στρες της επιδερμίδας.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν οι τρίχες του προσώπου ή του σώματος. Δεν είναι παράδοξο που ένα καλό ποσοστό των αποτριχώσεων που γίνονται είτε με παραδοσιακά μέσα, όπως το ξυράφι, το κερί, η κλωστή, ή με μοντέρνες μεθόδους, όπως το λέιζερ και το έντονο παλμικό φως (IPL), αφορά τον ανδρικό πληθυσμό με ολοένα αυξανόμενο ενθουσιασμό και συνέπεια.

Τα κουρεία για άντρες έχουν μεταλλαχθεί σε μεγάλο ποσοστό σε high-tech κομμωτήρια που προσφέρουν ειδικά κουρέματα, ακόμη πιο εξειδικευμένα ξυρίσματα και τριμαρίσματα σε πρόσωπο και σώμα μαζί με μανικιούρ και πεντικιούρ, ολοκληρώνοντας την περιποίηση με καλλυντικά και αξεσουάρ που πωλούνται για την κατ΄οίκον συνέχιση της «αγωγής».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο UBERSEXUAL ΤΥΠΟΣ ΆΝΤΡΑ;

Ο ρόλος του άντρα καθώς και η ταυτότητα του τροποποιείται σε κάποιο ποσοστό με την πάροδο του χρόνου, καθώς και με τις περιστάσεις που αντιμετωπίζει όλη η κοινωνία κατά καιρούς, όπως η βιομηχανική επανάσταση, η αστυφιλία, οι πόλεμοι, οι οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις. Άντρες λείπουν λόγω πολέμου, άνδρες χάνουν τις δουλειές τους και η γυναίκα πλέον φροντίζει για την επιβίωση της οικογενείας, άντρες μένουν περισσότερο στο σπίτι λόγω πανδημίας αλλά και βομβαρδίζονται από τα μέσα με πρότυπα ομορφιάς και υγείας.

Η νέα αρρενωπότητα χαρακτηρίζεται από τον όρο ubersexual και αντιπροσωπεύεται από τύπους σαν τον George Clooney. Φυσικό είναι μαζί με την περιποιημένη εικόνα του προσώπου να έπεται και ένα σωστά δομημένο και στημένο σώμα.

Κάνουμε τακτική άσκηση-άθληση σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, όπως γυμναστήρια, κολυμβητήρια. Επιλέγουμε μια συνειδητή διατροφή για απώλεια ή για διατήρηση του βάρους. Εισερχόμαστε στον μαγικό κόσμο της φροντίδας του ανδρικού σώματος.

Τα men’s spa ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια και πολυτελείς τους εκδόσεις υπάρχουν σήμερα σε όλες τις πόλεις και σε ακριβές αλυσίδες ξενοδοχείων.

Εκεί θα βρει κανείς πληθώρα από μασάζ, χαμάμ, υδροθεραπείες καθώς και θεραπείες για την περιποίηση σώματος με λάσπες ιαματικές, κρέμες, λοσιόν, scrub και βότανα. Η τεχνολογία έρχεται να συνδράμει στη βελτίωση της εμφάνισης του σώματος με συσκευές που μειώνουν το τοπικό πάχος, επιχειρούν σύσφιξη των ιστών ενάντια στη χαλάρωση του δέρματος (προσώπου και σώματος), προσφέρουν μυϊκή τόνωση για καλύτερη γράμμωση και απώλεια βάρους και συνεισφέρουν στην εξάλειψη των σημαδιών της γήρανσης, όπως οι κηλίδες, οι ευρυαγγείες, οι υπερκερατώσεις, τα ξανθελάσματα και άλλες καλοήθεις βλάβες του δέρματος.

Ο μοντέρνος άντρας ανοίγεται πλέον ολοένα και περισσότερο σε θεραπείες αισθητικής ιατρικής που ήταν για πολλά χρόνια γυναικεία υπόθεση. Έτσι, οι διαδικασίες ενέσιμων θεραπειών, όπως μπότοξ, υαλουρονικό, πολυγαλακτικό οξύ, μεσοθεραπείας, πλάσματος αίματος και αυτόλογου λίπους, είναι σε υπολογίσιμα μεγέθη στα ιατρεία και τις κλινικές, μη εξαιρουμένων και των πλαστικών επεμβάσεων.

Συνεπώς, ο άντρας γίνεται διαφορετικός; Ή λιγότερο άντρας; Πιο νάρκισσος ή πιο ματαιόδοξος;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη ή ξεκάθαρη γιατί ο άντρας εξελίσσεται διαχρονικά όσον αφορά στον ρόλο του στην κοινωνία ή και απέναντι στο άλλο φύλλο και βιώνει πολλές φορές μία απότομη προσαρμογή σε νέες συνθήκες που προκύπτουν στον κόσμο που ζούμε.

Dr. med Γεώργιος Μ. Ζολώτας  Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Aachen